måndag 17 juni 2013

En salt paj!

Vi har ju en gammal tradition vad gäller val av förrätt som serveras på midsommarafton, en tårta som hängt med säkert de senaste 10 åren och som kommer att serveras även i år. Utan vår matjessilltårta är det liksom ingen riktig midsommar, det tycker både vi och familjen Persson som vi brukar fira tillsammans med. Men nu är det kanske inte alla som vill äta den där tårtan år ut och år in och tänker att "Kan dom aldrig komma med ett nytt förslag på en god förrätt med de där sillabitarna i?" Jo, tänk för att det kan vi:)


Ni som följer oss på facebook fick redan i fredags en liten förhandsvisning och hint om att vi testade en ny midsommarpaj och att receptet skulle dyka upp här i köket snart. Nu är det alltså dags att avslöja för er vad det var för en paj som vi smarrade på!
Receptet har vi haft i urklippssmappen ett tag nu och efter lite finjusteringar för att passa våra smaklökar lite bättre så såg alltså matjessillpajen dagens ljus hos Mårtenssons. Vad gäller mängden med sill så brassade vi alltså på lite extra, vi dubblade mängden eftersom vi båda är vansinnigt förtjusta i smaken. Men det är absolut tillåtet att ta den mindre mängden om man inte är lika silltokig som vi är, det avgör ni själva. Detsamma gäller med äggstanningen som vi valde att smaksätta med lite spad från sillburken, ta mer grädde istället om ni vill det.
Vi lovar att vi inte ska bli arga:)

Paj med matjessill och färskpotatis  4-8 port, beroende på hur den ska serveras
Pajdeg
3 dl vetemjöl
125 g smör
2 msk kallt vatten
Blanda smör och mjöl, det går snabbast och är enklast att göra i en matberedare. Har du ingen så delar du smöret i småbitar och arbetar snabbt samman det med mjölet.
Tillsätt vatten och arbeta ihop en deg och lägg i kylen minst 30 minuter innan den ska kavlas.
Kavla ut degen, lägg den mellan två bakplåtspapper så går det kvickt och lätt, och klä en smord 26 cm pajform med degen.
Nagga små hål i botten av pajskalet och förgrädda sedan mitt i ugnen på 225 grader i 10 minuter.
Ta ut pajformen och låt det svalna.

Fyllning
200-400 g matjessill beroende på hur mycket sill du gillar, vi tycker att det ska vara rejält med matjessill i så vi tog 400 g.
10-12 kokta kalla små nypotatisar
½-1 rödlök, finhackad
3 msk fint hackad dill
Häll av spadet från sillen och skär i cm-tjocka skivor (spara lite av spadet till äggstanningen).
Skiva potatisen i ca ½ cm tjocka skivor.
Lägg sill, potatis, lökhack och dill i pajskalet.

Äggstanning
3 ägg
2 dl kesella
1 dl grädde, går bra med mellangrädde
1 dl riven ost med mycket smak, vi tog västerbotten
ca 3 msk spad från sillen, lite beroende på hur mycket sillsmak du vill ha (vill du inta ha för mycket så ta ½ dl mer av grädden och uteslut spadet)
Rör samman alla ingredienserna och häll över fyllningen i pajen, peta runt lite så att det rinner ner ordentligt.
Grädda pajen i nedre delen av ugnen på 225 grader i ca 30 minuter. Pajen är färdig att servera när den fått fin färg och fyllningen är fast.
Garnera gärna med hackad lök, gräslök, extra sill, rädisor eller lite tomater.


Blev ni nyfikna på den där matjessilltårtan och vill ha receptet på den så hittar ni det här, där får ni även ett förslag på hur den kan dekoreras. En annan tradition är nämligen den där dekorationen av tårtan, den skiftar år efter år och är sig aldrig lik... Ett år såg den ut så här och ifjol såg den ut så här. Hur den ska se ut i år har vi lite funderingar på, men vi kan ju säga som så att det börjar bli lite svårt att komma på nya idéer!

Hur är det för er del, har ni också någon speciell mattradition på midsommarafton?

Smaklig spis! / Anki och Håkan
x

16 kommentarer:

  1. Spännande paj! Men jag väljer bort den! ;) Äter inte sill...aldrig tyckt om den...
    Men min man skulle inte alls tacka nej till denna paj! :)
    Ha en toppen kväll!
    kram kram
    //Lana

    SvaraRadera
  2. Tänk att jag har aldrig ätit just paj med matjesill i... Undrar om det kanske borde vara dags snart med andra ord? ;-) Här blir det också paj till midsommar, men vi brukar köra västerbottenpaj som en del av buffébordet. Gott det med! :-)

    SvaraRadera
  3. Åh, jag tänker minsann låna lite desingtips på silltårtan av er. Vi började göra en matjessilltårta förra året och den får hänga med ett tag eftersom att den är så god. I julas gjorde vi en variant med lax, minst lika gott det :)

    Hoppas att ni får en trevlig midsommar och att vädret är med er. Här i norr ska vi njuta av midnattssolen som är som bäst denna natten.

    Kram på er.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Kul att vi kunde vara till inspiration, din tårta blev ju hur fin som helst!

      Kramar

      Radera
  4. jag skulle göra en silltårta förra året ju, men så insåg inte jag hur lång tid det tog eller att de skulle behöva stå till sig lite så det blev inget. vilket kanske var bra eftersom jag inte ens gillar sill... men pajen SER god ut ialla fall :)

    vi har inga speciella mattraditioner alls faktiskt... jag ska fira midsommar med mina föräldrar för första gången på kanske 12 år, det har ju liksom varit en period med fullt ös - medvetslös däremellan, så vi kanske inför lite nya traditioner nu :)

    kram på er!

    SvaraRadera
  5. Kul med potatis i paj, säkert gott! Till midsommaren har vi som tradition att göra bl.a. grönsaksknyten :) Ha det bra, kram!

    SvaraRadera
  6. Den där ser god ut! Potatis i pajen verkar ju käckt :-)

    SvaraRadera
  7. Vilka fantastiska och vackra skapelser! Här har det också bjudits matjespaj, men av lite enklare slag. Men god! Jag får plocka fram min artistiska ådra när det blir skarpt läge!

    SvaraRadera
  8. Ni kan er sill, så jag litar på att det är lika gott som det ser ut!

    SvaraRadera
  9. Funderar på om jag kan ersätta matjessill med ex kapris eller något annat... hmmm. Vi har som tradition på midsommar att nästan alltid grilla, någon slags potatissallad och att ha jordgubbar till dessert. Mums! :)

    SvaraRadera
    Svar
    1. Kapris skulle kunna funka, men det blir väl en faslig massa i en paj som denna:) Men ös på med mer potatis och lite annat gott och smaksätt med kapris... nu fick du igång dessa hjärnorna (som så många gånger förr)
      Kramar

      Radera
  10. Ser riktigt gott ut! Ni är duktiga på det där med pajer, själv är jag urdålig på paj. :) Kram!

    SvaraRadera
  11. Älskar verkligen alla sorters pajer! Blev så glad när jag fick se ert recept med mattjessill och nypotatis. Det ska testas i sommar. Tack!

    SvaraRadera
    Svar
    1. Så kul, hoppas verkligen den ska passa hos er, hör gärna av dej hur du tyckte den var!
      Vassego:)

      Radera
  12. Gjorde pajen igår. Mums. Absolut behövdes den större mängden matjessill. Trots sillspad i äggstanningen behövdes också salt. Kommer göras fler gånger i sommar... :) Är nu sugen på att testa matjessillstårtan...

    SvaraRadera
    Svar
    1. Härligt, vad kul att du kikade in och lämnade ett litet avtryck och recension! Ja, gillar man sillsmaken så ska man absolut ösa på med matjessillen:)
      Lycka till med tårtan!

      Radera

Tack för att ni skriver en rad i vårt kök!