söndag 2 juni 2013

Genvägar till grillat kött

Visserligen inget vidare grillväder här idag, men det struntar vi blankt i och bjuder er på ett grillinlägg ändå. Inte bara ska ni få tips på goda såser och en glaze, ni ska även få ett kanontips på hur ert kött kan få smak av grillat utan att det ens varit i närheten av en grill!
Nu blev ni allt nyfikna, eller hur? Det är faktiskt inte någon avancerad kokkonst som ska till, det är tvärtom hur enkelt som helst.

Det handlar om en genväg och den tar man helt enkelt genom att köpa kött som är lättrimmat och lättrökt. Har ni tur så hittar ni kött i affären som är rökt på riktigt, dvs i ett rökeri, och de av er som har vägarna förbi GeMa-livs (där Håkan jobbar) i Köpingebro hittar det oftast i deras köttdisk. Skulle ni nu inte ha sån tur så finns det ändå en lösning, de flesta ICA-affärer har nämligen paketerat lättrimmat kött som också har en lätt smak av rök, dock är det smaksatt med rökarom och alltså inte rökt på "riktigt".

Hur som haver så steker, eller ugnsgrillar, ni köttbiten och vips har ni ett grillsubstitut på er tallrik, bra va? Perfekt för de av er som inte har tillgång till grillplats, eller glömt köpa hem grillkol...

Fler av förra helgens rabarberförsök, två av de lyckade då alltså. Det förekom faktiskt, hör och häpna, ett mindre lyckat experiment också...
Glazen hittade vi ett gammalt numer av Allt om Mat, rabarbersåsen hittade herr Mårtensson inspiration till i Jens Linders bok "Det glömda köket", dock gick det genom en lite makeover innan det hamnade på våra tallrikar. 

Rabarberglaze
300 g rabarber
1 dl strösocker
1 tsk malen ingefära
1 msk rapsolja
1 dl vatten
1 tsk salt
½ tsk nymald svartpeppar
Ansa och tunnstrimla rabarberna.
Smält sockret i en gryta, tillsätt rabarberna så fort sockret har smält och rör in övriga ingredienser.
Låt koka samman ca 10 minuter.
Pensla köttet med glazen vid grillning.

Rabarbersås
1½ stjälk rabarber, skalad och tunt skivad
1 schalottenlök, finhackad
1 msk smör
3 dl grädde
1 msk kycklingfond
1-2 tsk anchochilipulver
salt
Fräs löken i smör tills den mjuknat, tillsätt grädde, rabarber och fond.
Sjud under omrörning till såsen börjar tjockna, smaka av med chilipulver och salt innan serveringen.

Kall sås med smak av bea
4 dl matlagningsyoghurt
2 msk majonnäs
2 tsk bearnaisessåsessens eller kall beasås efter smak
1 stor morot, grovt riven
1½ tsk vitlökspulver
2 tsk italiensk salladskrydda
2 tsk dragon
salt och svartpeppar
Rör samman alla ingredienserna och smaka av. Låt såsen stå kallt till servering.

Både lördag och söndag har inletts lite chockartat här, vi har nästan lyckats göra oss själva förstummade av förvåning! Dels har vi slagit upp de ljusblå märkligt tidigt och som om det inte räckte så har vi hoppat ur bingen direkt, slängt på träningskläder och gett oss ut på powerwalk!!! Alltså, det är ju nästan så inte ens vi känner igen oss själva, det var minsann inte igår detta hände sist... snarare är det några år sedan vi var så flitiga.
Ovanpå allt så har vi dessutom tyckt att det känts väldigt bra, dagen känns verkligen längre och det gör ju inte alls ont när det är helg. Frukosten smakar så mycket bättre och ny energi har infunnit sej, det tackar vi absolut inte nej till. Tänk så många positiva följder en timme i snabbt tempo kan få:)

Annars har helgen varit lugn för Mårtenssons, den soliga gårdagen bjöd på en cykeltur med stopp för både liljekonvaljplockning i skogen och en smarrig fika på Jakten på vägen hem. Dagen avslutades med en ny smak på risotto, synnerligen trevligt. I dag har det putsats fönster, rensats i skafferi och kryddlager, kanske inte lika trevligt det men välbehövligt som attan...

Helgen går sakta men säkert mot sin ände och veckan som väntar oss blir en lite kortare variant för de flesta av oss. Vi hoppas att ni alla får det riktigt bra de kommande dagarna och att solen vågar sej fram igen.

Smaklig spis! / Anki och Håkan

15 kommentarer:

  1. Kanske man ska ta en sväng till Håkans affär när vi ska till Österlen... :)
    Gott gott med rabarber i sås och glaze!
    Sådan "kall-bea" brukar vi också göra! :)
    Ha en fortsatt fin söndag!
    kram kram
    //Lana

    SvaraRadera
    Svar
    1. Klart ni ska svänga förbi, bara hojta till och fråga efter mej, är jag där så kan det ju vara riktigt kul att träffas!
      Rabarber är gott i både det ena och det andra, gäller att ta tillvara på denna tiden.

      Kramar

      Radera
  2. Jag gillar rabarber mycket så alla recept är välkomna. Såsen verkar riktigt god och kul med en kall sås som påminner om bea. Kram

    SvaraRadera
  3. Ja här var det också rabarber i massor, så härligt!

    SvaraRadera
  4. mums med rabarberglaze. Håkan kan han! kram Sofia

    SvaraRadera
  5. Tack för tipset. Det låter riktigt gott. :-)

    SvaraRadera
  6. Oj, vad mycket rabarertips ni bjuder på här i köket. Ni måste ha gått helt bananas på dessa härligt röda stjälkar. Jag är imponerad över alla era försök. Det låter gott och spännande. För mig har det bara blivit en traditionell paj:)

    Ha en bra start på veckan! Kram

    SvaraRadera
  7. Låter som en allldeles perfekt helg. Cykeltur! hur mysigt låter inte det? Motion, frisk luft, blommor och sol på samma gång!

    SvaraRadera
  8. Åh, den där såsen måste jag testa! Låter så himla god. Ni är så rediga! :)

    Kram till er.

    SvaraRadera
  9. Smart med genvägstips! Själv tar jag fram grillpannan när vi är sugna på grillat men inte orkar tänka den riktiga ;-) Den där rabarberglazen OCH såsen måste ju provas också. Mums!

    SvaraRadera
  10. tända (inte tänka) skulle det stå förstås...

    SvaraRadera
  11. Oj oj, vad ni är aktiva! PW så tidigt är inte det sämsta! Sätter fart på den slöaste (mig)...

    Här har fortsatt flyttpackats och vi har varit galet aktiva, vi också. Vi måste ju vara klara 28 juni, så att vi kan dra till mysiga Ystad den 29e.

    Rabarberglaze låter fantastiskt och DÄR gick det receptet rakt in i min receptbank. Tjoff bara! Tackar och bugar och kramar!

    SvaraRadera
  12. Spämnnande - måste testas! Jag brukar fuska till röksmak med lite "Liquid smoke" någon gång. Har läst att det på något sätt ska vara "äkta" rökarom. Man får vara försiktig med doseringen bara, annars blir det inte gott...

    SvaraRadera
  13. Grillat är ju bara så gott.... nästan det bästa på sommaren efter sol och jordgubbar ;)

    Rabarbersåsen tycker jag låter jättespännande, går säkert bra med grönsaksfond eller vad tror ni? ;)

    Kram på er fina!

    SvaraRadera
    Svar
    1. Absolut Amy, det går med all säkerhet hur bra som helst!

      Kramar tebax

      Radera

Tack för att ni skriver en rad i vårt kök!