onsdag 19 juni 2013

Lammkorv med friskt tillbehör.

Nu väntar det en hel del lediga dagar för flera av er där ute i landet och därför tänkte vi att vi skulle ta och tipsa er om en trevlig och smaklig sysselsättning om ni känner er lite rastlösa och behöver aktivera er lite. Så klart är det korvtillverkning vi snackar om, en riktigt trevlig aktivitet med ett mycket gott resultat!

Denna gången är det lammkött som har använts, styckningsdetaljen är lammslag som är en lite fetare bit som passade hur bra som helst att stoppa korven med. Får ni inte tag på just den biten så går det bra med en annat bit från framdelen, som t.ex bogen.
Koriandern visade sej passa väldigt bra som smaksättare, en mycket smarrig överraskning, vitlöken och persiljan kändes båda som väldigt självklara val till lammet.

Till korvarna käkade vi Tabbouleh, en sallad fullsmockad med smaker. Här ska citronen ha en framträdande smak utan att för den delen ta överhanden så ni får smaka er fram, citroner kan ju skilja sej i smakerna lite.



Lammkorv
800 gr lammslag eller annan bit framdelskött från lamm
160 gr kallrökt sidfläsk el. bacon
3 gr korianderfrön
1 gul lök, ca. 40 gr
2 vitlöksklyftor
1 knippe bladpersilja
1 kryddmått malen koriander
1 tsk anchochili
1 tsk nymalen svartpeppar
1 msk socker
12 gr havsalt
1 dl rödvin
Tärna köttet, skär löken i mindre bitar och hacka persiljan grovt.
Mal köttet med lök, korianderfrön och persiljan, ner i en rymlig bunke.
Blanda i de övriga ingredienserna och blanda väl tills smeten hänger ihop och är fast.
Stek en klick smet och smaka av så du är nöjd med smakerna.
Börja stoppa korven - lämna först ca 3 cm fjälster tomt innan du låter smeten gå i, efter ca 15 cm så lämnar du lite fjälster tomt igen och snurrar korven runt några varv så en ände bildas.
Upprepa tills smeten är slut.
Klipp av korvarna från varandra, lägg i kylen så de får vila några timmar innan du steker dom på ett stekjärn på svag värme tills de blivit fasta, ca 15 minuter.
Korvarna ska ha en innertemperatur på 70 grader när de är klara.
Man kan även steka korvarna på järnet så de får yta och sedan låta dom steka färdigt i ugnen.


Tabbouleh
3 dl bulgur
1 stor bunt bladpersilja, grovt hackad (ej det grövsta av stjälken)
1 rödlök, finhackad
10 färska myntablad
2 tomater i mindre bitar
1-1½ pressad citron
½ grön gurka i mindre bitar
4-5 msk olivolja
Salt
Svartpeppar
Koka bulgurvetet och låt det svalna.
Blanda samman alla ingredienser och smaka av med salt och peppar.

Innan uppdelning och tillagning.

Till er som inte kikar in i vårt kök mer innan midsommarafton passar vi på att önska en riktigt, riktigt härlig helg! Vi hoppas ni får njuta av finfint väder, trevligt sällskap och mycket gott i magen.

Smaklig spis! / Anki och Håkan

17 kommentarer:

  1. Tabbouleh är gott och äts gärna! Önskar er en fin midsommar, kram!

    SvaraRadera
  2. Tabbouleh gjorde vi i Malmö i helgen, det är en av mina absoluta favoritsallader på sommaren. Väldigt "läskande", om nu en sallad kan vara det :=) Hoppas att ni får en riktigt fin midsommar, här blir det firande i city istället för att åka til landet - ska bli finfint det med. Kramar!

    SvaraRadera
  3. Vilken präktig korv! Den ser ut som en nöjd anakonda som ligger hoprullad på fatet! Så galet gott med lammkorv!

    Min bror gjorde kor vi helgen. När han gick till affären för att köpa späck, trodde tjejen i charken att han ville köpa fisk... Herregud - dagens ungdom.

    Kram!

    SvaraRadera
    Svar
    1. Kanske var det en späckhuggare hon ville sälja :) !

      Radera
  4. Han gjorde alltså korv i helgen, inte kor vi helgen

    SvaraRadera
  5. Mmm...ännu en god och smarrig korv! Gott, gott! :)
    Önskar er också en underbar midsommar!
    Kramar!
    //Lana

    SvaraRadera
  6. Wow! Duktiga ni är!

    Glad midsommar till er med!

    SvaraRadera
  7. Såå gott!! Hoppas ni får en fin midsommar! :-)

    SvaraRadera
  8. Gott, gott, gott! Ha en underbar midsommarhelg! Kram!

    SvaraRadera
  9. Älskar tabbouleh! Och aubergineröran här nera ohh, så gott! :) Ja, även jordgubbarna på flaska låter helt okej. Stor midsommarkram till er båda, hoppas ni får en fantastisk dag och helg!

    SvaraRadera
  10. Åh, herre vad gott det här ser ut, kände att Skalmans matklocka vaknade till liv nu!

    SvaraRadera
  11. Looove tabbouleh. Det åt vi här hemma igår, med ajvarsås och stekt halloumi. Gott, gott!

    Hoppas ni haft en lugn och skön midsommarhelg och att veckan som kommer bli detsamma! Kramar!

    SvaraRadera
  12. Oh Em Gee - I love Tabbouleh! Och korv!

    SvaraRadera

Tack för att ni skriver en rad i vårt kök!

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails