fredag 14 juni 2013

Musslor med italienskt stuk

Så där ja, då är även Ystads studenter nybakade och frun i köket kan konstatera att priset för årets mest ironiska och verklighetsskildrande banderoll går till den med texten "I morgon är vi arbetslösa men det är våra lärare med"! Hårt kan tyckas, men visst säger det en hel del om hur verkligheten för flera i vårt avlånga land ser ut...
Men ikväll hoppas vi att dessa glada studenter inte ägnar en minsta gnutta tanke på annat än att fira, jubla och vara glada, precis som det ska vara. Vädergudarna stod på skolavslutningarnas sida och även om det såg mörkt ut ett tag så bröt solen till sist genom de mörka molnen, säkert var det en hel del med tält i trädgårdarna som andades ut:)
Hur som haver så säger vi GRATTIS till alla er med vita hattar på huvudet idag, imorgon bär säkert flera av er en helt annan hatt:) !

För att fira alla som firas idag så tar vi tillfället i akt och bjuder på musslor med en klick parmesanoströra, gratinerade i ugnen. Röran som läggs på blir så där härligt krispig och knaprig, en perfekt kontrast till musslorna.

Receptet hittade vi på Zetas sida

Gratinerade musslor med parmesanost
Grovt salt
450 g blåmusslor, kokta eller frysta som är förkokta
1 dl fint riven parmesanost, eller annan ost med mycket smak
1 schalottenlök, fint hackad
1 vitlöksklyfta, riven
finhackad persilja
3 msk skorpmjöl
svartpeppar
olivolja
Dela musslorna, lyft av den skalhalvan som är tom och kasta den.
Strö ut ett lager grovt salt i en ugnsfast form och lägg ner musslorna.
Blanda samman ost, lök, vitlök, persilja, ströbröd, svartpeppar och olja och fördela över musslorna.
Gratinera i ugnen på 225 grader till det får en gyllene färg, ca 10 minuter. 

Nu kära läsare, nu är det en ny helg som väntar oss. Även denna lördag blir det utedinering för Mårtenssons, denna gången är det vårt gamla quizzgäng som ska träffas över en bit mat på lokal. Vi hoppas att solen håller sej kvar där den är nu eftersom restaurangen vi ska träffas på ligger på en plats som gör sej som bäst i solsken... 

Vi hoppas att ni alla får en riktigt fin helg, att maten ni får på tallrikarna smakar gott och att drycken ni häller i era glas gör likaså!

Smaklig spis! / Anki och Håkan

11 kommentarer:

  1. Wow! Låter supergott! Detta har vi aldrig testat. Och gillar ni det så litar vi på er.
    Visst rycks man med lite i studenternas glädjeyra. Det hade inte varit så tokigt att vara lika ung och ta studenten. Men kanske bara för någon dag...
    Ha en skön helg. Kram på er.

    SvaraRadera
  2. jag är ju lite rädd för musslor... skulle nog behöva bli hembjuden till er och få smaka några, för jag vågar inte laga till det själv och så vill jag inte beställa det när jag äter ute utifall att jag skulle bli missnöjd :/ men om någon bjuder, då är det ju en annan sak ;)

    hu. jag är glad att jag inte har dagen efter student-hatten på mig idag, det är väl för väl att man var så ung när man tog studenten, idag hade tant aldrig orkat med allt tjo & tjim!

    kramar!

    SvaraRadera
    Svar
    1. Du är så välkommen så, närsomhelst, bara hojta till innan så handlas musslor hem till prinsessan!

      Kramar

      Radera
  3. Här i Malmö är det regn och åska, hoppas att ni har det bättre i er del av Skåne! Kramar!

    SvaraRadera
  4. Spännande! Har aldrig tillagat musslor hemma faktiskt.

    SvaraRadera
  5. Har inte kommit så långt än att vi hinner komma till själva gratineringen. När vi kokar musslor så slåss hela familjen om dem så det gäller att äta så många som möjligt på kortast tid :):)

    Här har det idag varit en underbar dag med sol och faktiskt ganska varmt.

    Ha en trevlig helg!

    SvaraRadera
  6. Gode tid vad goda de ser ut de små musslingarna, känns som en perfekt grej att göra om man vill slå ihop fördrinkssnacks och förrätt.
    Ha det gott.

    SvaraRadera
  7. Jag blir så blödig när jag ser studenterna, så börjar nästan grina. Jag kommer ju ihåg hur många och mycket känslor jag hade den dagen.
    Musslor väcker också känslor förstår man. Hos mig: lyckokänslor :) Gratinerade på det där viset har jag aldrig gjort men det låter onekligen riktigt gott!

    SvaraRadera
  8. Alltid vackert med finklädda killa och tjejer och deras snygga studentmössor! :)
    Undrar om jag nån gång kommer att våga smaka musslor... ;)
    Ha en fortsatt fin söndag!
    Kram kram
    //Lana

    SvaraRadera
  9. Nämen, vilken smaskig idé. Älskar blåmusslor.. så detta får jag prova nästa gång! Muuums!

    SvaraRadera
  10. Jösses så gott! Jag som älskar musslor. Det här måste jag testa. Tack för bra och inspirerande tips!

    SvaraRadera

Tack för att ni skriver en rad i vårt kök!