torsdag 27 juni 2013

Sticky chicken med godaste tillbehören!

Ni som följer oss på Facebook vet att vi just satt oss kycklinggryta till middag, den ligger högt upp på tio i topp listan över våra favoriträtter (och där ska det till en hel del för att kvala in!). Just kyckling är en flitigt använd råvara i vårt verklighetskök, dels för att det är gott men också för att det är förhållandevis billigt och går att variera i det oändliga. Och är det något som vi verkligen gillar så är det variation när det gäller vår mat:)

Att vi sen kan minnas resor vi gjort och fortsätta fara välden runt med hjälp av maten gör ju inte det hela mycket sämre! Vi far till Bulgarien när vi serverar friterad kyckling med citronsås, vidare till Kina när det serveras kinagryta, Mexico kan vi låtsas besöka med hjälp av en tacokyckling, Medelhavsländerna får vi en känsla av med denna kycklingpajen.
Vi kan hälsa på i Kreolien (?) med en annan gryta, få en en hint av USA med hjälp av whiskeysås, snabbt vidare till Indien med en välkänd soppa, Karibien smakar vi på med klubbor innan vi sen återvänder hem till Sverige med hjälp av Mannerströms filéer.

Med hjälp av dagens tips till er här i vårt cyberkök gav vi oss iväg på en sådan där matresa för ett tag sedan, när vi med hjälp av denna tallriken hälsade på både i Thailand och på Bali. Gurkorna och den klibbiga kycklingen fick oss att minnas Thailand och jordnötssås åt vi på kors och tvärs när vi var på Bali. Så nu bjuder vi med er på vår resa i matens värld, bon voyage:


Marinad till klibbig kyckling, eller sticky chicken
2 dl sweet chilisås
½ dl kinesisk soja
2 msk flytande honung
1 fint riven vitlöksklyfta
1 tsk dijonsenap
2 msk riven ingefära
1 lime, rivet skal och pressad saft
salt och peppar
Rör samman ingredienserna och låt kycklingen marinera i röran, minst 1 timme, gärna längre.
Tillaga kycklingdelarna i ugnen, pensla under tiden med marinaden.
Servera gärna med:

Asiatisk gurksallad
1 dl risvinäger
1 dl vatten
1 dl socker
1 gurka, urkärnad och tärnad
½ dl jordnötter, fint hackade
2 msk fisksås
röd chili efter eget tycke och smak, finhackad
Blanda vinäger, vatten och socker i en gryta och låt det sjuda på svag värme tills sockret smält och det tjocknar lite. Det tar ca 5 minuter.
Låt lagen svalna och häll den sedan över övriga ingredienser i en skål, blanda och låt det stå kallt och dra minst 30 minuter innan serveringen.

Jordnötssås
2 dl kokosmjölk
1 dl jordnötssmör
1 msk farinsocker
1 msk pressad citron
2 msk kinesisk soja
½-1 tsk sambal oelek
salt och peppar
Vispa samman jordnötssmör och kokosmjölk i en gryta, hetta upp och tillsätt övriga ingredienser.
Låt såsen sjuda några minuter och smaka sedan av innan den serveras.

Vi var ju iväg på en lite kortare resa igår när vi tågade till Malmö i regnet. Väldigt bra gick det, shoppingpåsar hade vi båda i båda händerna och de var alla fyllda med fina fynd! Tur är väl det så vi kan våga visa oss ute bland folk igen, nu när vi har fått lite kläder att ha på oss:)
Extra tur dessutom eftersom vi i helgen får besök från en annan storstad då denna funderande tjej dyker upp på visit! Kläder på är helt säkert att föredra:)

Smaklig spis! / Anki och Håkan
x

11 kommentarer:

  1. Jordnötssåsen låter mycket god. Ha det fint med Erika :) Kram

    SvaraRadera
  2. Såååååå gott! Dreglar massor! ;)
    Ha en toppen kväll!
    Kramar!
    //Lana

    SvaraRadera
  3. Asiatiskt är så ljuvligt gott, det kan jag leva på i många dagar. Nämen så trevligt att ni får finbesök av finaste Erika! Ha det superbra tillsammans och självklart önskar jag att jag vore med er fina, kram på er!

    SvaraRadera
  4. Det är konstigt, för asiatiskt kan man käka året om. Annars är i alla fall inte jag så sugen på kryddigt när det är varmt. Det här låter hur som haver väldigt gott!

    Ha en skön kväll och helg, och hälsa Erika! Kramar!

    SvaraRadera
  5. Hej!
    Är det kycklingfileér, lårfileer eller?

    SvaraRadera
    Svar
    1. Hej,
      Vi använde kycklinglår till vår marinad men den funkar till vilka kycklingdelar som helst, oftast har vi käkat vingar som sticky när vi varit i Thailand.

      Radera
  6. Håhå, så gott! Sticky låter ungefär lika gott soom krämigt, bra ord när det gäller mat och kakor.

    Trevligt med besök och ja, kläder på anses mer passande... ;-)

    Kram kram

    SvaraRadera
  7. Det där är verkligen något i vår smak! Ska lägga de recepten på minnet och se till att vi testar snart!

    Hoppas att ni har det sommarskönt!

    Kram kram!

    SvaraRadera
  8. Jag tror jag dör en smula... Fy fasiken så gott!
    Vad roligt att Erika kommer på besök! Ge henne en kram från mig!

    SvaraRadera
  9. Den här stickiga kycklingen måste jag göra! J kommer att älska den - nästan lika mycket som djungelkycklingen, haha!

    Jag har tur som har så härliga vänner som ni! Vilken fin lördag vi fick, med guidning, hembesök, kaffe och kaka, middag och så sängfösardrinken! Vi bugar ända till marken! Kram! Ni är bäst!

    SvaraRadera
    Svar
    1. Kanske något för herr J att lägga till sin repertoar...:)
      Och tack ska ni ha, vilken fin lördag vi fick tillsammans. Det gör vi gärna om:)
      Kramar till er båda!

      Radera

Tack för att ni skriver en rad i vårt kök!