söndag 9 juni 2013

Vi fyller en bit lax och bjuder er på en veckomeny.

Hejsan hoppsan därute, har ni det bra? Har ni haft en härlig sommarhelg och fått njuta av det vackra vädret? Kanske var ni bröllopsgäster igår, fällde en och annan tår till äktenskapslöftena och njöt av alla vackra kläder som visades upp på parad? Vi tillhör väl inte direkt de som bevittnade så mycket av det kungliga vigseln, när tvn knäpptes på hade vi faktiskt inte ens en tanke på att det sades ja i Stockholm... sån koll har vi:)
Men sommarvädret hade vi koll på och att komma ihåg solsmörjan likaså, tänk vi slår oss själva med häpnad ibland! Riktigt skönt var det att åter få njuta av vågornas skvalp (på avstånd alltså, badade i de 16 graderna gjorde vi inte!) och solvärmen, förhoppningsvis var det inte alltför många som fick ont i sina ögon när vi klädde av oss:)

Lördagskvällen avslutades i sällskap av Ankis familj när vi bjöd ut Hasse på julmiddag på "Upp eller Ner", en väldigt lyckad kväll med mycket god mat. Har ni "tur" så blev fotona så pass bra så att vi kanske delar med oss av dom någon dag framöver. Något som vi i alla fall vet blev bra är en enkel laxmiddag som vi absolut vill dela med oss av och med den följer även en liten nyhet som vi har funderat ett tag på att införa.
Idén till nyheten har vi fått från Sara som varje söndag bjuder sina läsare på ett förslag till en veckomeny, något vi tänkte att vi kanske också skulle göra. Dels för att påminna oss själva om alla maträtter som vi inte ätit på en smärre evighet men också för att förenkla lite för er att hitta bra tips på middagar utan att behöva bläddra genom hur många inlägg som helst.

Först ut blir vårt förslag på en god laxmiddag som kanske kan stå på ert matbord på onsdag:

Baconlindadf laxfilé med mozzarellafyllning   2 port
1 bit laxfilé per person, 150-200 g/bit
2-3 baconskivor/laxbit
1 kula mozzarellaost
½ citron, rivet skal och lite pressad saft
basilikablad, strimlade
salt och peppar
Skär ett snitt längs med laxfiléerna, salta och peppra.
Riv sönder osten och stoppa ner ostbitar i fickan på laxen, fyll på med basilika och rivet citronskal, droppa till sist på lite citronsaft.
Linda in laxfiléerna i bacon och lägg dom i en ugnsfast form där du droppat lite olja i botten.
Stek laxen mitt i ugnen på 200 grader, 15-20 minuter beroende på hur stora och tjocka bitarna är.
Servera med en kall sås, kanske lite ugnsstekta tomater, ris eller potatis och sallad.

Förslag på kalla såser som kan passa till är: 

Så resten av veckan då, här kommer alltså våra tips till er på en veckomeny:

En uppiffad variant av Stinas kyckling får inleda veckan, ett enkelt sätt att hotta upp ett halvfabrikat (minsann!) kan väl passa bra en måndag.
Oxfärsbiff fylld med fetaost och en god persiljeröra till det på tisdag, röran gör du lätt i en mixer.
Torsdagen bjuder på en kassler marengo, en variant på den annars mer välkända kycklinggrytan.
fredag kan det kanske passa fint med en pastarätt, antingen äter ni den helt vegetarisk eller så serverar ni kanske en bit kycklingfilé eller lax. I såsen hittar ni bl.a kronärtskockshjärtan, basilika och vitlök.
När lördagen är på plats plockar säkerligen en hel del av er fram grillarna så vi frestar med en god salsa med vattenmelon och rödlök. Ska ni ha gäster vill ni kanske bjuda på en god drink, den elektriska lemonaden är vår absolut favorit och den läskar gott en ljummen sommarkväll.
Avslutar helgen och veckan gör söndagen och en kall laxmousse som ni kan förbereda redan på fredagen eller lördagen. Den går utmärkt att frysa och ha på lut för lata sommardagar, servera med kokta nypotatisar och en kall romsås. 

Så nu vill vi veta era synpunkter om detta med att vi tipsar er om förslag till en veckomeny. Tycker ni upplägget är bra, är det något ni kan ha nytta och glädje av? Räcker det med att vi ger förslag för vardagsmaten eller ska vi ha med helgerna också?
Tycker ni att det blir bättre om vi har med foto på det vi tipsar om eller räcker det med bilderna som finns i de inläggen? Har ni några förslag på vad ni vill ha med på veckomenyn, bara mat eller önskar ni kanske även någon efterrätt, något bakat, drink eller annat?
Eller tycker ni kanske rent av att en veckomeny är helt onödigt och inget ni vill ha?
Alla förslag och synpunkter tas emot med tacksamhet:) Och var ärliga, we can take it!

Nej minsann, nu räcker det väl för idag, eller vad säger ni, det blev ett långt inlägg tillräckligt...
Ha nu en riktigt fin vecka allihopa så ses vi i morgon igen.

Smaklig spis! / Anki och Håkan
xx

14 kommentarer:

  1. Inspiration inför veckan är tacksamt så fortsätt gärna med det! Ett bra initiativ:)
    Kram på er!

    SvaraRadera
  2. Kyckling Marengo är så gott det var länge sedan jag gjorde den rätten :)
    Veckomatsedel kan vara inspirerande, men samtidigt ger ni så mycket inspiration varje dag, så jag vet inte om det behövs. Kanske ni skulle ha tema veckor i stället t.ex Drinktips, kycklingtips m.m på gamla inlägg:)
    En riktigt skön helg har det varit prinsessbröllopet missade jag var på ett annat bröllop :)
    Ha det riktigt bra
    kram Milla

    SvaraRadera
  3. Smarrig firre kan jag tro, jäv blir jag mest sugen på tomaterna som ligger bredvid... Haha! Men ugnsvarma tomater är ju bara för gott. Och firren kan jag säkert byta ut mot en vit fisk som passar mina smaklökar bättre :)

    Jag ger såklart tummen upp för matsedel och tackar för länken! Jag fokuserar ju som bekant på vardagsmaten på bloggen men tycker själv det är trevligt med tips även på helgmaten och kanske något sött att äta eller dricka för att fira helgen!

    SvaraRadera
  4. Veckomatsedlar inspirerar i alla fall oss, men å andra sidan brukar vi ändå få det av eran blogg. :)
    Själv blev jag mest sugen på att kolla in den där pastan och drinken!

    Julmiddad mitt i sommarn?

    SvaraRadera
    Svar
    1. Jajamensan, julmiddag minsann:) Nej, inte julmat utan det var vår julklapp till honom som han själv fick välja när den skulle intas. Bra tips för övrigt:)

      Vi tackar, vi tackar.

      Radera
  5. Hej fina ni! Det låter som att ni har haft en jättehärlig helg! Själva har vi myst omkring i det fina vädret, och just nu gör Olof beer can chicken på grillen.
    Angående en veckomeny så tycker jag att det är en jättebra idé, God knows att man har glömt bort alldeles för många recept, och trots att man ...eh... driver en matblogg står man ändå där på måndagkvällen och undrar vad 17 man ska äta i veckan. Kram!

    SvaraRadera
  6. Veckomeny låter bra och jag gillar bilder, så det skulle jag tillägga, men förstås är det inget måste :) Kanske en dessert till helgen kunde vara något. Tummen upp alltså för er plan att införa veckomeny. Kram

    SvaraRadera
  7. Veckomeny började jag ju lite smått med men orkade inte fortsätta det... eller ja, jag kanske hade för få maträtter vid den tidpunkten ;) Tycker det är trevligt att ni har det också. Och jag håller med Hovkonditorn att gärna bilder (de behöver ju inte vara så stora) men det är alltid trevligt för ögat. Jag tycker också man kan tipsa om två efterrätter/desserter till helgen. Om ni förstås orkar och vill! :) Kram på er!

    SvaraRadera
  8. Yes veckomeny : ) Ni är ju för härliga hoppas vi ses snart igen : ) Kul att läsa om er inställning till solning : ) kram på er finisar! Sofia

    SvaraRadera
  9. Jag hade gärna kollat lite på prinsessbröllopet, men var på en annan fest. I efterhand går bra det med och då kan man kolla in 5 timmars sändning på en timme ungefär istället! ;)

    Det är trevligt med veckomeny, men inte så lätthittat, om man letar efter något speciellt. Jag tycker att Millas tips låter bättre. Temaveckor. Då kunde ni ha en Korvvecka och en Fiskvecka och varför inte en Drinkvecka! :)

    SvaraRadera
  10. Vad roligt med veckomeny! :)
    Kul idé!
    Kanske ska också göra så på bloggen! :)
    Goda rätter till varje dag! Ska kika på alla länkar!
    Ha en toppen måndag!
    Kram kram
    //Lana

    SvaraRadera
  11. En veckomeny är en bra och kul grej! Ibland är det lite svårt att minnas var man har hittat godbitarna, så en påminnelse sitter inte fel. Om ni orkar är det kul med andra tips också, t ex efterrätter och drinkar.

    Åh, redan 16 grader i havet? Det är badtemperatur för mig! Trots att jag bor i en hamnstad med minst två fina stränder blir det så att vi oftare åker till Öland istället.
    Cykel el buss till badstranden funkar nämligen inte pga sjukdom, så vi får snällt vänta på att någon familjemedlem ska ställa upp. Men jag vill till stranden nu... :(

    SvaraRadera
  12. Ser man på, där kom ju baconfirren! Jag lutar nog åt Millas och Tinas förslag med temainlägg mer än en hel veckomeny. Om ni nu absolut ska förändra, jag tycker förstås det är bra som det har varit hittills. Men framförallt - gör det som känns bäst för er och så mycket som ni orkar. Det ska ju vara kul att blogga och inte kännas som ett krav. Risken är väl att man tappar sugen om det blir FÖR ambitiöst. Jag hänger med hur det än blir!

    SvaraRadera
  13. Härlig idé! Och så mycket gott ni frestar med :) Nu blev jag bra sugen på lax...

    SvaraRadera

Tack för att ni skriver en rad i vårt kök!