måndag 8 juli 2013

Fläderblomssaft!

Ja, har ni inte plockat fläderblommor än så finns det fortfarande tid att ta en blomsterjakt i skog och mark, i alla fall om du håller till här nere i vår landsända. Senast i dag såg Håkan fina blommor i Sandskogen när han cyklade hem från jobbet så det är bara att ge sig ut beväpnad med sax och påse. Det behövs ju faktiskt inte så många blomsterklasar för en omgång saft, ca 40 brukar vara lagom. Av den färdiga saften kan man sen göra en hel massa gotter, vi kan redan nu tipsa er om att hålla ögonen öppna för snart kommer det en spännande sådan här i köket.


Jo då, så här härligt kan man ha det när man slår upp ett glas fläderblomssaft och tar en paus efter kalaset. Vi kallar bilden "när alla släktingar gått hem"...

Det blir ungefär 5 liter av detta receptet, men gör ni som en viss fumlig person gjorde när vi skulle sila upp vår saft så blir det bara 4... Någon tyckte nämligen att golv, diskbänk, skåpluckor, spis och vask också skulle få testa lite av saften... Gissa om 1 liter saft känns som tio liter när den rinner ut både här och där, och gissa om det blir klibbigt, mycket klibbigt!

Fläderblomssaft
40 blomklasar
2 liter vatten
2 kilo strösocker
50 g citronsyra
3 citroner, tunt skivade
2 lime, tunt skivade
Skölj och skaka av blomklasarna, lägg dom i en spann (hink) och lägg ner citron- och limeskivor.
Låt vattnet koka upp och dra grytan från plattan.
Rör ner socker och citronsyra, rör om så det löses upp.
Häll vattnet i spannen och täck över.
Ställ spannen i sval temperatur och låt den stå 3-4 dagar innan du silar upp den, det gör du enklast genom en nytvättad kökshandduk.
Antingen slår du saften på flaskor eller så häller du den i plastburkar och fryser in, tänk på att både flaskor och burkar ska vara ordentligt rengjorda!
Frys gärna lite saft till isbitar, perfekt att ha och släppa ner i ett glas vitt vin eller mineralvatten.

Anki ber att få tacka så mycket för alla fina grattishälsningar hon fått, både här och på Facebook!
Smaklig spis! / Anki och Håkan
x

14 kommentarer:

  1. Oj vad gott, älskar fläder! Har massvis med vinbär i trädgården, funderar på att göra saft av dom... ni har inte ngt bra recept? :)

    Kramar.

    SvaraRadera
  2. Den är helt underbar denna somriga flädersaft. Jag har gjort tre omgångar med saft och helt glömt bort eller ej haft tid att blogga om det.

    Hoppas ni har det gott i värmen! Kram

    SvaraRadera
  3. Låter så gott och somrigt!
    Härlig bild och roligt namn på bilden! :)
    Ha en toppen dag!
    Kramar!
    //Lana

    SvaraRadera
  4. underbar liten blomma, har massor som snart ska skördas :)
    Lena från make a head food

    SvaraRadera
  5. Det är så vansinnigt gott med flädersaft och tanken på smaken väcker en massa minnen från när jag var liten och mamma plockade och gjorde saft. Ser så läckert ut! Ett sånt glas är ni allt värda efter firande. Skickar här ett varmt och stort grattis till Anki i efterskott. Bamsekram till födelsedagsbarnet. Hoppas kalaset gick bra i "hittan" :-)

    Kram + kram

    SvaraRadera
  6. Har ju helt missat din födelsedag, Anki - grattis i efterskott!

    Och flädersaft är så himla gott! Jag hittade långt om länge en fläderbuske här, men då var den på väg att blomma över så jag får vänta tills det blir bär och tigga saft av mamma istället. :)

    Stor kram till er och grattis än en gång, Anki

    SvaraRadera
  7. Har oxå gjort flädersaft, men jag hade inte lime i min det ska jag testa nästa gång:)
    Jag glömde ställe min sats svalt så det var på gränsen att den började jäsa på 4 dagen men jag räddade den :) Grattis till ANKI och hoppas allt blev riktigt lyckat på ert släktkalas:)
    Idag är det riktigt varmt, så när tvättmaskinen är färdig och matsäcken packad så drar jag och dottern och badar:) Ha det gott

    SvaraRadera
  8. Mums! Hemmagjord flädersaft måste vara något av det absolut godaste och mest läskande man kan dricka en varm sommardag! Massor med is ska det vara i! :-D

    SvaraRadera
  9. Så lyxigt att kunna frossa i fläder, det om något får en att längta "hem" till Skåne. Här uppe är det dåligt med fläder, inte sett en enda buske faktiskt. Däremot ska vi snart frossa i blåbär, för det finns det minsann gott om. Kanske vi hittar ett hjortron eller två också :)

    Grattis i efterskott till Anki, hoppas att ni båda hade en trevlig kalashelg.

    SvaraRadera
  10. Godaste saften. Inte gjort någon i år. Tror inte det blir heller. Mamma hade gjort så njuter av den.

    SvaraRadera
  11. Jag får köpa flädersaft i år. Trots vaserna, hihi! Kram!

    SvaraRadera
  12. Åh, det är så gott med flädersaft!

    SvaraRadera
  13. Jag tycker om flädersaft men hittar inte flädern ute i det gröna hmm... kram på er!

    SvaraRadera
  14. Flädersaft har jag bara druckit - inte kokt. Gn gång i framtiden blir nog jag med huslig nog till att koka saft ;) Flädersaft är himla gott, i efterrätt också!

    SvaraRadera

Tack för att ni skriver en rad i vårt kök!