torsdag 25 juli 2013

Heta tips!

Somliga dagar har man varken tid, lust eller uthållighet att stå så länge i köket och kocka middag, så är det bara. Lata sommardagar är verkligen ett bra exempel på sådana tillfällen, i alla fall här i vårt kök. Då är det oftast mat med asiatiska smaker och inspiration som hamnar på våra tallrikar, det går snabbt att laga och smakerna man får med den lilla arbetsinsatsen är överraskande stora!

Senaste bidraget som hamnar under kategorin asiatiskt blir en gryta med fläskkött och grönsaker där ingredienserna kan varieras lite efter vad som finns till hands och kryddningen får avgöras efter hur tålig man är. Är ni som vi, två av varje sort där en vill ha det hett så svetten lackar i pannan medan den andra är lite försiktigare så kan vi rekommendera att ni behåller husfriden genom att servera grytan med extra sambal vid sidan:


Snabblagad asiatisk gryta   2 port
benfri kotlett eller annat fläskkött, tunt strimlat
200 g färsk broccoli i mindre buketter
½ gul lök, tunt skivad
½ purjolök, tunt skivad
1 röd paprika, strimlad
1 näve sugar snaps
sambal oelek
riven färsk ingefära
1 tsk timjan
1 tsk röd currypasta
½ tsk socker
1½ dl vatten
fisksås
Stek köttet i en het stekpanna några minuter och rör om under tiden.
Lyft ur köttet och håll varmt under tiden du steker broccoli, lök, purjolök och paprika ca 3 minuter.
Häll i vatten och låt det koka upp, tillsätt köttet och sugar snaps, smaka av med kryddor och fisksås.
Ge det ett snabbt uppkok och servera genast med nudlar eller ris.

Ni då, hur gör ni för att behålla husfriden?
Nej då vi bara skämtar... vi undrar om ni har några bra trix i ärmen att plocka fram när tiden är knapp och ni är hungriga?

Smaklig spis! / Anki och Håkan

x

10 kommentarer:

  1. MEN, jag som trodde jag skulle få relationsråd eller kanske lite heta tips i allmänhet. "Somliga dagar har man varken tid, lust eller uthållighet..." Lät ju som en bra inledning ;-)

    Haha, men tackar för det här tipset också. Alla tips mottages med glädje.

    Kram kram

    SvaraRadera
  2. Haha...jag skrattade åt kommentaren ovan och som sagt man kan undra vad det syftades på!! Gott att det hinns med lite snabba maträtter emellanåt i semestertider! Kramar

    SvaraRadera
  3. Det där är verkligen supergott och enkelt att fixa till. Varför blir det inte oftare då kan man undra...

    Omelett/frittata tycker jag är toppen när jag vill ha något snabbt och gott. Ofta finns det kokt potatis över, bara att tärna den och sedan fräsa på med lök, paprika, tomat och kanske någon mer grönsak. På med äggstanning och riven ost. Några minuter senare har man en kanonmiddag!

    Hoppas allt är bra med er!

    Kram + kram

    SvaraRadera
  4. Nä, inga långa stunder i köket. Det spar vi till höstens långkok...
    Men det där med olika smak är ju svårt. Vi gillar så mycket olika. I bland försöker jag lura Johan och göra sånt som jag vet att han kanske inte är så förtjust i. Oliver är svårare att lura.... Asiatiskt har jag inte testat på O ännu men det gillar hans föräldrar.

    SvaraRadera
  5. Ser så gott och fräscht ut. Jag tycker som Lotta att omelett/äggrätter är bra då man har ont om tid. Kram

    SvaraRadera
  6. Gott med asiatiska smaker! :)
    Ha en toppen dag!
    Kramar!
    //Lana

    SvaraRadera
  7. Nu så här på sommaren blir det en hel del kallskuret från charken och sallad. Varm mat när det är varmt ute är tufft ibland. Annars är stekt falukorv och snabbmakaroner en bra räddning när det är ont om tid :)

    SvaraRadera
  8. Husfriden håller vi genom att faktiskt äta mikrohavregrynsgröt ibland med kokt ägg och kaviar till. Eller så gör vi äggröra med knaperstekt bacon till. Även couscous med soltorkade tomater och kapris fungerar med en god stekt korv till. Lättsamt, snabbt, gott och mättande och vi skiner ikapp med solen igen. ;)Och så kanske vi inte behöver springa i affären just denna dag utan klarar oss till nästa dag. ;)

    SvaraRadera
  9. Ser otroligt gott ut! Måste testa det en dag tror jag... tack för tips och recept! ;)

    Kramar.

    SvaraRadera
  10. Jisses! Ser helt galet gott ut. Otroligt fint matfoto dessutom.
    Vi äter mycket (mer än vanligt...) plockmat på sommaren. Har alltid charkuterier, ostar och annat plock hemma. Smidigt att plocka fram när man inte vill laga mat eller tiden är knapp. Och sallader, matiga sallader äts det en hel del just nu.

    SvaraRadera

Tack för att ni skriver en rad i vårt kök!