tisdag 16 juli 2013

Ska vi inte ta och drömma lite grann?

Nej vet ni vad, nu är det hög tid att vi tar och berättar lite mer om den där buffén som vi serverade när vi firade Ankis fyllerårdag förra söndagen. Som vi tidigare skrev så serverades det alltså en buffé fast en sådan helt utan mat, lite märkligt kanske men säkert inte lika konstigt längre när vi berättar att det var kakor som dukades upp. Jajamensan, en kakbuffé bjöd vi på med sju sorters kakor och en synnerligen smarrig jordgubbsglasstårta som grand final!

Vi förevigade buffén och la ut en försmak på vår facebooksida strax innan gästerna dök upp, så de av er som hänger med oss där har redan fått en liten smakbit. Men vi ska inte vara sämre än att bjuda på en bild även i detta köket:

Följer du inte oss redan på fejan så är det lätt ordnat, bara klicka på någon av våra gillaknappar - antingen den här uppe till höger eller den som finns på fb-sidan. På så vis missar ni aldrig något spännande som händer i Mårtenssonska köket:)

Recepten på alla kakorna tänkte vi pytsa ut lite då och då, att ta alla 8 på en gång känns lite väl ambitiöst och blir möjligtvis lite rörigt... Kakan som får äran att vara först ut i denna kakparad från buffén är en riktigt gammal klassiker och vi har fiskat upp receptet från Gröna Lådan som vi konsulterade för att nå flera av deltagarna på buffén. Den lådan kan man alltid lita på, där göms alla gamla skatter som två matglada Mårtenssonare kan önska!


Drömmar  ca 30 stycken
200 g smör
1½ dl strösocker (här kan du använda smaksatt socker om du vill - ett förslag här)
2 msk vaniljsocker
½ tsk hjorthornsalt
5 dl vetemjöl
Smält smöret och låt det svalna.
Rör samman hjorthornsalt med mjöl och blanda ner i smöret tillsammans med övriga ingredienser.
Låt degen vila svalt en stund innan du bakar ut den
Rulla degen i små bollar som du lägger på ett bakplåtspapper på en bakplåt, platta till bollarna lite.
Grädda drömmarna mitt i ugnen på 175 grader i ca 15 minuter.

Nu i kväll har det rullat in en massa spännande vagnar och bilar nere på "vårt" torg, det är dags för matmarknad i stan och för vår del blir det premiärbesök på den. Matmarknaden har besökt Ystad flera gånger men den har alltid lyckats (eller snarare misslyckats...) pricka in sin visit precis under en av veckorna vi har varit bortresta på semester. Men i år, i år har dom äntligen lyckats få till det vid rätt tid och så klart tar vi en tur ner och botaniserar bland alla spännande godsaker i morron, det är ju ledig onsdag för herr M som gäller:) Någon som däremot absolut inte får ledig dag i morron är kameran vår, den laddar vi och tar med oss så klart!
Kanske ses vi?

Smaklig spis! / Anki och Håkan

6 kommentarer:

  1. Vilken god kakbuffé ni bjöd på. Jag hade nog gärna smakat på alla :) Matmarknader är kul och jag ser fram emot bilder från den. Ha det fint, kram!

    SvaraRadera
  2. Oj vilken buffé. Ja jag hade tagit av alla sorter!
    Grattis i efterskott:) Hoppas ni får skoj på matmarknaden, det låter oerhört trevligt!
    KRAM

    SvaraRadera
  3. Drömmar har jag aldrig lyckats få riktigt sådär prefekta som de ska vara i konstistens (vet inte varför?). Numera har jag gett upp mina drömförsök, men ger mig mer än gärna på andras drömmar när det bjuds! :-D

    SvaraRadera
  4. Drömmar är en av mina favorit kakor:)
    Ha en mysig dag i morgon :)

    SvaraRadera
  5. Grattis i efterskott!! Ja kakor är allt gott det.
    Den marknaden brukar vara i Ängelholm oxå varje år. Har bilder därifrån på bloggen. Det är så härligt att gå där och strosa och provsmaka. Sist köpte vi en chiliost (cheddar) som skulle vara "världens" starkaste ost....Och det var den...Stark som bara den. Så köp den om den finns. Engelska cheddarostar!!
    Kram

    SvaraRadera
  6. Grattis i efterskott! :)
    Kakorna ser såååå smarriga ut! :) Mums!
    Ha en toppen onsdag!
    Kram kram
    //Lana

    SvaraRadera

Tack för att ni skriver en rad i vårt kök!