torsdag 11 juli 2013

Skär bort den vita kanten efteråt.

I dag ska ni få ett recept som heter duga, långt är det, många moment innehåller det och mer än en rätt blir det, men hav tröst - det är absolut inget avancerat eller så väldigt tidskrävande! Nej, det är lätt att förbereda,  och lika lätt att tillaga, det sköter sej själv både i kylen och ugnen och det enda ni egentligen behöver göra är att blanda, pensla, grilla och skära. Och slutresultatet är häpnadsväckande gott, speciellt med tanke på den lilla arbetsinsatsen som krävs!

Det vi pratar om är helt enkelt en hel kotlettrad med ben som först fått marinera, sedan fått en strykning av en stingig glaze innan den hamnat i ugnen eller på grillen. Värmen ligger lågt så tillagningstiden blir lång och där har ni en av anledningarna till att det blir så smakrikt, den andra är att det finns en rejäl fettkappa kvar på köttbiten som gör att köttet blir oerhört saftigt.
Skulle ni nu inte ha turen att kunna lägga era händer på en bit med en tjock vit kant på så är det inte hela världen, det blir gott ändå!

Marinatorn som vi skriver om är rätt och slätt en spruta som man använder för att spruta in godsaker i köttet med. Vi har skrivit lite om hur det kan se ut i ett tidigare inlägg som ni kan läsa här, nu har vi dock lyckats hitta en "riktig" marinator och den sprang vi på när vi var på Teknikmagasinet i Malmö, här kan ni se hur den ser ut. En bra investering för en billig peng!


Glacerade kotlettspjäll
1 kg kotlett med ben och fettkappan på
Injicera med en marinator om du har en sån innan du lägger köttet i marinaden:
1 dl rödvin
5 ml salt
Har du ingen marinator så kör på att bara marinera köttet i marinaden, men tänk då på att tillsätta saltet i marinaden:
Marinad
½ tsk svartpeppar
1 dl rödvin
1 dl japansk soja
1 msk olja
Blanda samman och låt köttet marinera några timmar, eller helst över natten, i kylen.

Glace
2 msk flytande honung
1 msk colmans senap
Torka av marinaden på köttet, snitta fettkappan, pensla på glazen och tillaga köttbiten:.

Tilllagning
Stek köttet mitt i ugnen på 125 grader tills det får en innertemperatur på 68 grader och låt det sedan vila 10 minuter. Vår köttbit behövde 2½ timme i ugnen innan den var färdigt.
Vill du hellre grilla köttbiten så går det naturligtvis hur bra som helst, grilla då köttet under lock på samma sätt som du hade gjort i ugnen.

Sås
marinaden från köttet
3 dl creme fraiche
maizenaredning
ev lite socker
Sila ner marinaden i en gryta.
Rör ner crème fraiche och låt det koka upp och sedan sjuda 5-10 minuter.
Smaka av med socker och red med maizena till önskad konsistens.

En riktigt fin bit kött med både ben och fettkappa på.

Servera gärna med goda grönsaker, vi körde på med chilimarinerade grönsaker och kokta gulbetor. Så inte nog med att ni fått en faslig massa instruktioner redan, det kommer mera...:


Chilimarinerade grönsaker
1 röd paprika, strimlad
1-2 tsk malen ingefära
12 rädisor, strimlade
1 morot, slantad
½ urgröpt gurka, skivad
strimlad vitkål efter behag
Blanda samman alla grönsaker i en skål och låt marinera i dressingen.

Dressing
½ dl vitvinsvinäger
2 msk socker
½ msk valfri  Heinz hotsauce
1 msk finhackad vitlök
1 msk torkad anchochili
1 tsk mald ingefära
Blanda samman alla ingredienserna och häll på salladen.
Låt marinera minst 30 minuter i kylen innan serveringen.

Puh, så där ja, då var vi igenom hela alltet och har du orkat läsa så hoppas vi att du förstår att det inte var så farligt som det kanske verkade. Ja, om man bortser från sprutor och nålar, det har vi (speciellt Anki) full förståelse för om ni tycker det är farligt!

Nu går frun på semester, sista arbetsdagen på några veckor gjordes idag och det blev en dag med både skratt och tårar. Det är ju så det blir ibland när människor man kommit nära ska vandra nya vägar och ge sig ut på nya äventyr! Nu är det nedvarvning som gäller, en rejäl sovmorgon står på schemat i morgon, medan Håkan får kämpa på ytterligare en vecka. Men, som man säger, "someone has to bring home the bacon":)

Smaklig spis! / Anki och Håkan
x

5 kommentarer:

  1. Det verkar ju vara ett riktigt "vapen" den här marinatorn :) Ska nog ta och kika efter denna tingest på semestern, kan ju vara kul att testa :)

    SvaraRadera
  2. It's a love shot baby, det där ser fint ut- speciellt med den tjocka fettkappan!

    SvaraRadera
  3. Wow, vilken härlig bit fläskkotlett!

    Självklart att fettet ska sitta kvar under tillagningen för att ge smak och sedan skär man bort det när man äter, det har Jamie Oliver lärt mig för evigheter sedan! :)

    Därför blev jag extra besviken när de började visa hans senaste serie, med nyttigare mat och kort tillagningstid.
    Jamie själv har börjat skära bort fettet från köttet innan tillagingen och använder knappt varken smör el sin älskade olivolja vid stekning. Varför frångå sina egna principer?

    Jag känner mig sviken av min matlagningsguru! :( Och varför helt plötsligt så sponsrad av bl a Uncle Ben och det där företaget med matyoghurt utan fett...
    Jag kollar inte längre på den serien, trodde inte Jamie skulle sjunka så lågt... Maten blir väl nyttig ändå om man skär bort fettet och kött suger inte åt sig stekfettet.

    SvaraRadera
  4. Wiho, hurra för semester! Hoppas ni får en fin sådan! Kram!

    SvaraRadera
  5. Mat väl värd att vänta på låter det som. Får nog testa att injicera lite marinad jag med.
    Härligt med semester! Njut nu så mycket ni kan!

    SvaraRadera

Tack för att ni skriver en rad i vårt kök!