måndag 5 augusti 2013

Fyll och sy ihop, servera med en god sås.

Vi köper gärna hem en hel lax när vi har turen att ramla över en sådan någonstans, färsk är ju så klart att föredra men även fryst tycker vi går utmärkt att laga till. Det är absolut inga svårigheter att ta sig ann den hela firren, i alla fall inte så länge den är rensad och urtagen, fyll den med lite god fyllning och kryddning så blir resultatet otroligt gott.
Packa in hela härligheten i ugnsfolie innan du stoppar in den i ugnen eller lägger den på grillen så sköter den sej helt och hållet på egen hand, en självständig matlagning är just vad det är.
Det enda du behöver göra för att få avnjuta en delikat måltid är att fixa till lite goda tillbehör.
En kall sås, kokta päror och några härliga grönsaker och du kan sätta dej till bords och avnjuta din fina fisk!

En lektion om hur ni fyller, stoppar och tillagar en hel lax får ni om ni klickar er vidare hit, en galet god sås får ni om ni fortsätter läsa efter bilden:


Kall sås till lax
3 dl gräddfil
½ dl majonnäs
½ dl hackad dill
½ dl provencalska örter
1 tsk krossad rosépeppar
pressad citron
salt
Rör samman alla ingredienser och smaka av.

Se där ja, det var väl ett enkelt och snabbfixat recept på en finfin fisksås? Ni behöver faktiskt inte servera den till en hel firre om ni inte känner för det eller inte har tiden på er sida, den funkar lika fint till portionsbitar av nämnda fisk som den gör till fiskpinnar! För vi misstänker att det där med att få tiden att räcka till kanske är lite svårt nu när en hel del av landets befolkning åter igen har börjat jobba...
För vår del står det ledigt i almanackan hela veckan ut och vi ska göra allt vad vi kan för att suga på den karamellen så länge det går. En semesterrapport är att vänta, det kan vi lova, så är ni förviddna på vad vi haft för oss  - STAY TUNED:)

Smaklig spis! / Anki och Håkan

9 kommentarer:

  1. Vilken härlig kall sås till fisken med rosepeppar:)

    SvaraRadera
    Svar
    1. Tack! Rosépeppar är vi lite av periodare på:)

      Radera
  2. Rosepeppar är en av få kryddor jag inte har i mitt skåp. Trots att där finns typ 30 burkar... Inte för att jag inte gillar rosepeppar utan för att den bara säljs hel och jag inte vill "smutsa ner" pepparkvarnen med rosepeppar. Den smakar ju inte gott till allt. Till fisk är det fint, dock!

    SvaraRadera
    Svar
    1. Mortla de små röda kornen, det brukar vi göra när vi är sugna. För du har så rätt i det att dom inte passar lika fint till allt.)

      Radera
  3. Fräsch och god sås. Verkar jättegod!

    Kram

    SvaraRadera
  4. Mmm vilken inspirerande och lockande bild:) Jag vill ha lax nu! Och klockan är bara 9!
    Ha det fint på er lediga vecka! Ta hand om varandra och njut!
    KRAM KRAM

    SvaraRadera
  5. Ljuvlig, sommrig och smakrik bild! :)
    Det ser helt enkelt, galet gott ut! Hel lax är ju grymt gott och precis som ni säger, sköter sig oftast själv. Den där såsen med rosépeppar ska jag allt prova. Här blir det oftast en kall dillsås, eller pappas kokta citronsås. Ett knep när man mortlar rosépeppar kan jag ju dela med mig av för de som inte visst; mortla pepparkornen med en nypa salt, då går det lättare och det "flagar" sig inte!

    Kram på er Mårtensson, härlig att åter kika in här!

    SvaraRadera
  6. Lax är fantastiskt gott i alla former. Får barnen välja fisk blir det oftast lax. Rosépeppar är gott till. Har testat det på lax i en marinad och ihop med fetaost och i fruktsalsa till, men vetekatten om jag haft det i kall sås till. Får vi testa!
    Ha en härlig semester! Vi har en vecka till innan allvaret börjar igen. Kram.

    SvaraRadera
  7. Sicken sås! Den måste provas. Ja, nu är ni lediga och vi jobbar. Rättvist på alla sätt. Ser fram emot en fullständig rapport snart! Kram!

    SvaraRadera

Tack för att ni skriver en rad i vårt kök!