torsdag 29 augusti 2013

Knyt in en kantarell

Idag tar vi och fortsätter vår kulinariska runda på buffébordet som stod uppdukat när vi var bjudna på kräftskivan förra helgen och det är dags för spröda kantarellknyten att ta plats på scen. Dessa små fluffiga saker var så in i hoppsan goda och vi kommer absolut att göra dom i vårt kök, på ett eller annat vis.
Absolut kan de varieras efter er egen smak, gillar man inte blåmögelost så kan vi tänka oss att det säkert funkar med den gamla hederliga västerbottenosten också. Vi har själva lite funderingar på annat smått och gott som kan knytas in i smördeg, men fram tills de experimenten är utförda så får ni hålla till godo med denna smarriga variant:


Kantarellknyten
4 dl kantareller i mindre bitar
½ gul lök, finhackad
50 g blåmögelost
1 äggula
1 msk vatten
2-3 smördegsplattor (frysta)
salt och svartpeppar
Stek kantareller och lök i smör tills all vätska försvunnit, salta och peppra.
Låt smördegsplattorna tina och kavla sedan ut dom lite.
Tryck eller skär ut lagom stora cirklar av degen och lägg en klick svampröra på mitten följt av en bit ost ovanpå.
Vik upp kanterna på smördegen och pensla med äggulan som vispats upp med lite vatten.
Grädda mitt i ugnen på 200 grader ca 12 minuter tills de fått fin färg.
Servera ljumna eller kalla.

Om det nu, mot all förmodan, finns någon som inte har uppmärksammat det så kan vi förtälja att det är fredag imorgon. Japp, ni läste helt rätt! Vi har vissa funderingar på att bjuda er på en drink i morgon som ni kanske kan njuta av i helgen, vad säger ni om det? Låter det som en bra idé? Eller vill ni kanske hellre att vi serverar er en frasig skaldjurspaj?
Er önskan är vår lag, så släng in en kommentar och flagga för det du är extra sugen på så får vi se åt vilket håll vågen tippar:)

Smaklig spis! / Anki och Håkan

11 kommentarer:

  1. Vilka fina knyten ni gjort. Nu tål ju jag tyvärr inte kantareller, jag vet. De är ju så smarriga! Men det är som det är... ja mannen han är inte heller så förtjust i det så vi klarar oss utan det för det mesta hemma hos oss :) Kram!

    SvaraRadera
  2. Måste man välja..? Först en drink och sedan en god skaldjurspaj tillhör väl fredagsmyset, eller hur?

    SvaraRadera
  3. JAG VILL HA EN DRINK! skaldjurspaj göra sig icke besvär i detta kök ;) men för all del, amis idé om att bjuda på båda två är ju inte helt tokig faktiskt.

    #flamingofredag!

    SvaraRadera
  4. Smördeg är praktiskt att ha hemma, för man svänger snabbt ihop något gott med den. Kantarellknyten skulle jag ha gillat massor. Drink tack :) Kram

    SvaraRadera
  5. ALLT passar till smördeg. ALLT! Jag har en rulle hemma, den kanske blir piroger ikväll. Vi får se... :)

    Jag röstar för en fredagsdrink!

    SvaraRadera
  6. Kantareller är gott till det mesta, inknutna eller ej. Ser med spänning fram emot vad som ska bjudas, drink eller annat mums. Jag har full förtröstan inför att det kommer att bli bra, vad ni än hittar på! Ha en härlig helg!

    SvaraRadera
  7. Så gott det ser ut och låter! Kantarell och knyten, vilken perfekt kombination! Här är det lättare mat som önskas, graviditeten gör minst sagt smaken speciell.. :)

    Ha en underbar fredag <3 Jennie

    SvaraRadera
  8. Åh, så gott! Det finns så mycket smaskigt som passar att knyta in eller rulla ihop och skära i bitar för den delen. Men har man lyckats lägga vantarna på lite kantareller så är detta ljuvligt.

    SvaraRadera

Tack för att ni skriver en rad i vårt kök!