onsdag 21 augusti 2013

Mat och boende, två viktiga ingredienser på resan!

Idag blir det lite mer Madeirabilder här i köket och turen har kommit till boende och mat, två av de viktigaste beståndsdelarna när vi har semester (förutom oss själva då) och vi kan ju säga att Madeira levererade vad gäller båda.
Vi börjar på hotellet som vi var supernöjda med, Meliã Madeira Mare Resort & Spa som ligger i Lido i utkanten av Funchal. In till Funchals centrum promenerar man på ca 30 minuter och det är en väldigt fin promenadväg. I området finns det flera väldigt bra restauranger så vi hamnade verkligen helt rätt!


Vi hade ett standardrum, hur fint som helst var det med tv, kyl, kaffe och te, stooor balkong med utsikt över både hav och land, stor och fin toa, och mycket förvaringsutrymme i garderoben. 
Enda minuset var den stenhårda sängen som var helt utan bäddmadrass på resårbottnen, precis som på så många andra platser runt om i Europa. Vi har lärt oss sedan innan att vi skandinaver är lite ensamma om att ha tjocka bäddmadrasser i sängarna, så vi var förberedda. Men efter att vi sagt till så löstes det hela snabbt, tack och lov, och sen sov vi som kungligheter, ljudisoleringen var det inga fel på:)

Vi hade bokat frukost och det fanns massor att välja på, äggstation, olika flingor och müssli, färska frukter och grönsaker, bröd och bullar i olika varianter, kakor, smoothies, pannkakor, juicer, olika ostar och köttpålägg, ja listan kan göras hur lång som helst. Bubblet icke att förglömma:)

Vi hade ingen middag bokad i hotellets restauranger men till vår stora glädje blev vi inbjudna till något som heter "Captains dinner" och som sker varje onsdag. Då bjuds 8 av hotellets gäster in (fråga oss inte hur man väljer för det fick vi aldrig veta) till middag i sällskap med hotellets direktör och en av de andra anställda. 
Så klart tackade vi ja och vi bjöds på mycket gott och så otroligt trevligt sällskap, tänk att man kan ha så mycket att prata med 8 helt okända människor om. Vi hade så pass trevligt i vårt gäng så att vi fortsatte kvällen i terrassbaren efter middagen! 
Tyvärr var inte kameran med men det kändes inte riktigt som det var läge att hiva upp den vid den vita duken och alla de finklädda människorna...

Här tillbringade vi en del av vår semester... Poolområdet var uppbyggt med flera terrasser, där lugnet rådde uppe och det fläktade skönt. 

Så då, över till maten:

Gillar man skaldjur och fisk så har man kommit till helt rätt plats, det finns mycket av de varorna här. Dessa räkorna i olja, massor av vitlök, örter och chili, blev snabbt vår favorit på en av våra favoritrestauranger. 


Espada, en svart djuphavsfisk som är lite speciell för Madeira och ofta serveras med banan och passionsfruktssås - dock inte här på denna bilden och på denna restaurangen. 

En annan rätt som man ser på flera restauranger är stek på sten, en bit oxfilé eller entrecote med hackad vitlök på, serverad på en upphettad sten så man själv kan steka köttet under tiden vid bordet. Här serverad med tre olika såser, så in i bänken gott!
För de av er som äter vegetariskt kan vi berätta att det fanns flera vegetariska rätter på alla de restauranger som vi var på. Vi kikade lite extra eftersom vi vet att många uppskattar vegetariska alternativ, inklusive oss själva numera.

En annan väldigt trevlig sak med Madeira och folket där är att de gillar italiensk mat lika mycket som vi gör:) Il Basilico, som vi läst om en del innan vi reste, låg alldeles intill vårt hotell och där åt vi så makalöst god pizza och en chokladkaka som var en bit av himlen. Fru M fann till sin glädje bläckfiskrisotto som hon fick ha helt i fred för herr M som i sin tur blev förälskad i en förrätt med parmaskinka, svamp, vitlök och olja. 

Oliver har vi satt i oss en oförsvarlig mängd av, vit sangria och öl har vi läskat våra strupar med, alla tre lika goda!

Inte är de många, men på vissa foton är faktiskt vi själva också med på!

Våra favoritrestauranger blev:
Il Basilico
L'Osteria (fiskbilden)
PVP-Pao Vinho e Petiscos  (räkbilden)
Solar da Ajuda  (köttbilden)

Smaklig spis! / Anki och Håkan

21 kommentarer:

  1. Vilken underbar semester! Helt rätt för er del! :)

    Madeira verkar mer rikta in sig bra hotell och god mat, än disco och det är ju perfekt, när man har kommit upp i den njutningsbara åldern... ;)

    Trevligt med den där middagen. Var kanske tack vare bäddmadrassen eller bara för att ni är så himla trevliga och sociala! :)

    SvaraRadera
    Svar
    1. Ja, nu är det mer lugn och avkoppling som föredras, mycket mer njutningsfullt:)
      Kanske var det madrassen som avgjorde middagen, vem vet?

      Radera
  2. Men wow, vill boka resa dit på direkten, PRONTO! Allt verkar finfint!

    Så klart att ni blev inbjudna till kaptensmiddag. Men kapten? Direktörsmiddag skulle den väl heta eller? ;-) Men vada det än heter så är gratis väldigt gott!

    Kram kram

    SvaraRadera
    Svar
    1. Du måste åka dit Malin, så mycket gott att både dricka och äta.
      Eller hur? Precis vad vi tänkte, men det är ju så att det brukar hållas sådana där kaptensmiddagar ombord på kryssningsfartyg och det var väl där inspirationen kom från. Och ja, gratis är gott:)

      Kramar

      Radera
  3. Madeira är en ö jag kikat på många gånger.
    vet inte varför jag inte åkt dit ännu, men ryktena om en otäck flygplats kombinerat med min flygrädsla kan vara bidragande ;)

    Ser ut som ni haft en toppenresa!
    Kram Lena från make a head food

    SvaraRadera
    Svar
    1. Du behöver inte oroa dej för flygplatsen. Fru M är absolut inte alls förtjust i att flyga (längre), men landningsbanan var inte alls så farlig som man hört talas om. Visst, den är kanske inte världens längsta men det gick över förväntan. Faktiskt var landningen på Kastrup riktigt jobbig i jämförelse med mycket kastvindar, skak och hoppningar...
      Annars så finns det ju lugnande, både i fast och flytande form:)

      Kika vidare tycker vi att du ska göra, en helt underbar ö som vi absolut rekommenderar ett besök på.

      Kramar A o H

      Radera
  4. Vad snällt av er att kolla de vegetariska rätterna på menyerna också, det tackar jag för. Chokladkakan med glass hade jag inte tackat nej till :) Hotellet verkar trevligt och vad kul att ni fick vara hedersgäster. Kram på er!

    SvaraRadera
    Svar
    1. Så kul att höra Katarina, vi misstänkte att det kanske var så:) Men vi blev faktiskt väldigt positivt förvånade båda två för det var så på alla de restauranger vi besökte, den vegetariska delen på menyn var väldigt innehållsrik.

      Kramar till dej

      Radera
  5. Härliga bilder, vill också dit! Fint hotell, vilket inte alltid verkar lätt att få ;)

    SvaraRadera
    Svar
    1. Tack! Ja du ska absolut resa dit, helt underbar ö och det verkar som det är hög standard på de flesta hotellen (vad vi såg i alla fall).

      Radera
  6. Underbar bilder! jättefint hotell! :)
    Ha en fin kväll!
    Kramar!
    //Lana

    SvaraRadera
    Svar
    1. Tack, Lana. Ja vi var så nöjda med hotellet, det levde verkligen upp till våra förväntningar.

      Kramar

      Radera
  7. Vilka härliga bilder kära ni, wow liksom! :) Dit ska man alltså åka förstår jag! Vegetariskt, yay!

    Tack kära ni för att ni vågar följa mig på Instagram. Såg ikväll er kommentar inne hos Perfekta Prinsessan. Som sagt lättskrämda är ni ju inte! ;) Kram på er!

    SvaraRadera
    Svar
    1. Tackar, Amy- åk dit! Vi kommer absolut att återvända, fortast möjligt.

      Vassego, så lite så, tack själv. Nej, vi är väl inte så lättskrämda av oss, men det är en del att lära och vi är inte så mobila så det blir någon massiv aktivitet från oss där... vi får väl se framöver:)

      Kramar till dej

      Radera
  8. Underbart hotell:) Fantastiskt med varsitt handfat, så skulle man ha det hemma. Fast här ska vi inte klaga, vi har faktiskt 2 badrum så vi borstar tänderna samtidigt men i varsitt rum:)

    SvaraRadera
    Svar
    1. SÅ kanonfint, vi var verkligen nöjda! Två handfat, absolut, fast varsin toa låter ju snäppet bättre:)

      Radera
  9. det där med bäddmadrass ute i europa har jag aldrig tänkt på alls, undrar om jag har haft tur med hotellen eller om jag kanske sover bäst i stenhårda sängar och inte ens märkt att nåt fattas? hrm...

    det ser hursomhelst fantastiskt ut, nu blir jag väldigt sugen på att åka till madeira. ni kanske fick gå på kaptensmiddagen för att de läst eran blogg och ville att ni skulle göra bra reklam för dem ;)

    kramar!

    SvaraRadera
    Svar
    1. Det kan vara så, H. saknar aldrig bäddmadrass utan är istället ganska glad över att de är en hård säng och inte en som är "nedliggen":)

      Precis så tänkte vi också först men så tänkte vi ett steg till och undrade hur det skulle gått till... så kända är vi nog inte - speciellt eftersom det var andra dagen vi var där som inbjudan var:) Fast man kan ju drömma!
      Men när de fick veta att vi bloggade (jodå, vi passade på att göra reklam för köket när vi var där) så blev de eld och lågor och tyckte det var så kul att höra. Speciellt när vi sa att vi brukar skriva om våra resor också.

      Kramar

      Radera
  10. Ser helt underbart ut! Så mycket gott ni åt. Fisk och skaldjursrätter brukar vara bäst på semestern eftersom vi aldrig kan få tag på så färsk fisk hemma.
    Det är alltid svårt när det finns bubbel vid frukosten. Jag kan inte dricka vin på morgonen, men vem tackar nej til bubbel?!
    Härlig semester ni ser ut att ha haft.

    SvaraRadera
  11. Vilka härliga bilder!! Jag tror inte jag varit på något hotell utomlands där det varit mjuka sängar. Stenhårda sängar och en liten tunn kudde. Huh...Jag som är så van vid vår mjuka gosiga säng med tjock bäddmadrass.. Vissa hotell ska skryta med att dom har Duxsängar, men mjuka är dom inte iallafall.
    Kram

    SvaraRadera
  12. Sån underbar semester ni haft! Det behövs för att ladda batterierna nu innan hösten! Kram på er

    SvaraRadera

Tack för att ni skriver en rad i vårt kök!