torsdag 22 augusti 2013

Skökans pasta

Igår var det Håkan som stod vid spisen och det brassades italienskt käk i köket, följer ni oss på facebook så visste ni förmodligen det redan. Det hackades och skivades och puttrade gjorde det i grytorna, och när maten väl nådde sin slutdestination så fick vi inte fram så mycket mer än "Mmmmm"... Fy tusan gubbar så gott det var!
Vi gick alltså helt emot alla traditioner och åt fredagspasta på onsdagen, fast å andra sidan så är det ju ingenting som hindrar oss att även äta pasta imorgon, om vi nu skulle känna för det. Men eftersom ni säkert vill äta pasta i morgon så passar det väl ypperligt att bjuda er på receptet idag:)

Det ni får njuta av om ni använder receptet är en pastarätt som går under namnet Puttanesca, men som också är känt som "skökans pasta/spagetti". Nu kan man ju undra varför en så fantastisk god måltid har fått det smeknamnet och tydligen finns det några olika förklaringar på det hela. En av förklaringarna är att detta var en rätt som lagades på de statliga bordellerna i Italien under 50-talet när det skulle gå undan vid spisen och det mesta som fanns till hands var konserver.
Nu driver vi ju varken bordell eller har brått, men det hindrar ju inte oss från att prova och det tycker vi att ni också ska göra.
Vi åt vår med kalventrecote som stektes hel på låg värme i ugnen, men vi har ett förslag för er som är vegetarianer också och det är att servera ugnsbakad portabellosvamp till istället, så gott!

Kockas det italienskt ska det naturligtvis matlagningsmusiken också vara italiensk...

Puttanesca
300 g pasta
½ silverlök, finhackad
2 vitlöksklyftor, finhackade
4 msk olivolja
1 klick smör
1 dl vitt vin
1 burk hela tomater
1 skvätt vitvinsvinäger (framhäver tomatsmaken)
några kvistar timjan
1 dl kalamataoliver, urkärnade och grovt hackade
½ dl kapris, hackade
½ burk Zetas sardeller, hackade
125 g mozzrellaost, skivad
½ dl finhackad bladpersilja
svartpeppar
Fräs löken mjuk i olivolja och smör utan det får färg.
I med vin, tomater och timjan och låt det småputtra 30 min. Efter 20 min så ta du i sardeller och vinäger.
Blanda ihop kaprishacket och olivhacket.
Kok pastan enligt paketens instruktioner.
Servera pastan i en stor djup tallrik, häll över såsen och toppa med oliv-kaprisröran, strö över persiljan.
Skiva mozzarellan och lägg vid sidan.
Servera med kött eller portabello, eller båda! På våra tallrikar låg kalventrecote och svamp.


Ugnsbakad portabello med vitlökssmör
4 portabellosvampar
någon klick smör till varje svamp
vitlökspulver (1 tsk motsvar ca 1 vitlöksklyfta)
lite olivolja till formen
salt och peppar
Rensa och borsta av svamparna, lägg dom i en ugnssäker form med olivolja i botten.
Klicka på smör, krydda med vitlökspulver, salt och peppar.
Ugnsbaka mitt i ugnen på ? grader ca 25-30 minuter.
Ett väldigt gott och bra alternativ till kött!

Bonusmaterial, kocken in action och det råder full koncentration... 

Precis som vanligt så är personalen på systembolaget dom bästa på sitt jobb och det är till dom vi går när vi vill ha tips på vin som passar till maten vi ska äta. Denna gången fick vi lära oss att när det är salta smaker som oliver, sardeller och kapris så är det ett fruktigt vin som möter den sältan bäst. Lisas tips var att ta ett Italienskt vin som vi provat tidigare, nämligen denna förälskelsen, och det hade hon så rätt i. WOW, vilken smaksensation det var!
Så du kan vara lugn Lisa, du går säker på GeMa-livs även nästa gång:)

Smaklig spis! / Anki och Håkan
x

8 kommentarer:

  1. Köp en finare burk med sardeller, skillnaden är enorm! Finhacka 6st fina sardeller, blanda 2dl majjo, 4 hackade hårdkokta ägg, en msk dijonsenap, 1/2 dl gräslök, smaka av med salt och peppar. Servera på tunnbröd och kall öl. Succé.
    Tack för en mycket bra blogg!

    SvaraRadera
  2. Mums så gott! Protabello är min favoritsvamp! :)
    Ha en härlig fredag!
    kramar!
    //Lana

    SvaraRadera
  3. Puttanesca har jag inte provat ännu men ska nog ge mig på en variant inom kort. Pasta när den är som bäst. Och svamparna med vitlökssmör! Åh, vad gott. Jag skulle nog välja svampen som tillbehör.

    Önskar er en riktigt trevlig helg - med eller utan mer pasta :-)

    Kram + kram

    SvaraRadera
  4. Mums, en favoritpasta, som dessutom är extremt snabblagad!

    SvaraRadera
  5. Jag skickar en snabb kram till er godingar! Ikväll ska jag läsa ifatt det jag har missat på er och andras bloggar. Galet mycket den sista veckan... Kraaaaam!

    SvaraRadera
  6. Mums, mums och åter mums! Italienskt kan aldrig bli fel!

    SvaraRadera
  7. Ja tack! Puttanesca är fina grejer. Italienska klassiker finns det många - de kan det där med käk!

    Trevlig helg på er båda!

    SvaraRadera
  8. Ja, så här också blev puttanesca känd! Och vi gillade den skarpt också!

    Ha en fin kväll!

    SvaraRadera

Tack för att ni skriver en rad i vårt kök!