söndag 18 augusti 2013

Veckans underlättare is back!

Nu är det inte bara herrskapet Mårtensson som är tillbaka i arbete, vårt förslag till veckomeny intar åter sin plats här i köket på söndagarna, precis som vi lovade! Vi har försökt hitta middagar som inte tar alldeles för lång tid att slänga ihop och med ingredienser som ni kan byta ut och förändra efter er egen smak och kyl. Kanske inte helt fel nu när många lägger sommarledigheterna bakom sej för detta året och säkert flera har barn som ska plocka fram skolväskan denna veckan.

Det blir en salig röra av packad torsk, förklädd forsell, tacoalternativ och bonusrecept av det sötare slaget, vi hoppas ni kan hitta något som faller er i smaken:


Vi börjar veckan med en supersnabb och lättlagad kycklinggryta med tomater och massor av dill, det kan väl passa med middag som snabbt kommer på bordet när det är måndag?
Tisdagens fiskmiddag blir ett medelhavsinspirerat torskpaket med fetaost, grönsaker och rotfrukter av skiftande slag som lätt kan bytas ut och anpassas efter era smakfavoriter.
När det står onsdag i almanackan bjuder vi på en vegetarisk gryta som kan serveras med pasta eller ris.
Fisk blir det två dagar denna veckan, men det gör absolut ingenting för fisk ska vi äta ofta! Vi kör en torsdag med stekt sill/strömming serverad med en varm sallad på äpple och rödlök, en återkommande favorit i köket kan vi avslöja.
fredagen är det så dags för veckans färsrätt att serveras. Det blir en varm smörgåstårta med köttfärs på hönökaka, där ni kan använda er av eventuella köttfärssåsrester från frys (eller kyl).
En annan gammal favorit som har hängt med oss sedan dinosaurernas tid är Susannes kasslerlåda som passar fint en lördag. En kasslergratäng med bl.a. rödvinsmarinerad kassler, vitlök och grädde där såsen är av skedätarslaget.
Vi avslutar helgen på söndagen med en smaskig efterrätt, en blåbärskaka som ni kan enkelt förvandla med de bär som ni har tillhands. Vill ni lyxa till det så föreslår vi att ni vispar ihop denna ljuvliga vaniljsås och äter till.

Ska vi kanske försöka oss på en liten helgrapport som avslutning? Vi hade en synnerligen härlig lördag med stadsspankulering, sushilunch i solsken och en makalöst god kräftskiva som avslutning på kvällen. Söndagen har vi fyllt med en cykletur hem till Hasse, kaffedrickning hos den samme och nu vankas det middag som ackompanjeras med regnsmatter.
Ja, så har det sett ut här, hur har det sett ut där?

Vi önskar er en smaklig vecka!
Smaklig spis! / Anki och Håkan

7 kommentarer:

  1. Åh, så goda maträtter! Mums, mums! Kycklinggryta med tomater låter mumsigt!
    Ha en fin söndagskväll!
    Kram kram
    //Lana

    SvaraRadera
  2. Även om vi har jobbat en eller flera veckor så blir det verkligen vardag i morgon när lilleman ska på dagis igen efter 7 veckors ledighet. Alla vardagstips mottages tacksamt. Det gör att jag skjuter matkasseköpet en vecka till....:)

    SvaraRadera
  3. Måste också verkligen börja göra veckomatsedel. Ska börja jobba heltid på riktigt nu (alltså inte som lärare...) så då gäller det att planera tänker jag. tack för några bra recept att börja med!

    SvaraRadera
  4. Kasslergratängen och fiskpaketet fastnade jag lite extra för:)
    Vilken härlig helg ni haft:)
    Igår passade maken och jag på att äta lunch ute på stan (inga ungdomar hemma) Sedan gick vi och kollade på den stora konstutställningen som är ute i staden under denna sommar. Såg både roliga, konstiga och fina konstverk.
    Ha en riktigt skön vecka:)

    SvaraRadera
  5. Nu när man (läs jag) börjat jobba och ska hålla på med matlådor och riktiga middagar, var en veckomatsedel riktigt riktigt välkommet. Får se vad jag hittar på med hjälp av er...

    SvaraRadera
  6. Ja se där fanns en vegisgryta med också, underbart! :D Kram på er!

    SvaraRadera
  7. Kasslern blev supergod! Skippade oxå curry som inte heller faller mig i smaken och andvände oregano som var den ört jag hade hemma. Tack för receptet!

    SvaraRadera

Tack för att ni skriver en rad i vårt kök!