onsdag 28 augusti 2013

Vedermödor och sill.

Ni kan bara inte ana vilka vedermödor vi genomgår för tillfället när det ska fotas mat här i köket... Vår balkong, där vi knäpper av de flesta bilderna nu när vädret tillåter, ska nämligen få en liten makeover i dagarna. I och med den förvandlingen finns det inte en endaste liten pinal därute så både mat och oss själva placeras nu på golvet, kära hjärtanes vilka exekyser! Ja säg vad gör vi inte för er kära läsare och för att ni ska få matiga bilder att frestas av:)

Senaste golvade bilden är den ni ser här och kanske är det lite svårt att se vad det egentligen är som ligger på tallriken? De av er som följer oss på Istagram har redan fått en försmak och vet att det är en Omega3-stinn firre, serverad med en löksås av det lite hetare slaget, som vi smaskade i oss igår.
Vi tyckte att det lät som en lite märklig blandning av smaker när vi läste receptet på såsen, men vi blev tillräckligt nyfikna för att smaka och vi blev faktiskt glatt överraskade! Det var en fin blandning av hetta, syra och lite sötma och till en lite fetare fisk som sill så passar den verkligen riktigt bra:


Stekt sill med annorlunda löksås  2 port
hackad persilja till servering
ca 300 g sill/strömming i filéer
salt och svartpeppar
1 dl vetemjöl
1 dl ströbröd
Blanda samman mjöl och ströbröd.
Krydda sillfiléerna på båda sidor och vänd dom i mjölblandningen så sidorna täcks helt.
Stek dom i riktigt med smör och servera med såsen till:
Löksås
1 rödlök, tunt skivad
2 vitlöksklyftor, tunt skivade
100 g avrunnen grillad paprika (på burk), strilmade
½-1 dl sweet chilisås, smaka dej fram till rätt mängd eftersom olika märken är olika heta i smaken
1 dl apelsinjuice
1 citron, rivet skal och pressad saft
1 msk rödvinsvinäger
1 msk flytande honung
Blanda samman chilisås, apelsinjuice, citronskal och saft, rödvinsvinäger i en skål.
Fräs löken mjuk utan att den tar färg några minuter, rör ner vätskan och blanda.
Låt inte såsen koka, den ska bara bli varm, och servera den sedan till den stekta fisken och kokt potatis med massor av hackad persilja.

Kanske är det inte så ofantligt många av er som tänker på sill i första taget när det är fisk som står på menyn, men det är en billig och bra råvara , och vi får inte glömma att äta mer fisk, det är ju så nyttigt, gärna flera gånger veckan.
Vi  försöker få in det i menyn, 2 gånger i veckan men lyckas inte alltid, men som sagt var vi är inte mer än människor.

Smaklig spis! / Anki och Håkan
x

4 kommentarer:

  1. Hmmm det här är nog kanske den fisk ni inte får mig att äta Mårtenssons ;-)
    Ska bli kul att se den pimpade balkongen sen!

    SvaraRadera
    Svar
    1. Ha! Vi ska nog få ner dej i sillträsket också ska du se, vänta du bara:)
      Nja, den blir väl inte så mycket pimpad egentligen, mest omålad både här och där, så någon efterbild kanske vi inte bjuder på. Fast golvet lär nog dyka upp fler gånger:)

      Radera
  2. Jag älskar stekt sill eller strömming. Vad kul med en så annorlunda sås till. Måste prövas! Tack för alla era inspirerande recept.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Härligt att vi är flera, visst är det gott! Kan kännas som det är lite svårt med olika varianter på sillrätterna ibland, men vi har turen att ha världens bästa gröna arkiv i ägorna och där ryms många receptskatter.

      Hoppas såsen faller dej i smaken,
      vi tackar för den fina komplimangen!

      Radera

Tack för att ni skriver en rad i vårt kök!