fredag 13 september 2013

Åh vad det bubblar...

Det har stundat nya tider för Mårtenssonarna denna höst. Från att ha varit lediga båda tillsammans på onsdagarna under våren (som våra trogna följare säkert har koll på sedan tidigare) så har vi nu fått lite ombyten i våra scheman. Detta betyder att herr M numera skriver ledigt i almanackan på fredagarna och fru M gör så på måndagarna, ingen fara med det för det mesta av fredagen får vi fortfarande stå ut med varandra då frun anländer hemmet redan vid 11.30. På så sätt känns ju faktiskt helgen lite extra lång och det gör verkligen inte ont någonstans:)

Vad som däremot säkert gör väldigt ont är att bränna sej på het olja (visst var det väl en fin övergång, eller hur) och det ska man passa sej för när man friterar pommes hemma. Är man bara försiktig och tar det lugnt så är det ingen fara, det gäller bara att ha huvudet på skaft och vara lite extra uppmärksam.
Vi har provat några olika varianter genom åren, men när vi såg ett avsnitt av Nigellissima (vart tog det programmet av förresten?) för ett tag sedan så visst vi att det fanns ett sätt till vi måste prova. När Nigella friterade pommes där i sitt kök så såg det ut som att de borde vara det ultimata sättet att lyckas, för de av oss som inte har någon fritös i köket. Och nu när vi har provat så säger vi bara "This is the way!", vi har hittat vägen till de perfekta pommesarna och vi kommer aldrig att vika av från den.


Potatisen ska ner i kall olja och sen ska det bubbla i grytan, och då menar vi och Nigella verkligen bubbla! Tänk nu bara på att ni har ett lock till grytan i närheten, börjar det hända saker som inte ska hända så slänger du på locket. Ha gärna en grytvante på handen, då gör det inte ont om oljan stänker lite på dej. Ett förkläde är också en bra idé, då slipper du fettfläckar på kläderna.
Låt dej bara inte skrämmas alltför mycket nu så du inte vågar prova, vi är bara rädda om dej och det är inte så farligt som det kanske låter:

Fritera pommes utan fritös
1 kg potatis
1½ liter olja
1 hel vitlöksklyfta, delad i klyftor men ej skalad.
ev. några timjankvistar
flingsalt
hushållspapper
Tvätta potatisarna noga, eller köp färdigtvättade.
Skär bort ändarna på potatisarna och skär dom sedan i stavar, 1*1 centimeter.
Häll oljan i en tjockbottnad gryta som har hög kant och är bred, helst bör den vara 28 cm i diameter och minst 11 cm hög. Vi använde oss av en betydligt djupare gryta än så och det funkade fint.
Lägg ner potatisstavarna i den kalla oljan och ställ grytan på spisen, ha gärna i en digital termometer av typen med sändare så du kan ha koll på temperaturen på oljan.
Glöm nu inte bort att ha ett lock till hands om det skulle börja brinna i oljan!
Sätt på plattan på full malle och hetta upp oljan tills den börjar koka, det ska bubbla ordentligt, och låt det fortsätta koka ca 15 minuter utan att röra i det!
När temperaturen når 160 grader så sänker du värmen på plattan och fortsätter låta det bubbla, håll koll på temperaturen så den ligger runt 150-160 grader.
Nu kan du försiktigt börja röra bland potatisarna, ta bort de som ev. sitter på botten och sidorna.
Ta i de oskalade vitlöksklyftorna och fortsätt att låta det koka 5-10 minuter till.
Ta upp en pommes och låt den rinna av och svalna (!) och provsmaka den.
När potatisstavarna är gyllenbruna slänger du i timjankvistarna om du vill och låter dom bubbla med någon minut.
Använd en hålslev eller frityrslev när du tar upp dina pommes, lägg dom på ett papper så de kan rinna av lite och strö sedan på flingsalt.
Ät dina nyfriterade pommes frites direkt!

Men ni ser ju själva hur makalöst fina och lyckade Nigellas pommes blev! Vi tryckte faktiskt i oss de friterade vitlöksklyftorna också och dom var hur goda som helst. För övrigt ligger det halstrad råbiff, lökringar, tomatsallad (det receptet ber vi att få återkomma till) och en kall bea på tallriken.

Dagens lediga eftermiddag har vi njutit av solen, varit på en liten inköpsrunda och hämtat hem ett spännande paket som kommit på villovägar och på ett mystiskt sätt hamnat hemma hos en annan Håkan Mårtensson. En Håkan Mårtensson som har en fruga (som dock inte heter Anki) som Anki faktiskt är lite bekant med dessutom! Hon var så smart och snäll så hon tog emot paketet, räknade ut att det var hit det skulle, letade upp vårt nummer, ringde oss och meddelade förväxlingen! Vilka är oddsen att det händer egentligen, det är ju nästan så vi skulle ta och köpa en trisslott eller satsa på hästar denna fredag den 13:e!? Men nu är alltså lasten på plats och vi tackar för hjälpen!

Som slutkläm så önskar vi alla våra fina läsare en fantastisk helg, godaste goda på tallrikarna och i glasen lika gott!

Smaklig spis! / Anki och Håkan

9 kommentarer:

  1. Ja, man får vara försiktig med het olja, men de där ser helt perfekta ut. Ha en skön helg, kram!

    SvaraRadera
  2. Säg råbiff och jag darrar, jisses vad gott.
    Men halstrad var länge sedan jag åt. Egentligen lite för tillagad säger jag som gillar den riktigt råa varianten.
    Men likväl, riktigt gott!

    lena från make a head food

    SvaraRadera
  3. Det här programmet har jag också sett på tv:n och lagt på minnet hur man friterar potatis! :) Gott, gott!
    Ha en toppen lördag!
    Kram
    //Lana

    SvaraRadera
  4. De ser ut precis så man vill ha sina pommes! Dock vette tusan om jag ger mig på det själv...
    Hela tallriken ser gudomlig ut, halstrad råbiff låter som ljuv musik i mina matbloggaröron.

    SvaraRadera
  5. Jag har inte sett Nigella på år och dar och har kanske missat en hel del användbara kökstips. Kall olja låter ju lite knäppt, men det verkar ju funka! :) Jag friterade pommes igår, men vi har fritös så det gick väldigt smidigt.

    Må så gott!

    SvaraRadera
  6. Fina pommes! Sånt gillar vi! Jag tycker att nya jobbschemat låter toppen, då får man verkligen långhelg. Här hemma har vi haft en jätteskön hemmahelg, och i eftermiddag har vi haft familjemiddag för att fira att Olof fyllde år i veckan. Vi åt också friterad potatis! Och drack vin mitt på ljusa dan. Det ska va gött att leva. Stor kram på er!

    SvaraRadera
  7. Ajj ajj att bränna sig på olja, det hoppar vi över helt tycker jag.
    Men egna pommes det är lyxigt som tusan.
    Hoppas ni får en fin vecka och det där schemat med ledig fredag skulle jag gärna överta!

    SvaraRadera
  8. Pommesen ser kanongoda ut!! Sluuurp!

    SvaraRadera
  9. Sedan min bror var snäll och skänkte oss en fritös så har vi friterat en del. Hemgjorda pommes blir helt galet goda. Undra om man kan lägga dem i den kalla oljan i fritösen också. Får nog testa helt enkelt.

    SvaraRadera

Tack för att ni skriver en rad i vårt kök!