onsdag 4 september 2013

Finns det tama korvar?

När man ser tillbaka på de senaste inläggen kan man kanske tro att Mårtenssons endast lever på godsaker, drinkar och drinktilltugg, men vi hoppas att ni förstår att så inte är fallet. En och annan hemmastoppad korv slinker det ner också mellan varven:)
Då kan ni säkert lista ut att det är korv vi bjuder på idag, men det står även lite goa tillbehör på menyn så vill ni inte göra korv (men vem vill inte det egentligen?) kanske tillbehören kan passa.

På bilden ser ni resultatet av herr Mårtenssons senaste korvtillverkning i köket, en korv av det lite vildare hållet, tillsammans med en rotfruktspytt och svartpepparstekta äppelklyftor.
För de av er som undrar var såsen är så kan vi avslöja att det behövdes inte, äpplena steks så mjuka och för oss räckte dom. Skulle ni vilja ha en sås till så passar det säkert med en kall variant smaksatt med pepparrot eller fransk senap.


Färsk viltkorv
800 g vildsvinskött
200 g späck
1 dl vatten
17 g salt
10 g fransk viltblandning (se recept nedan)
Bäst resultat får du när alla ingredienserna till korven är riktigt kalla.
Mal kött och späck på mellanskivan i din köttkvarn, ner i en skål.
Blanda ner övriga ingredienser och blanda samman smeten väl.
Stek en klick smet och smaka av så du är nöjd med smakerna.
Börja stoppa korven - lämna först ca 3 cm fjälster tomt innan du låter smeten gå i, efter ca 15 cm så lämnar du lite fjälster tomt igen och snurrar korven runt några varv så en ände bildas.
Upprepa tills smeten är slut.
Klipp av korvarna från varandra, lägg i kylen så de får vila några timmar innan du steker dom på ett stekjärn på svag värme tills de blivit fasta, ca 15 minuter.
Korvarna ska ha en innertemperatur på 70 grader när de är klara.
Man kan även steka korvarna så de får en yta först på stekjärn och därefter låta dom steka färdigt i ugnen.

Fransk viltblanding
5 g malen svartpeppar
5 g malna enbär
5 g timjan
4 g malen ingefära
4 g malna muskotblomma
4 g malna lagerblad
2,5 g mejram
2 g malen nejlika
Blanda samman alla kryddorna.

Rotfruktspytt
2 morötter, tärnade
3 palsternackor, tärnade
1 bit rotselleri, tärnad
2 potatisar, tärnade
1 rödlök, hackad
1 vitlöksklyfta, hackad
1 par stjälkar färsk timjan
salt och svartpeppar
Fräs rotfrukter och lök i rikligt med smör med lite timjan, salt och peppar.
När rotfrukterna fått färg och har mjuknat är pytten färdig

Smörstekta äppelklyftor
1 fast syrligt äpple
svartpeppar
Kärna ur och klyfta äpplet.
Bryn äppelklyftorna i rikligt smör på medelvärme tills dom mjuknar.
Krydda med nymald svartpeppar och smaka av.

Och, som vanligt vill vi påminna er om hur viktigt det är med er hygien när ni ska slänga ihop en korv, vi vill inte att ni ska blir dåliga av er mat!

Smaklig spis! / Anki och Håkan

8 kommentarer:

  1. Korven låter väldigt god! En god vän, som tyvärr bor långt bort, är jägare och han ska få receptet (översatt) av mig.

    Snälla Håkan, kan du inte försöka dig på (småländska) isterband? När du fått fram ett bra recept lovar jag att jag också ska börja göra egen korv, för det saknar jag hemskt mycket här nere i Tyskland ;-)

    SvaraRadera
  2. Hej finisar! Mums vilken god korv det verkar vara! : ) Heja Håkan : ) kram Sofia

    SvaraRadera
  3. Kan jag inte få komma och göra korvingar hos er? Jag vill testa men har ingen möjlighet hemma... Ni får hålla kurser :)

    SvaraRadera
  4. Hur coolt som helst, att stoppa egen korv! Ni är så duktiga. ;)
    Ser jättegott ut!

    Kram till er

    SvaraRadera
  5. Leva på godsaker, drinkar och drinktilltugg låter som en himla bra livsstil, tycker jag!

    SvaraRadera
  6. Trevligt med alla korvrecept tycker jag - även om jag inte gör dem, men njuter ändå av dem. Pytten ska testas någon gång!

    kram på er

    SvaraRadera
  7. Egen korvtillverkning impar fortfarande på mig fast det har blivit så poppis. Det är ju en konst att få till den rätta konsistensen och smaken också, det är det nog inte alla som fixar. Men Hå-KAN :-)

    Det låter otroligt gott och spännande med svartpepparstekt äpple!

    Kram + kram

    SvaraRadera
  8. Gud så gott! Både korven och pytten och äpplena... Jag blir både impad när jag ser era egna korvar och förtretad att jag inte kommit till skott själv.

    SvaraRadera

Tack för att ni skriver en rad i vårt kök!