måndag 9 september 2013

Hetta upp ruskiga höstdagar.

I dag blir det indiskt här i köket och det med hjälp av en kycklinggryta som går snabbt och lätt att få på bordet. Här kan du själv styra och ställa över hettan och intensiteten, öka bara på eller minska mängden kryddor efter dina egna smaklökar, se våra mått som en liten fingervisning till hur du får en inte alltför kryddstark variant.
På sidan på tallriken ligger lite äppelklyftor som är snabbt inlagda enligt ett recept som vi använder ganska flitigt när vi kockar indisk inspirerad mat. Receptet har vi lagt upp tidigare (du hittar det här) och det kan varieras med andra frukter som t.ex mango eller ananas

Servera gärna grytan med lite yoghurt till, på så vis tar du lite udden av hettan.

Indisk kycklinggryta   2 port
400 g kycklingfilé i mindre bitar
1 gul lök, fint hackad
1-2 vitlöksklyftor, fint hackad
1-2 msk riven färsk ingefära
1 tsk mald koriander
½ tsk garam masala
½ tsk spiskummin
1 tsk anchochilipulver
½ tsk gurkmeja
salt
1 burk krossade tomater
1½ dl matlagningsyoghurt
Fräs koriander, garam masala, spiskummin, chilipulver, gurkmeja, lök, vitlök och ingefära några minuter i olja.
Lägg i kycklingbitarna och låt dom fräsa med ca 5 minuter och få färg runt om.
Häll i tomaterna och skölj ur burken med vatten som du häller i grytan (ca halva burken), rör runt så allt blandas.
Låt grytan koka 10-15 minuter och smaka av.
Precis innan servering tillsätter du yoghurten.
Servera gärna med ris.

Så sitter vi åter med tända ljus på bordet, det blev en fasligt mörk och regnig kväll av någon märklig anledning? Vi sippar på vars en vitaminbomb i form av centrifugerade morötter, äpplen och en gnutta ingefära och det smakar lika gott som det är färggrant! Hjälper den dessutom till att hålla baskeluskerna på avstånd så blir vi så glada så:)
Skål!

Smaklig spis! / Anki och Håkan
x

6 kommentarer:

  1. Här har det varit fint väder nästan hela dagen, men när jag gick hem från gymet öppnade himlen sig och well, hösten började visa att den är på intåg. Höst I like men regn - nä tack.

    SvaraRadera
  2. Mums, mums! God gryta som sparas! :)
    Ha en fin dag!
    Kram kram
    //Lana

    SvaraRadera
  3. J är sugen på en sån centrifug, han också. Jag hade en men jag använde den en enda gång (fick den av min far som inte heller använde den). Det verkar så gott och nyttigt dock. Gör ni tomatjuice också? Bra att ha i mat ju, även om man inte tycker om att dricka den som den är.

    Indisk mat är i topp hos oss här hemma. Het och god värmer den våra frusna kroppar och själar under många månader på det svenska året. Lätt att variera och alltid lika gott. Kram till er och må bacillerna hålla sig borta.

    SvaraRadera
  4. Nu när det börjar bli kyligare vill man gärna ha grytor med hetta. Kram

    SvaraRadera
  5. Indiskt, härligt! :) Så kul att ni testar och äter det... minns en tid när fru Mårtenssons sa att det var inte alls gott ;) Kram!

    SvaraRadera
  6. Ser supergott ut! Oavsett om vädret kräver det eller inte.

    SvaraRadera

Tack för att ni skriver en rad i vårt kök!

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails