torsdag 31 oktober 2013

Kycklinggryta med bekanta smaker.

I dag bjuder vi er på en kycklinggryta som passar lika bra för en middag mitt i veckan som den gör till helgen. Den innehåller inga konstiga och märkvärdiga ingredienser men dom är alla riktigt bra smakkompisar och deras bekantskap har hållit i sej länge nu. Just fransk senap, vitt vin och vitlök är en smakkombination som vi gärna återvänder till och som vi tycker funkar med många råvaror och tillagningssätt. Persiljan som hackas i känns nästan som obligatorisk, den går på något vis hand i hand med de andra smakerna.
Tidsåtgången för grytan är så gott som minimal, inga större förberedelser krävs och om ni bara kommer ihåg att röra då och då så sköter det hela sej nästan på egen hand på spisen.
Vill man hellre äta vegetariskt så byter man enkelt ut kycklingköttet mot quornbitar. Ja men ni hör ju själva, det är ju bara fördelar hela vägen:


Kycklinggryta med svamp och vitlök  2 port + matlåda
600 g kycklingkött i mindre bitar
1 stor burk champinjoner
3 vitlöksklyftor
2½ dl matlagningsgrädde
2½ dl crème fraiche
2 msk grönsaksfond
1 dl vitt vin (använd gärna matlagningsvin om du vill det)
3 msk fransk senap
salt och peppar
hackad persilja
Bryn köttet i omgångar så det får färg runt om.
Bryn svampen och tillsätt riven vitlök efter en stund och låt den steka med någon minut.
Häll i crème fraiche, grädde, fond, vin, senap och blanda samman, smaka av.
Tillsätt kycklingbitarna i såsen och låt det hela puttra tills köttet är genomfärdigt.
Blanda i persiljan till sist och servera med valfritt tillbehör.

Vill man göra en gratäng av grytan så går det så bra det med. Gör då en potatismos (denna är kanon när den ska användas i en gratäng) och spritsa den runt kanterna i en gratängform och gratinera på 225 grader i 5 minuter. Häll därefter i den färdiga grytan, riv över en god ost och gratinera mitt i ugnen till osten smält och fått lite färg. Grönsaker till och du är i hamn!

Så trampar vi sen i går kväll åter skånsk mark, efter några varma och goa dagar i Prag. Vädret har varit helt fantastiskt med strålande sol och 20 grader, så våra bakdelar har nött en del uteserveringar. Vi har några bra tips till er med hem i bagaget och speciellt för alla som är lika matintresserade som vi är, har vi ett guldkorn att dela med oss av. Dock behöver vi kolla genom kamerans minneskort och sålla lite bland fotona vi knäppte av, så ni får hålla er till tåls lite till.
Att vi tackade vår lyckliga stjärna för att vi i sista stund valde boka Håkans födelsedagsresa till Prag istället för London förstår ni säkert, och vi var absolut inte ledsna över att missa stormvindarna här hemma heller. Fast som det är nu ikväll så kan man nästan undra om stormen har valt att återvända för att ge oss ett smakprov på vad vi missade...

Smaklig spis! / Anki och Håkan
x

6 kommentarer:

  1. ååååh, jag älskar prag! bästa huvudstaden i europa tycker jag, ser fram emot att läsa om eran vistelse :)

    SvaraRadera
  2. Härligt med Prag! Ser framemot bilder! Wien hägrar för oss om några veckor... det ser vi framemot.
    Kycklinggrytor gillas hemma hos oss, så snabba!

    SvaraRadera
  3. Jag vill ju gärna till Prag och försöker övertala sambon att vi ska ta en helgresa dit. Kanske kan han övertalas om han får läsa om er resa? Härligt att ni hade det fint! Här i Göteborg blåste det inte mer än vanligt. Kram!

    SvaraRadera
  4. Prag är verkligen en vacker stad. Mycket lämplig för lite romantik, eller hur. Kycklingrytan ser verkligen god ut. Kanske vi skulle passa på att prova den i helgen.

    SvaraRadera
  5. Den kombon är är helt enkelt perfekt. Jag brukar byta ut fransk vanlig senap i bland mot andra smaksatta franska senaper. Himla fiffig lite krydda helt enkelt.

    Trevlig helg.
    Lena från make a head foood

    SvaraRadera
  6. Riktigt gott det där, däri finns ju alla perfekta smaker och ingredienser!! Så härligt med en Prag resa, där är så fint!!!

    SvaraRadera

Tack för att ni skriver en rad i vårt kök!