tisdag 5 november 2013

Bildregn från Prag

Ett stycken bildregn från vår Pragtur var utlovat och det levererar vi till er idag, vi kan redan nu varna för att det blir ett ganska långt inlägg men vi tar allt i ett inlägg! Som vi berättade tidigare så började vi vår resa redan på fredagen då vi tågade in till Malmö för att gå på Älska Mat&Vin-mässan, som enligt traditionerna höll till på Slagthuset. Enligt oss var detta helt klart den bästa mässan hitintills, allt som inte hade att göra med mat och dryck var bortplockat och nu levde mässan verkligen upp till sitt namn. Det blir garanterat ett besök nästa år igen!

Så på lördagen var det dags att lyfta från Kastrup och landa ca 1 timme senare i Tjeckiens hövvestad Prag som välkomnade oss med ett fantastiskt sensommarväder, runt 20 grader och strålande sol. Av åkte jackor och halsdukar, på åkte keps och solglasögon - yes! Snabbt checkade vi in för att lämna våra väskor och sen ge oss ut i solen för att njuta av folklivet (och svalkande drycker) Vad möter oss då på ett av torgen? En minimatmässa där olika kockar hyllades och en tårttävling hölls! Kan två matnördar få ett bättre mottagande?

Några av de helt fantastiska bidragen i tävlingen. Det är för oss helt otroligt att man kan åstadkomma skapelser som dessa med sina händer och sin fantasi.  

Hotel Kings Court, vårt hem under dagarna och framförallt nätterna i Prag,
ett hotell som vi absolut vill rekommendera er som funderar på att ta en tur hit.
Frukosten är fantastisk och ni som följer oss på Instagram har redan fått ta del av några godsaker. Bland annat finns en yogurtglassmaskin, med all världens tillbehör som gummibjörnar och Oreo's, bubbel serveras varje morgon, en maskin som ser ut som något från en rymdfärja pressar apelsiner och omeletter görs på beställning. För att bara nämna några frukostalternativ...
Ligger mitt i smeten med gångavstånd till det mesta och med ett gigantiskt köpcentra vid namn Palladium mitt emot, om man är intresserad av shopping. Kokböcker på engelska är förhållandevis billigt, upptäckte vi.

En hel del av dessa drycker rann ner längs Mårtenssons strupar, det inhemska bubblet smakar väldigt bra och gillar man öl är Prag närmast ett Mecka!

Och så, ett tips på ett ställe som man bara inte får missa i Prag om man är det minsta intresserad av mat, Muzeum Gastronomie. Här får man ta del av matlagningens och dryckers historia, både Tjeckiens egen men till största delen världens. Kökens utveckling genom tiderna, från stenåldern och fram, visas och det var oerhört intressant att se. 
Dessutom finns en avdelning som visar några av världens mest berömda kockar, deras liv, recept och matlagning. Som sagt, absolut en plats att besöka och inte alls svårt att hitta till!

Någon som går och funderar på att investera i en ny spis kanske?

Ytterligare en intressant plats att besöka är Staropramens besökcentra där man får följa deras öltillverkning och historiken för deras företag. I inträdespriset, 199 CZK, ingår även provsmakning av valfri öl, gillar man inte öl så kan man betala en mindre summa och hoppa över ölen. 
Eller så gör man som Anki och ger den till sin gubbe... 

Ehhhh... det fanns även andra drycker på hyllorna i vissa affärer... och nej, vi provade inte! 

Något som Prag är mest känt för är ju alla de vackra byggnaderna som finns vart man än vänder sej. Utsikten från Prags slott är helt fantastiskt och en tur dit upp är verkligen att rekommendera. 

Kontrasternas byggnader, dels alla gamla vackra husfasader -

- och dels de lite nyare. Dansande husen är förmodligen ett av Prags mest fotograferade hus. 

Maten är god och tillagas både här och där. Det grillas kött över öppen eld på flera ställen runt om och det smakar smarrigt. Korvarna i korvstånden är milsvid från den korven vi är vana att se i korvkioskerna, så goda!

En av restaurangerna som vi åt på vill vi slå ett extra slag för, men ni får klara er utan foton tyvärr. Tillhör ni de av oss som älskar Italiensk mat så ska ni absolut boka bord på Pasta Fresca Ambiente och glöm nu inte att verkligen boka bord, för det är väldigt ofta fullsatt. Maten vi åt där var något av det godaste vi ätit i våra liv och det utstöttes en hel del stönande och stånkade från både vårt bord, och andras. Absolut ingen dyr restaurang i svenska mått mätt, vi åt för- och efterrätt, drack vin och vatten och vår nota hamnade på ca 400 kronor.
Annars är Prag väldigt restaurangtätt och vi åt hur gott som helst på övriga ställen vi besökte, det är verkligen inte dyrt och överallt blev vi väldigt trevligt bemötta. För de av er som är vegetarianer kan vi rapportera att det fanns vegetarisk mat på alla menyer vi fick i våra händer och mer än en vegetarisk restaurang såg vi. 

Den största anledningen till vår resa var egentligen att mister M. la till ytterligare ett år till sitt liv och hamnade på siffran 45 på tisdagen. Då känns det inte helt fel att det står en smaskig chokladbakelse på hotellrummet och väntar på två trötta Mårtenssons som just spenderat hela dagen till fots på Prags gator och torg.
Tackar, säger födelsegrisen med fruga:)

Ja, har ni nu orkat ta er igenom all text så hoppas vi att ni  fått en del matnyttiga tips för en eventuell resa till Prag. Är det något ni undrar över så släng gärna in en fråga så ska vi se om vi kan vara till hjälp på nåt vis.

Smaklig spis! / Anki och Håkan

41 kommentarer:

  1. Härliga bilder, jag skulle gärna åka till Prag, både för den vackra arkitekturen och den goda ölens skull!

    SvaraRadera
    Svar
    1. Tack! Ja, det finns en hel massa goda anledningar att ta sej dit, en fantastisk stad som vi gärna besöker om o om igen!

      Radera
  2. Åh jag vill också uppleva Prag. Jag har aldrig varit där men den står högt på prioritetslistan. Ska jag vara ärlig så har jag inte rest så mycket överhuvudtaget i mitt liv, men det är ju inte försent än.
    Jättefina bilder hörrni. Gillar verkligen den med höstlöven i förgrunden! Skulle kunna vara med i vilken resetidning som helst!
    Tack för att ni delar med er :-)

    SvaraRadera
    Svar
    1. Plötsligt blev det nästan slagsmål om vem av oss som knäppte av bilden med höstlöven...:)
      Klart det inte är försent att se dej omkring i världen, det hinner du säkert med det också. Prag är absolut värt ett besök, precis som Budapest, och det tar ju inte så långt tid att flyga dit.
      Tack för komplimangen,
      kramar

      Radera
  3. Underbar stad! Har faktiskt varit där några gånger men det är ett tag sedan nu så skulle gärna uppleva det igen. Låter som en fantastisk matresa och lägger hotell och restaurang på minnet. Senast jag var där var vi på en riktig gammal öl-hall. Ompa-bompa musik, rustik mat och öl i stora glas. Det var häftigt!

    SvaraRadera
    Svar
    1. Ja det finns ju säkert hur mycket mer att uppleva i den staden, och återuppleva. Någon ölhall har vi inte besökt, men ett gammalt ölschap som var så rökigt och inpyrt så vi knappast stod ut 5 minuter ens:)

      Radera
  4. Åh, vad kul! Vi har funderat på att åka till Prag men ja, som vanligt har det liksom inte blivit av ännu. Ska bokmärka tipsen och plocka fram så fort resan är bokad :=) KRAM!

    SvaraRadera
    Svar
    1. Så bra, då kommer våra tips till lite nytta då:) Så mycket gott att äta i Prag och, som sagt, mycket gott att äta utan kött i.
      Kramar till er oxå.

      Radera
  5. Fina bilder och roligt att höra att det går att få tag på vegetarisk mat där, tack för att ni uppmärksammade det. Kram

    SvaraRadera
    Svar
    1. Tack, ja vi vet ju att det är flera som faktiskt är intresserade av att få veta det så vi brukar alltid slå ett extra öga efter vegetarisk restauranger och här såg vi flera.
      Kramar

      Radera
  6. Prag står väldigt högt på min måste-åka-till-lista! Och hamnade nog ännu ett snäpp högre upp nu...
    Jag gillar ju både öl och bubbel så varför inte?!

    Och grattis igen till den unge herren!

    SvaraRadera
    Svar
    1. Ja, du som är ölfantast måste ju absolut styra dina steg dit och jämföra med din egenhändigt bryggda!
      Unge herrn tackar och bockar!

      Radera
  7. Tack för en himla bra och matnyttig blogg! Har följt er i det tysta ett bra tag.
    Härlig beskrivning av Prag, det lockar till besök ).
    Blev nyfiken på vad ni åt när ni var på den italienska restaurangen, klickade mig vidare på länken och såg en härlig meny.
    Anna-Karin i Halmstad

    SvaraRadera
    Svar
    1. Hej Anna-Karin, så kul att du lämnar ett avtryck efter dej, det uppskattar vi verkligen!

      Prag är vi väldigt förtjusta i (som kanske märks), så vi hoppas flera kan bli lockade dit. På den Italienska restaurangen mumsade Anki på bläckfiskar med en god olja och annat smått till förrätt, medan Håkan valde att testa deras olika sorters salami. Varmrätten blev för Håkans del cannelloni med köttröra och svart tryffel där de dessutom kom in vid bordet med tryffelsvamp, våg och hyvel och hyvlade på mer om man ville det (för extra kostnad då men makalöst billigt ändå), Anki valde gnocchi med tomat, basilika och mozzarella. Efterrätt var helt omöjligt att få plats med:)
      Väljer man vin så har de en somalier som gärna hjälper till med valen utifrån val man gillar för smaker, vilken prisklass man önskar och så vidare. Vi fick ett väldigt gott italienskt vin som låg på ca 450 CZK (lite över 100 kronor!).

      Radera
    2. Tack för utförlig beskrivning av vad ni åt! Är man matnörd så är man..;
      Anna-Karin

      Radera
    3. Vassego, så lite så.
      Från två matnördar till en annan:)

      Radera
  8. Jag vill också åka till Praaaag! Jag dricker inte öl men Daniel gör och han skulle nog känna sig som fisken i vattnet där. Staden verkar vara så vacker, så jag räknar med att trivas rätt bra jag med.

    Grattis igen till Håkan!

    SvaraRadera
    Svar
    1. Anki är inte heller någon öldrickare precis (som kanske syns på bilden) men det går så bra ändå, det finns mycket annat att dricka, eller äta...

      Tackar!

      Radera
  9. Vilken mysig födelsedagsresa! Prag är underbart, men utfärdar en varning om att där är tokkallt på vintern :)

    SvaraRadera
    Svar
    1. Helt klart, vi hade så härligt. Men vi hade faktiskt förberett oss på kallt väder när vi bokade resan, men det är vi tacksamma för att vi inte fick:)

      Radera
  10. Härlig reseskildring! Vi är inga öldrickare, men till Prag vill vi resa ändå!

    SvaraRadera
    Svar
    1. Tack! Prag går så bra så även för de som inte dricker öl:)

      Radera
  11. Åh, det är så vackert i Prag! Längtar tillbaka till den staden! Fantastiskt fina bilder! :)
    Kram kram
    //Lana

    SvaraRadera
    Svar
    1. Tack!
      Visst är det vackert, man kan ju knappast gå någonstans utan att hela tiden titta upp på alla de vackra fasaderna på husen.

      Kramar

      Radera
  12. Härligt reportage:) Har länge velat åka till Prag det ligger på min reslista:)
    Ha det gott
    Och grattis till 45 åringen:)

    SvaraRadera
    Svar
    1. Tack, ja Prag tycker vi absolut att du ska ta dej till, väl värt ett besök.
      Tackar, säger 45-åringen

      Radera
  13. Vad roligt att läsa om er mat- och dryckresa i Prag! Där har jag aldrig varit. Valet för höstresan stod mellan Wien och Prag och denna gång föll valet på Wien, dit vi styr kosan i slutet av månaden. Men Prag har många tipsat om nu, så det blir väl en storstadssemester till!
    Härliga bilder förresten, tack för att ni delar med er av de och beskrivningarna!

    SvaraRadera
    Svar
    1. Så kul att den uppskattas. Vi hade lite lösa funderingar på Wien också i våras men då bidde det Budapest istället, men Wien har vi inte gett upp på än. Då hoppas vi att det dyker upp en rapport hos dej så vi kan kika närmare på den staden.
      Tackar, så lite så.

      Radera
  14. Ser ut som att ni haft det helt underbart! Det där sneda huset var riktigt läckert ;-)

    SvaraRadera
    Svar
    1. Ja tack, vi hade det riktigt härligt. Det huset var det många som fotade, nästan så vi skulle knäppt av en bild på dom också:)

      Radera
  15. Vilka fina resebilder vi får ta del av. Nu känns det ju nästan som att vi också varit i Prag efter att ha sett dem. ;) Många har förespråkat Prag som stadsresemål och vem vet om inte vi hamnar där nångång också. Ölen lockar! ;) Men själva drar vi till London i slutet av månaden. :)

    SvaraRadera
    Svar
    1. Tack, så kul att höra tycker vi! London hade vi först bestämt oss för att resa till, men ni kan kanske gissa hur glada vi var att vi hamnade i Prag istället till sist...
      Ha en härlig resa!

      Radera
  16. Kul att ni trivdes i Prag och hoppas ni åker till Tjeckien igen. Det finns inte bara öl där :)

    SvaraRadera
    Svar
    1. Vi kommer absolut att åka dit igen, det är en härlig stad. Och att det finns mer än öl hoppas vi att vi kunde förmedla lite här:)

      Radera
  17. Min bror brukar åka nästan varje vår med ett gäng kompisar till Prag. De älskar staden, dess öl och goda mat. Själv har jag inte kommit dit ännu, men nu blev jag riktigt sugen på en trip.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Låter som en oerhört trevlig resetradition din bror har, då har säkert en hel del bra tips att bidra med också.

      Radera
  18. Vilket härligt inspirerande inlägg, jag vill åka dit bums! ;)
    Vad kostade det att bo på just det hotellet? Väldigt flott enligt hemsidan, men kanske inte så dyrt, som man skulle kunna tänka sig eller? Priserna verkar ju vara väldigt humana i Prag.
    Tack för alla bra tips!

    Visst var mässan i Malmö härlig! Vi var där alldeles för kort tid, men nu vet man det inför nästa år. :)

    SvaraRadera
    Svar
    1. Tack, kul att kunna inspirera till resa dit.
      Vi bokade via Expedia och betalade 1200/natt för rummet och det tyckte vi helt klart att det var värt, 45-årsdag och allt:) Priserna i Prag är väldigt bra, att äta och dricka kostar inte mycket, dock ligger priserna i t.ex klädesaffärer som här hemma ungefär.

      Radera
  19. Hej ! Inspirerande blogg :-) Vi är ett gäng på 6 pers. som är på väg dit i början på april .Vårt första besök där. Måste man förboka middagarna på restaurangerna ? Fredag och lördag kväll..
    Längtar dit efter att läst er blogg :-)

    SvaraRadera
    Svar
    1. Hej på er! Så kul att ni hittat hem till vårt kök och att ni trivs:)
      Det beror sig lite på vilken restaurang man tänker besöka, vissa ställen är små och populära och då är det bokning som gäller, men det räcker oftast att man bokar kvällen innan eller på samma dag. Nu är det ju mer högsäsong i april, när ni ska dit, än när vi var där, plus att fredagar och lördagar alltid bjuder på fler uteätare, så det är bäst att ta det säkra före det osäkra om det är en speciell restaurang man vill besöka.
      På Pasta Fresca Ambiente är det dock säkrast att boka plats på så fort som möjligt, där är det alltid fullt.

      Men Prag är ganska restaurangtätt, finns det inte plats på ett ställe är det bara att trava vidare till grannen nästan:) Vi blir ju lite sugna själva nu när vi sitter och minns tillbaka...

      Hoppas ni får en riktigt härlig resa med många smarriga upplevelser, hojta gärna till när ni har varit där, vi tycker att det är så roligt att höra andras upplevelser också!
      / Mårtenssons

      Radera
    2. Tack :-) Har bokat in fredag kväll redan. / Mona

      Radera

Tack för att ni skriver en rad i vårt kök!