söndag 24 november 2013

Veckans underlättare, veckomatsedel för vecka 48

Att det börjar närma sej juletider märks inte bara när man tittar i affärerna, det märks förmodligen också lite när man tittar på vårt förslag till veckomatsedel denna gången. Saffran i en fiskgryta, apelsiner i salladen och så ett bonusrecept på en värmande dryck som går under namnet whiskyglögg.

Glöggen kan väl kanske komma till användning inför adventshelgens förlustelser, kanske ska ni julstäda, pynta eller rent utav ha lite glöggmingel som det så populärt kallas? För oavsett vad vi tycker om det och hur snabbt det går, så är det ju faktiskt snart dags att plocka fram stakar, granar och tomtar från lådorna. Så vi börjar köra på med de där julkänslorna lite smått, lika bra är det så vi kommer i den rätta stämningen:)


Måndag; En grön rätt blir det som rivstart på veckan, en linssoppa med smak av både timjan, basilika och vitlök.
Tisdag; Vi fortsätter veckan med en fiskgryta i stilen allt i ett, potatisen tillagas med fisken och får en härlig smak och färg av saffran.
Onsdag; En matig sallad med apelsiner, matvete, valnötter och granatäpple för att bara nämna några av ingredienserna. Den passar lika bra till kyckling som den gör till kassler, eller varför inte helt på egen hand?
Torsdag; En smakrik indisk lax lagar du snabbt till, det behövs inte så många exekyser för att få middagen på bordet.
Fredag; Fredagspastan är en krämig gnocchigratäng med härlig mozzarellaost och knapriga bitar av morötter bland köttfärssåsen, som du skvätter lite rött vin i för en mustigare smak.
Lördag; Långkok med asiatiska smaker blir det till helgen, en bit högrev som sköter sej nästan helt på egen hand i ugnen några timmar, för att mot slutet penslas med en hoisinglaze. Den doftar lika gott under tiden som den tillagas, som den smakar när du äter den. Som tillbehör passar fried rice kanoners.
Söndag; Så knackar första advent på dörren och med den en snabbt fixad kycklinggryta med svamp och gelé i såsen.

Whiskyglögg gör du med hjälp av lite starkt te, citron, kryddnejlikor och så whisky så klart. Värm det på spisen och snart börjar köket fyllas med ljuvliga dofter.

För vår del så fylls vårt kök bara av kaffedoft just nu... vår nya köksmedlem intog nämligen sin plats igår och sen dess så har nog mister Mårtensson hinkat i sej i runda slängar 20 espresso av skilda styrkor... Gissa om pulsen har slagit i 190:)
Det är alltså en espressomaskin som införskaffats och vi är väldigt nöjda med vårt nyförvärv, som ni säkert förstår. Snart ringer Håkans föräldrar på vår dörr för att provsmaka på kaffet och med sig ska de ha nybakade kanelbullar, ingen dum sysselsättning denna söndagseftermiddag! Fast för Håkans del blir det förmodligen saft till bullarna, annars finns det en överhängande risk för koffeinöverdosering och en sömnlös natt...

Ha en fortsatt skön söndag och en bra vecka!
Smaklig spis! / Anki och Håkan

14 kommentarer:

  1. Vilken härlig matvecka salladen fastnade jag lite extra för:)
    Ha det gott

    SvaraRadera
    Svar
    1. Härligt, hoppas det ska smaka!
      Tack, detsamma till dej.

      Radera
  2. Linser gillar jag ha i mat och i soppa passar de perfekt. Försiktig nu med espresson :) Men visst är det kul att testa och smaka när man har en ny grej. Kram och ha en bra start på veckan.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Ja, linser är onekligen en kanoners bas till soppor, man kan ju variera smakerna till i det oändliga. Visst är det så, nyhetens behag är det ju - men nu får det räcka för helgen:)

      Kramar!

      Radera
  3. Onsdagens sallad ska jag kika extra noga på, fina smaker där. Espressodoften i ert kök hade jag inte heller sagt nej till, det doftar ju underbart med kaffe! Men dricka det, det får ni göra själva ;) Ha en skön vecka!

    SvaraRadera
    Svar
    1. Härligt, hoppas att salladen är något som faller dej i smaken om du testar. Visst doftar det h´gott, men just nu finns det nästan en risk för att vi tröttnar:)

      Detsamma till dej

      Radera
  4. Coolt med den nya manicken! Hi, hi, jag skulle inte heller kunna somna efter så många espresso-koppar! ;)
    Receptet på högrev ska jag kolla in nu!
    Ha en fin kväll!
    Kram kram
    //Lana

    SvaraRadera
    Svar
    1. Ja, vi är väldigt förtjusta i den, speciellt kaffetokiga Håkan:) Men det blev lite väl mycket av det goda där ett tag...
      Kika du så håller vi tummarna för att det är nåt för dej

      kramar

      Radera
  5. Den där härligt gula saffransrätten alltså... ska nog kunna göra den vegetarisk på något vis :) Så fin bild och färg!
    Oj så mycket espresso ni druckit.... hoppas det inte medför några obehagligheter ;) Kram på er och önskar er en kanonfin vecka!

    SvaraRadera
    Svar
    1. Det fixar du säkert att göra den vegetarisk Amy, hojta gärna till om det blev bra.
      Nej, inga obehagligheter förutom att det blev lite svårt med sömnen och pulsen slog lite snabbare för mister:)

      Kramar till dej

      Radera
  6. Haha, jag förstår dig Håkan! Numera dricker jag dock inte kaffe alls eftersom min mage inte riktigt tål det men åh, en rykande färsk espresso är grejer det. Kram till er!

    SvaraRadera
    Svar
    1. Visst är det grejer med en riktigt god kopp java, skönt att någon förstår mej:)

      Kramar

      Radera
  7. Den däriga glöggen kanske jag kunde få min icke glöggdrickande make att till och med tycka om!
    Kram Lena från make a head food

    SvaraRadera

Tack för att ni skriver en rad i vårt kök!