söndag 3 november 2013

Veckans underlättare, veckomeny för vecka 45.

Så då är frukosten avklarad, disken undanröjd och vi är redo att ta itu med söndagens övningar. Det innebär storhandling (med bil, inget vi är bortskämda med direkt!), matlagning och slöande i soffan, perfekta sysselsättningar för gråmulna ösregniga dagar som den vi vaknat till idag.
Dessutom har vi fått återbördat hem vårt gamla köksbord som varit på utlåning de senaste åren och med det har vi en fundering på en eventuell liten fotograferingshörna här hemma. Vi får väl se om våra planer går att förverkliga och att det blir i verkligheten som det är i vår fantasi:)

Något som däremot har gått från plan till verklighet är kommande veckas menyförslag till er. Vi har åter igen plundrat receptskafferiet och hittat några smarriga godingar som vi tycker kan passa in på matsedeln för vecka 45. Det blir bl.a firre gånger två, kyckling med fantastiskt gul sås som verkligen lyser upp den gråa hösten i era kök och flera goda såser perfekta att njutas till fondue!
Let's go:


Måndag; Veckan kickstartas med en lättlagad och smakrik tomatsoppa med ruccolaröra som topping.
Tisdag; Det står som vanligt fisk på menyn denna dag när vi tipsar om ett enkelt sätt att laga till makrill med pepparrot och tomater. Förberedelserna som krävs är minimala och sen sköter det sej själv i ugnen.
Onsdag; En gammal hederlig husman har förändrats lite när det ligger köttbullar som fått lite piff med hjälp av fransk senap och konjak på tallriken.
Torsdag; Lägg torsk, ansjovis, örter och tomat i ett foliepaket så har du en smarrig middag på 30 minuter, från första knivdraget tills det plockas ur ugnen, färdigt att äta! Väldigt smart eftersom du ska slänga samman en pizzadeg i dag, för att på fredag äta en av de allra godaste pizzorna du någonsin satt tänderna i!
Fredag; Efter en natt i kylen är din pizzadeg klar, färdig att bakas ut och toppas på kvällen. När du väl har provat att göra din pizza på kalljäst pizzadeg, så lovar vi att du aldrig mer kommer att titta åt pizzakiten i affärerna! Vi bjuder er på tre olika förslag till topping om fantasin tryter.
Lördag; Nu är det åter säsong för fondue, här hittar ni flera olika förslag på goda såser och tillbehör som pasar till. Så härligt att sitta länge och njuta av god mat och trevligt sällskap medan höstens mörker är över oss.
Söndag; Mat som i princip lagar sig själv blir det när vi lägger en rimmad kyckling i lergryta och serverar den med en fantastiskt god saffranssås. Vi kan ju redan nu varna för att såsen är av "skedätarslaget"...

Då hoppas vi att vi har underlättat lite för er planering inför kommande vecka, förhoppningsvis hittar ni något som väcker ert intresse och faller er på läppen. Är det något ni undrar över, recept ni söker eller något annat ni tror vi kan hjälpa till med, bara hojta till så får vi se om kan lösa det.

Ha nu en riktigt skön söndag allihop, och en smakrik vecka därefter!
Smaklig spis! / Anki och Håkan

14 kommentarer:

  1. en fråga om makrillen, utgår ni från fryst då? Annars känns tiden i ugnen väldigt lång (de brukar ju vara tunna fileérna).
    Gissar de är frysta från början när ni säger att de finns i frysdiskarna i inlägget?
    Låter gott så vill gärna prova :)

    SvaraRadera
    Svar
    1. Hej Sofia!
      Så kul att du gillar och vill prova makrillreceptet. Vi använder visserligen frysta filéer för det mesta men de är tinade när de tillagas. Vi tyckte också att tiden kändes lång när vi skulle tillaga det första gången men det gick hur bra som helst och de blev inte torra som vi var oroliga att de skulle bli. Förmodligen beror det på att makrillen är en så pass fet fisk som det är. Du kan säkert låta det stå inne kortare tid, kolla bara så att filéerna är genomfärdiga innan du serverar dom.

      Lycka till och hoppas de går hem i ditt kök också!

      Radera
  2. Torsk och ansjovis verkar spännande:)
    Ha en bra dag

    SvaraRadera
  3. Söndagens middag ser särskilt smarrig ut! Älskar smaken av saffran i mat. Ja, i bak också förstås :) Spänannde med matfotograferingsbordet, ett sådant har jag inte plats med. Än. Det kommer ;)

    SvaraRadera
    Svar
    1. Ja saffran är något som vi båda riktigt kan längta efter, det är på nåt sätt lite extra hemtrevligt.
      Fotobordet är på plats, och som det känns så verkar det funka. Vi får väl se hur det blir i längden, om vi står ut med bordet i sovrummet...

      Radera
  4. Jag håller med Sara. söndagsmiddagen ser finfin ut! Har kyckling i crockpottan as we speak, men attans jag borde ju rimmat den innan ser jag nu!
    Ha nu en fin vecka båda två, och ser fram emot att se om (när?) det blir någon fotohörna framöver....

    Kram!

    SvaraRadera
    Svar
    1. Receptet går helt säkert att överföra till pottan så det får du testa nästa gång, kyckling i den blir kanoners gott och saftigt!
      Ja, den där hörnan har börjat ta form, vi får väl se om vi får ihop det så bra som vi kan:)

      Kramar till dej!

      Radera
  5. Gottis gottis - det blir en mumsig vecka om man går efter era tips! Här hemma har barnen fått vara med och bestämma så det blir deras favoriter kommande veckan!

    SvaraRadera
    Svar
    1. Så kul när barnen får vara med och bestämma, kan tänka att det blir en extra smaskig vecka:)

      Radera
  6. Så mycket god mat. Jag håller fortfarande låg matprofil men äter ändå rätt gott. Fast jag kan längta efter biff med lök, chiligryta och pizza bara för att jag vet att jag inte kan/ska/får. Men kycklingen med saffran måste provas. Kram!

    SvaraRadera
    Svar
    1. Det är som de vise säger, förbjuden frukt smakar bäst:) Skönt att det går på rätt håll i alla fall!
      Kramar på dej.

      Radera
  7. Efter att jag har hittat till er blogg så har jag fått till vana att kolla in den på söndagar för att få lite inspiration till min kommande matvecka. Till veckan ska jag laga tomatsoppan och baka pizza efter ert recept. Ha en fin vecka! /Anna J

    SvaraRadera
    Svar
    1. Så kul att läsa Anna, vi blir hur glada som helst när vi får feedback på det vi gör! (speciellt när det gillas :) ) Hoppas nu du kommer att gilla pizzan lika mycket som vi gör, det blir faktiskt pizza i vårt kök också på fredag, så för en gångs skull ska vi följa vårt eget förslag.
      Lycka till med kockandet och smaklig spis!

      Radera

Tack för att ni skriver en rad i vårt kök!