söndag 10 november 2013

Veckans underlättare, veckomeny för vecka 46

Söndag står det skrivet i almanackan och eftersom just denna söndagen tillhör alla fäder så passar vi på att skicka våra, Kjell och Hasse, en virtuell farsdagshälsning. Visserligen styr vi stegen hem till Hasse i eftermiddag för fika, men en extra hälsning gör säkerligen ingenting.

En ny vecka knackar på dörren, den 46:e i raden detta året och vi för vår del hoppas den blir lite bättre vad gäller vädret en den som passerat... Ska vi tro på vädergudarna på DMI så ser det inte särskilt lovande ut, men å andra sidan så brukar ju sådana där väderrapporter sällan stämma så vi sätter vårt hopp till det:)
Något som däremot stämmer är vår matrapport för kommande vecka, den bjuder på allt från varma mackor i italiensk anda till vilda biffar med svampsås. Däremellan blir det en fisksoppa som ser så mycket mer klöddigt ut än vad den är, långkok med choklad och chili a'la Håkan, fräscha laxbiffar a'la Anki och en mustig vegetarisk gryta med sälta från osten som simmar omkring i den.

Ja ni hör ju själva, förslaget för vecka 46 matsedel stämmer hur bra som helst:

Måndag; Köttfri måndag och vi tipsar om en kikärtsgryta med lite hetta och tomatsmak, serverad med stekt halloumiost.
Tisdag; Gör färs av laxen, smaksätt med ajvar relish och rulla den till biffar, servera med en marinerad morot- och apelsinsallad och nudlar och fira tisdag!    
Onsdag; Mitt i veckanmiddag blir kycklingfiléer som dubbelpanerats i en blandning av parmesanost, bröd och persilja för att sedan sköta sej på egen hand i ungen.
Torsdag; Ibland kan man vara sugen på att ha något annat än potatis, sås och så vidare på tallriken och då kan det kanske passa med varma mackor, lite matigare men ändå inte en megamiddag. Kör gärna med ett bröd med mer fibrer i så blir det lite nyttigare och prova denna varianten med italienska smaker som pålägg.
Fredag; Att inleda helgens övningar med blötdjur går utmärkt med smördegsöverbakad fisksoppa med räkor och/eller musslor i, låter så mycket mer avancerat och krångligt än vad det är. Vi lovar!
Lördag; Prova en spicy chiligryta Håkanstyle med lite choklad i såsen, funkar både med grytbitar eller färs. Är ni sugna på att baka så hittar ni även ett recept på tortillabröd att äta till.
Söndag; Hösten betyder ju vilt i massor och då passar vi på att laga viltfärsbiffar och serverar dom med svampsås och en frisk bärkompott.

Ett bonusrecept lägger vi i helgens brödkorg och bjuder er på de absolut godaste frukostbullarna vi vet.
Visserligen är det inte jätteofta vi bakar dom, och varför förstår ni förmodligen när ni läser receptet, det finns en anledning till varför dom är så makalöst goda och den stavas SMÖR...

Lördagskvällen i vårt kök gick alltså lite i 70-talets fotspår, något som våra middagsgäster uppskattade väldigt. Både mat, musik och aktivitet var hämtade från det årtionde då vi alla (iaf vi vuxna) var barn och vi hade en väldigt rolig kväll. Framförallt så uppskattade Gustav och Lovisa rundpingisen som vi fullkomligt hängav oss i, speciellt deras pappa som spelat en hel del pingis i sina ungdomsdar! Tänk att det där lilla pingpongsettet kan bjuda på så många skratt...
Recepten ( och väl valda bilder) från middagsbjudningen kommer vi att bjuda er på snart, perfekta rätter alla tre att förbereda i god tid innan.

Ha nu en så bra vecka som ni bara kan, och fyll den med en massa gott!

Smaklig spis! / Anki och Håkan

22 kommentarer:

  1. Ja, vädret har inte varit det bästa den senaste veckan. Här har det regnat, stormat, haglat...temperaturen har dock varit över +10 grader, men idag bara 7 grader. Varma smörgåsar är ju så gott, men ändå gör jag dem så sällan. Kikärtsgrytan faller mig i smaken och de där bröden med smör låter otroligt goda. Önskar er en fin söndag och början av veckan. Kram

    SvaraRadera
    Svar
    1. Isch och fi, det låter som att ni dras med samma härliga höstväder som vi...
      Att kikärterna faller i din smak har absolut sin förklaring, vi har hittat den hos en väldigt bra matblogg med många fina vegetariska tips:) Bullarna med smör är sådana som bara måste testas en gång i alla fall.

      Detsamma önskar vi dej,
      kramar

      Radera
  2. Inget väder att hurra för här heller. Tur köksbordsrapporten ser mer lovande ut :D

    SvaraRadera
    Svar
    1. Ja, det är verkligen tur att maten inte följer väderleken:)

      Radera
  3. Kikärtsgrytan blev jag riktigt sugen på:)

    SvaraRadera
  4. menyn låter sannerligen bättre än vädret!
    Kram Lena från make a head food

    SvaraRadera
  5. Jag ringde hem till pappa idag. Småpratade lite och så. Sen la vi på. Och det var då jag kom på varför jag ringde: för att jag skulle gratta honom på dagen! Så jag fick ringa upp igen :)
    Och jag håller med Milla: kikärtgrytan! Mums.

    Ha en fin start på veckan! Kram till er.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Oups! Men då blev han säkert extra glad, två samtal är dubbel glädje ju:)
      Detsamma till dej,
      kramar

      Radera
  6. Ni bjuder som vanligt på mycket gottigheter! Kikärtsgryta mmm ;)

    Ja, vädret ska vi inte tala om.... tycker mest det är ruggigt kallt med allt det våta brrrr! Som sagt jag fryser konstant medan de tre andra vikingarna i huse tycker det är rätt så behagligt hmmm. Önskar er en fortsatt fin söndagskväll och en fin kommande vecka! (Man vet ju aldrig när jag kikar in här igen liksom...!) Kram!

    SvaraRadera
    Svar
    1. Tackar, kikärtsgrytan passar dej säkert riktigt bra.
      Nej det ska vi inte, så tråkiga samtalsämnen... fast idag är det mycket bättre tack och lov, vi hoppas det fortsätter så!

      Kramar till dej Amy

      Radera
  7. Mycket gott som vanligt! Chokladgrytan fastnade jag för lite extra...

    SvaraRadera
    Svar
    1. Tackar, så härligt att höra! Oh yes, chokladgrytan är mums.

      Radera
  8. Mmm, de där frallorna alltså. ALLT blir verkligen bättre med mycket smör! :=)

    SvaraRadera
    Svar
    1. Men visst, dom är så in i hoppsan goda, smöret är verkligen gräddet på moset:)

      Radera
  9. Så gott ni bjuder i er veckomeny! Mums! :)
    Ha en fin måndag!
    Kramar!
    //Lana

    SvaraRadera
    Svar
    1. Låter bra, tackar!
      Detsamma hoppas vi du har,
      kramar

      Radera
  10. Som vanligt ser er vecka ytterst lovande och lockande ut! Och gissa om ert Pragreportage fick mig sugen! Jag har länge varit på väg dit, men nu bara MÅSTE jag dit! En vårtripp får det bli! Ha en bra vecka! Kram!

    SvaraRadera
    Svar
    1. Så bra, kul att det gillas - tackar!
      Men va roligt att vi kunde locka dej att styra stegen mot Prag, du kommer säkert inte att ångra dej. Våren är härlig i den stan också, förra gången vi var där var det just vår:)

      Detsamma till dej,
      kramar

      Radera
  11. mums vilken meny : ) måste testa bröden mums med smör ; ) kram till er båda! Sofia

    SvaraRadera
    Svar
    1. Bullarna med smör, Sofia, dom måste du bara testa!

      Kramar till dej

      Radera

Tack för att ni skriver en rad i vårt kök!