torsdag 5 december 2013

Cannelloni med lax och räkor i vitvinssås

Nu närmar sej helgen med stormsteg, känner ni det? Jag kan i alla fall lova att vi tillhör dom i landet som gör det, även om jag har förstått att vi än så länge har fått det ganska lindrigt. Fast det så klart, frågar ni Håkan när han anländer hemmet sent i kväll efter sin cykeltur hem, vad han säger om lindrig storm så får ni garanterat ett annat svar. För min del så svischade jag hem på cykeln på två röda, nerförsbacke och medvind tackar jag inte nej till, även om det var med livet som insats (nästan i alla fall).

Men nog snackat om vädret, det var ju helgen som skulle få ta plats på scenen och få lite extra strålkastarljus. Vi har nämligen ett finfint pastarecept på lut till er som vi tänkte kunde passa bra inför stundande dagar. Cannellonirör är det som ligger där i pastatallriken, rör som är fyllda med en röra på lax och räkor, dill och citron. Tillsammans med en vitvinssås har dom sedan tillagats i ugnen och det hela smakade ljuvligt gott, det kan vi intyga. Visserligen är det ju en stor fördel om man gillar fisk och skaldjur, men smaken av fisk är inte så framträdande så vem vet, kanske detta kan vara rätten som får den mest rabiate fiskhataren att vinnas över på vår sida:)


Det där med att få in fyllningen i rören kan tyckas lite pilligt, i alla fall har vi tyckt det tidigare och då har vi helt enkelt löst det genom att istället lägga fyllningen på färska lasagneplattor som vi rullat ihop till rör. Numera har vi dock investerat i en ordentlig sprits med ordentlig strut och rejäla munstycken och denna gången gick fyllandet som en dans.

Canneloni med lax och räkor    2 port
8 cannelonirör
300 g lax
200 g skalade räkor, grovt hackade
1 ägg
1 dl grädde
½ citron, rivet skal och lite pressad saft efter tycke och smak
½ dl hackad dill
salt och peppar
Dela laxen i mindre bitar och kör den i mixer tillsammans med ägget så det blir en smet.
Häll i grädde och mixa samman, smaksätt med citronskal och saft, kryddor och dill och rör slutligen ner de grovt hackade räkorna.
Klicka ner färsen i en sprits och fyll sedan rören.

Sås
1 msk smör
2 msk fint hackad lök
2 dl torrt vitt vin
4 dl matlagningsgrädde
1 tsk fisksås
1 msk hummerfond
1 msk smör+1 msk vetemjöl
1 dl riven parmesanost
Smält smöret och fräs löken någon minut, häll i vin och låt det koka ner till  hälften.
Tillsätt grädde och låt det sjuda någon minut, smaka av med fisksås och hummerfond.
Mosa samman smör och mjöl och rör ner det i såsen, låt det sjuda tills det tjocknat.
Slå lite av såsen i botten på formen, lägg pastarören på, häll på resten av såsen och strö på osten.
Gratinera mitt i ugnen på 200 grader i ca 20 minuter, stick med en provsticka i ett rör för att känna om det är genomkokt.
ev. till servering
löjrom eller sikrom

Nu ska denna kvinnan ta och rulla ner rullgardinerna för fönsterna som vetter mot stormbyarna, för det ser baske mej ut som de snart ska tryckas in i rummet... hugaligen!

Håll i hatten och håller er inne!
Smaklig spis! / Anki (och Håkan)
x

21 kommentarer:

  1. Här blåser det också rejält. Igår kväll tog sig skottkärran ett stort skutt på altanen och jag fick lite hicka. Vovven skulle ut och kissa och precis när han nådde gräsmattan kom en hagelby av Guds nåde och han blev jätterädd och flög in utan att ha kissat. Billarmen gick och sen fortsatte det att blåsa på hela natten.

    Ikväll har jag flytt till yngsta dottern för att sova över. Min förkylning är en elak sort och eftersom det var tänkt att min nyopererade sambo skulle landa hemma idag, tyckte jag att det var bäst att fly fältet. Han vill ju inte gärna ha en förkylning ovanpå allt annat som smärtar. MEN tydligen ändrade de sig på sjukhuset och han kommer hem först imorgon. Jag stannar dock där jag är, bättre sjuksköterska kan man inte tänka sig. Mat, fika och filt i soffan. Och snart är det Hela England bakar. Kram till er.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Ja fi för, det viner en hel del..., men stackars lille vovven, vi förstår honom faktiskt för det är obehagligt när det drar på.
      NEj det är väl inte helt tillrådligt att riskera en förkylning om man är nyopererad, hoppas ni kryar på er snabbt båda två.
      Kramar

      Radera
  2. Åh så lyxigt:)

    Håll hårt i hatten Mårtenssons. Jag såg på nyheterna att det var utfärdas en klass 3 varning åt era breddgrader. Här känner vi att det blåser, men antagligen ingenting mot hur ni har det.

    Ha nu en riktigt kul och trevlig helg:)

    SvaraRadera
    Svar
    1. :)
      Ja du anar inte som det stormar här nu, tydligen ligger det på 25-30 m/s just nu och klass 3 är utfärdad... Våra fönster buktar otrevligt inåt så Anki knappast vågar vara där inne!
      Vi ska göra vårt bästa och hoppas du gör detsamma:)

      Radera
  3. Blåst är verkligen jobbigt. Ni får mysa inne:)
    Pastan verkar riktigt god
    Ha det gott

    SvaraRadera
    Svar
    1. Ja fy attans som det blåser, hoppas det ger med sej under natten, och vi håller oss absolut inne:)
      Tack, och detsamma

      Radera
  4. Hörde från Skåne att det var RIKTIGT blåsigt igår, hua! Här var det helt galet - blåst, blixtar och snö på en gång. Har sovit typ inget alls i natt…. Tur att jag är ledig idag! :=) Hoppas ni får en fin helg! Kram!

    SvaraRadera
    Svar
    1. Ja fy för attans vilket väder det blev och vi hörde att ni också fick er beskärda del... Perfekt med ledig dag efter stormande nätter, det hade herrn här oxå.
      Hoppas du haft detsamma,
      kramar

      Radera
  5. Listigt att använda sprits till cannelloni. Det har jag aldrig tänkt på. Tack för tipset!

    SvaraRadera
  6. Visst är det härligt med helg. Igen!:)
    Blåst lite här också. Lite snö har vi fått också. Lyser upp fint!
    Canneloni gör jag helst med lasagneplattor. Lite enklare. Älskar krämiga goda pastarätter. Hade jag inte redan bestämt vad vi ska äta ikväll så hade detta varit ett alternativ. Kanske något för helgen....

    SvaraRadera
    Svar
    1. Oh yes, det tackar vi aldrig nej till! Ja, att köra på lasagneplattor är så smidigt, men detta gick förvånansvärt enkelt. Köpte spritsen på Bagarn och Kocken, dit har väl inte du så långt kanske? Inte alls dyr faktiskt:)

      Radera
  7. Åhå, vilken pastarätt (inte fel ho ho ho). Den bokmärks!
    Ja shit vilket väder, kan meddela att det blåste friskt även nere i Tyskland (där jag blev strandsatt pga unge herr Sven)

    SvaraRadera
    Svar
    1. Inte ett endaste fel, bokmärk på du bara.
      Amen fy för, den där Sven visst verkligen hur man skulle ställa till det för folk, inget hyfs alls!

      Radera
  8. Inte så mycket fisksmak säger ni :-) Jag sparar detta att prova men tar nog annan fisk än lax då, det borde väl funka? Tror att jag mjukstartar fiskrecepten med det ni har där bacon ingår, känns som en lagom inskolning :-) Mitt nyårslöfte var ju att laga fisk 2013. Jag har några dagar till på mig!

    Hoppas ni har en trevlig helg trots oväder. Det kan ju vara ganska mysigt bara man är inomhus men om det blir rejält kan det vara lite otäckt. Sköt om er!

    Kram + kram

    SvaraRadera
    Svar
    1. Helt rätt Lotta, precis så säger vi - helt klart en fiskrätt för dej - det där nyårslöftet har vi inte glömt:) Den funkar säkert med andra fiskar också. Baconfisken är nog en bra inskolningsrätt för dej, ös på med baconbitarna så går det nog vägen ska du se.

      Kramarna

      Radera
  9. Har blåst mycket hos oss men idag lite lugnare. Och snö har vi fått i massor hu! Canneloni har jag gjort 2 ggr i mitt liv... förstår inte detta eftersom det är så gott. Bättring helt enkelt! Kram på er härliga fina!

    SvaraRadera
    Svar
    1. Visst är det gott, det måste ju gå att göra fina vegetariska varianter på rören. Vi väntar med spänning!

      Kram på dej!

      Radera
  10. Tänk, förr gillade jag inte pasta och fisk men det är ju riktigt gott! Det var länge sedan jag gjorde canelloni, kanske ska ta och göra det snart! Hoppas ni har en fin helg och att Sven inte är alltför hård mot er!

    SvaraRadera
    Svar
    1. Vist är det, men av någon anledning så är det inte så ofta vi har det heller..?
      Nej då, han visade sej från sin bättre sida i helgen i alla fall:)

      Radera
  11. Den här kommentaren har tagits bort av skribenten.

    SvaraRadera

Tack för att ni skriver en rad i vårt kök!