fredag 27 december 2013

Dra en gris i glögg och bjud några goda tillbehör till!

Hej på er alla matglada människor; hur har ni det där ute i landet? Ligger ni för ankare efter all julmat, eller har ni hunnit hämta er något så när, är ni trötta på julmaten eller äter ni rester från julbordet fortfarande?
Här i köket är det bara bra, ingen matkoma eller så men visst har det slunkit ner en hel del gotter. Men, som man säger, så är det inte tiden mellan jul och nyår som räknas - det är tiden mellan nyår och jul som är viktigare att fokusera lite extra på nyttigheterna:) Sillen är uppäten, revbenen och skinkan tog vi en repris av på juldagen fast då i helt annan tappning med guacamole, fräsch sallad och syrade morötter till, hur gott som helst.

Har ni hunnit sätta i er all glögg, eller finns det måne kvar en lite slatt i kylen? Om det nu inte skulle finnas kvar en endaste liten droppe så passa på att köpa en en flaska när ni är i affären, ofta säljs dom rent utav lite billigare nu när julen har passerat. Släng dessutom ner en påse glöggkryddor i shoppingpåsen så är du snart på god väg att få njuta av en fantastiskt smaskig pulled pork! För det ska vi bara säga er, att denna egenhändigt ihopsnickrade varianten på den dragna grisen var något av det godaste vi smakat, och det säger inte lite.


Vi lagade till vår fläskkarré i vår crock pot, men det går naturligtvis lika bra att fixa i ugnen i en lergryta eller annan ugnsfast gryta med lock, i receptet finner ni instruktioner för även det. Tillbehören ni ser på tallriken är inlagd rödlök, sallad med grönkål och äpplen och en cole slaw på rödkål. Alla dessa godsaker la vi på ett tortillabröd, rullade ihop och smaskade i oss av. Dock fanns det inte en endaste liten bit kvar av brödet när det var dags att fotografera, så det får ni helt enkelt fantisera dit.

Pulled pork med glöggsmak
500 g fläskkarré, benfri
2 dl vinglögg
1 rödlök, skivad
Låt köttet och löken ligga i glöggen i plastpåse och marinera i kylen 1 dygn.
Tillagning: 
1 påse glöggkryddor
1 tsk salt
2 tsk rårörssocker
Lägg kanelstången och pomeransskalen från kryddpåsen åt sidan och mortla eller kör resten av glöggkryddorna i en mixer/kaffekvarn så de finfördelas, blanda ner salt och socker.
Ta upp köttet från glöggen, lägg på en skärbräda och klappa in kryddorna runt om hela köttbiten.
Häll marineringsvätskan och löken ner i crockpotten, lägg i köttet och på med locket.
Tillaga på låg värme i 8 timmar.
Lagar du till köttet i en lergryta eller annan ugnstålig gryta så lagar du till det på 125 grader i ca 4-5 timmar, ställ grytan på nedersta falsen i ugnen.
Ta upp köttet från grytan, sila ner vätskan i en liten gryta och red av till lite simmigare konsistens, vill man kan blanda ner crème fraiche och smaka av med.
Dra sönder köttet i mindre bitar med hjälp av gafflar (därav namnet pulled pork) och servera.
Vill man kan man blanda det sönderrivna köttet med såsen innan servering.

Gott att bjuda till är tortillabröd och dessa tre godingar:

Inlagd rödlök
3 rödlökar
2 dl ättikssprit
1 dl vatten
2½ dl socker
½ dl salt
Skala och skiva löken tunt.
Koka upp ättikssprit, vatten, socker och salt, när allt har smält samman häller du lagen över löken i en skål.
Låt det svalna och ställ sedan i kylen och gona till sej 1 dygn.

Grönkålssallad med senapsdressing
Några färska grönkålsblad
1 rött, syrligt äpple eller ett fast päron
1-2 msk finhackad purjolök
Skölj och dra bort de tjockare stjälkarna från kålbladen.
Skölj och dela äpplet/päronet i tunna klyftor.
Strimla kålen och blanda med äpplet och purjolöken.
Dressing
2 msk vitvinsvinäger
1-2 tsk fransk senap (smaka av efter din egen smak och tycke)
2-3 msk rapsolja eller olivolja
1 tsk blåa vallmofrön
salt och svartpeppar
Rör samman vinäger och senap i en skål och vispa sedan ner oljan i en tunn stråle. Vispa ordentligt så att dressingen tjocknar efter hand, smaka av och tillsätt ev. mer vinäger eller senap.
Smaka av med salt och peppar och rör till sist i vallmofröna.
Häll dressingen över salladen och blanda samman, låt stå kallt några timmar innan serveringen.

Rödkålscoleslaw
ca 300 g rödkål, strimlad
2 dl tjock yoghurt, grekisk eller turkisk
1 tsk fransk senap
1-2 msk majonnäs
salt och svartpeppar
ev 1 vitlöksklyfta
Rör samman yoghurt, senap och majonnäs, smaka av med salt och peppar och riv ev. ner vitlöken.
Blanda yoghurtröran med rödkålen och låt det stå kallt någon timme innan serveringen.

Julen för Mårtenssons har bara varit positiv, aftonen fördelades enligt traditionens och konstens alla regler mellan bådas våra familjer - fungerar väldigt bra eftersom Ankis sida börjar firandet redan vid 12 och Håkans sida väntar till sent på eftermiddagen. Klappar blir det bara på ena stället och i år var det en kokbok, lite olika ölsorter, tidningsprenumeration och en flaska konjak som bjöds, passande och tacksamt att få packa upp!

Vidare sällade vi oss till alla andra som tyckte att en långpromenad längs med stranden och i skogen var en bra idé att spendera juldagen på. På havet var det full storm men bland träden var det riktigt skönt och för ett tag kändes det som att våren var på väg... Kvällen avslutades med att vi tävlade i replik-komihågstävling till bästa svenska filmen ever, "Sällskapsresan", och ett evigt kommenterande från fru M som varit på ett av hotellen i filmen:)
Annandagens promenad gick genom stan där lite shopping ägde rum, inte mycket folk alls faktiskt så något slagsmål om fynden blev det inte, tack och lov!

Annars tar vi det mest tagit lugnt och gör vad som faller oss in, med vissa förbehåll, och det är ju en sysselsättning som vi båda uppskattar så det tänker vi fortsätta med. Och visst, det blir ju en hel del matlagning och experimenterande i köket också - med avbrott för en och annan utflykt kanske... Ja ni hör ju själva, oss går det ingen nöd på och det hoppas vi verkligen att det inte gör på er heller!
Dela gärna med er av er jul, alltid kul att höra hur ni har det.

Ha nu en riktigt skön helg, den sista för året och gör inget som vi inte skulle gjort - utan livlina!
"Man var ju nykter i morse, men nu börjar det rätta till sej..." Sven Melander!

Smaklig spis!/ Anki och Håkan
x

8 kommentarer:

  1. Vi hade en fin jul med familjen i Finland. Vädret var grått och regnigt, men det gjorde faktiskt inget när man får vara tillsammans. Ingen matkoma här heller, men julmat äter jag gärna 3-4 dagar i rad, för det är så gott. Ha det bra, kram!

    SvaraRadera
  2. Men åh, vilken mumsig pulled pork! Verkar så gott.

    Ha en skön helg. Kram

    SvaraRadera
  3. Nu är Sweet Chilli sillen provad och den fick MVG i betyg kommer nog att bli ett stående kort på julbordet ( och till påsk och till midsommar )
    Gott nytt år
    Hälsningar
    Maria

    SvaraRadera
  4. Älskar dragna grisar, men har bara testat den vanliga svennegrisen. Glögg har vi över massor, så kanske kan bli en julvinsgris också.

    Kram kram

    SvaraRadera
  5. Ska jag vara ärlig är jag inte alls sugen på varken glögg eller rödkål eller något julaktigt, men det går nog snart över ;) Och Pulled Pork är man ju alltid sugen på!
    Hoppas även mellandagarna har varit lugna och sköna och kanske har det blivit lite shopping i staden över sundet? :)
    Kram

    SvaraRadera
  6. Att äta mer och röra sig mindre gör ju det självklart att man känner sig som en julegris. Men det kommer en vardag med mindre mat och mer motion. Bara att gilla läget just nu och njuta av det.
    Pulled pork i glögg låter ju gott. Ungefär som Carnita då man kokar i coca cola. Lite sött och gott! Kul att "jula till" rätterna lite. Gott nytt år önskar jag er!

    SvaraRadera
  7. Denna varianten av pulled pork måste bli supergod! Jag må vara ttött på julmat, men absolut inte på juliga kryddor. Dem äter jag gärna åter om. Detsamma gäller för kål av alla dess slag.

    SvaraRadera

Tack för att ni skriver en rad i vårt kök!