måndag 9 december 2013

Goda kycklingrullader och böcker

Då ska vi stilla lite nyfikenhet som kanske uppstod igår när vi la upp matlagningsbilder på Instagram och Facebook, direkt från det Mårtenssonska köket. Bilden ser ni lite längre ner här i inlägget och det är alltså en fyllning som är på gång, en fyllning till kycklingrullader.

Att göra rullader av just kycklingfilé är väldigt tacksamt, kycklingfilé blir gärna lätt torrt när man tillagar det så ett bra sätt att undvika det är att fylla och koka köttet, istället för att steka tills det är klart. Vi valde att fylla rulladerna med senap, ost, skinka samt örter och sedan koka dom i lite vitt vin, buljong och grädde, men det går säkert att laga till kycklingrullader på andra goda sätt. Kanske sitter någon av er på ett smarrigt förslag som ni vill dela med er av?


Vad man väljer att äta till är valfritt, vi körde på ugnsstekta rotfrukter, potatis och lök, en grönsallad på allehanda nyttigheter som vi dessutom toppade med Labneh och det passade fint.

Kycklingrullader
1 kycklingfilé per person
1 skiva rökt skinka per filé
1 skiva västerbottenost per filé
fransk senap
några blad färsk basilika
några blad färsk oregano
salt och peppar
1 dl kycklingbuljong
2 dl vitt vin (går bra med matlagningsvin)
2½ dl grädde av valfri sort, vi använde mellangrädde
Skär ett snitt längs med filén och fläk upp köttbiten. Banka ut köttet med hjälp av en brödkavel, handen eller en köttklubba, tills den är jämnt tunn.
Bred på lite senap, lägg på skinka, ost och örterna och krydda.
Rulla samman köttet till en rulle och bind ihop med steksnöre.
Fräs rullarna runt om i smör så de får färg och häll sedan buljong, vin och grädde i stekgrytan.
Låt rulladerna puttra under lock i ca 40 minuter.
Ta upp rulladerna och håll dom varma under tiden som du kokar samman såsen ca 15 minuter.
Red eventuellt av såsen om du tycker den är för tunn, smaka av med salt och peppar och lägg tillbaka rulladerna.
Servera med valfria tillbehör. 

Fyllningen ligger färdig, bara att plocka till sej.

Och så till sist måste vi bara få visa er vilken överraskning som knackade på vår dörr i går. Eller rättare sagt så var det vår granne, stans bästa, som ringde på i gårkväll för att fråga om vi kanske var intresserade av några gamla kokböcker hon hade fått tag på. Hon hade nämligen läst här i köket att vi gillade sån här finfin litteratur och tänkte skänka oss dom om vi ville ha dom. Om vi ville?!

 Håkan dök direkt ner i den gröna boken: "Som bonapia och kokefru, vardagsmad och gillemad, Österlensk matbok" (Mitt liv som bondpiga och kokfru) och hittade en hel massa spännande och intressanta recept och historier. 
En resa genom tiden i vår mathistoria, 1942 fram till 1979 och så bonapian som rör sej från 1800-talets mitt och fram. Fantastiskt! 

Nu ska det vilas och masseras i soffan. Fru M har nämligen varit på sitt fösta gympass med sjukgymnasten sedan hon hostade sönder ryggkotorna förra året, och det tog på krafterna kan ni tro! Att cykla hem från träningen var ett kapitel för sej, 2:ans växel var kämpigt nog, och att sedan ta sig upp för alla trapporna i huset... Ett smärre mirakel var det att det gick vägen till sist, dock skedde det under en hel del fnitter så vad grannarna i trappuppgången tänkte kan vi bara gissa... Inte klokt är det så snabbt en kropp förfaller!

Smaklig spis! / Anki och Håkan
x

6 kommentarer:

  1. Javisst är det så gällande kroppen... jag har haft lite mycket att göra på jobbet och inte hunnit träna som jag ska och vips så får man jätteträningsvärk när man går på första gympasset... hmmm.... makens kommentar var bara gå och träna mer så tränar du bort det hmpf.
    Härligt med kokböcker, jag har en del i hyllorna men tittar sällan i dom.... inspiration finns ju massor utav både hos härliga bloggkollegor men även på andra forum.
    Knåda och massera på nu så önskar jag er fina en härlig afton, kram!

    SvaraRadera
    Svar
    1. Jo tack, den där träningsvärken kommer som ett brev på posten... ONT har det gjort i frun idag och värre lär det väl bli i morron. Men det blir en väldigt försiktig början, en gång i veckan är målet som sjukgymnasten satt upp så det körs det på.
      Vi bläddrar ganska flitigt i våra, speciellt herr M som läser kokböcker från pärm till pärm som andra läser deckare:)

      Kramar till dej, Amy!

      Radera
  2. Åh, DEN boken skulle jag så gärna bläddra i! Ni får rapportera när ni läst den :=) KRAM på er!

    SvaraRadera
    Svar
    1. Vi ska absolut försöka få till en rapport om boken, helt klart läsvärd är den i alla fall:)
      Kramar till dej,

      Radera
  3. Mumma, vilken god måltid. :-) Hade jag inte tackat nej till.


    Kram

    SvaraRadera
    Svar
    1. Tack, härligt att höra, du är mer än välkommen till vårt bod när som!
      Kramar

      Radera

Tack för att ni skriver en rad i vårt kök!