onsdag 11 december 2013

Bästa lussekatterna

Att påstå att vi inte är några storbagare av fikabullar är en underdrift, men en gång om året brukar det i alla fall hända att det blir ett bullbak även i det Mårtenssonska köket. Oftast sammanfaller det där bakanfallet lämpligt nog med juletider och oftast resulterar det därmed i bullar med saffran i, något som vi båda gillar. Visserligen är vi lika dåliga konsumenter av fikabullar som vi är bagare av dom, men det är ju enkelt att halvera recepten och därmed inte behöva fylla halva frysen med bullarna. I frysen måste det ju finnas plats till all korv som tillverkas:)

Årets lussebullbak kan vi tacka ICA-buffé, och alla som lovordat deras recept, för. Det stod nämligen att läsa i ett reportage i ICA-tidningen att de hade fått fram receptet på den bästa lussebullen och då måste man ju bara prova! Ett sådant reportage är ju som gjort för att utmana och att testa de där recepttipsen för att se om påståendet verkligen stämmer är tvunget! Alltså gav sej fru M i kast med bakandet i går, med en träningsvärk som hette duga, och några timmar senare låg det 15 nybakade lussekatter och väntade på att testas.


Det fanns en del tips att följa i artikeln, dels skulle degvätskan (mjölk) vara rumsvarm precis som smöret, alltså inget smältande och värmande, bara att låta ingredienserna stå framme. Vidare skulle russinen blötläggas för att de sedan inte skulle dra ut vätska från bullarna, saffranen skulle extraheras och degen skulle knådas en bra stund - ca 20 minuter för hand eller 15 i maskin. Till sist var jäsningstiden förlängd till 1 timme, puh!

Katter på väg in i ugnen efter alla exerkyserna är avklarade:)

Lussekatter  30-40 st
2 pkt saffran
2 msk rom eller vatten
50 g jäst
175 g rumsvarmt smör,
5 dl rumsvarm mjölk
2 dl socker
½ tsk salt
800 g vetemjöl
1 dl russin
mjöl till att ha vid utbakning
till pensling
1 ägg
Lägg saffranet i vatten eller rom, låt stå 30 minuter och extrahera.
Skär smöret i små tärningar.
Smula ner jästen i en skål och rör ut med mjölken och tillsätt smör och saffran med vätskan.
Tillsätt socker, salt och mjöl och arbeta degen i maskin 15 minuter, eller 20 minuter för hand.
Låt degen jäsa under bakduk 60 minuter.
Ta upp degen på mjölat underlag och knåda den lätt innan du bakar ut till lussekatter som du lägger på bakplåtspappersklädda plåtar och jäser under bakduk 30 minuter.
Lägg under tiden russinen i blöt i vatten och låt dom ligga där i 30 minuter innan du häller av vattnet.
Tryck i russinen i lussekatterna och pensla sedan med uppvispat ägg.
Grädda i mitten av ugnen på 225 graders värme, 8-10 minuter.

Så hur blev dom då, dom där färdiga lussekatterna som var reda att huggas in på senare på kvällen? Jo tack, vi var väldigt nöjda och belåtna, de smakade mycket av saffran och fluffigheten var till belåtenhet. Hur de smakar efter att ha vistats i frysen är förmodligen det verkligen testet för säg den lussekatt som inte smakar smakens när den är nybakad...
Är det fler som testat receptet och i så fall vad tyckte ni?

Smaklig spis! / Anki och Håkan

15 kommentarer:

  1. Hej hej igen!!
    Recept på rulltårta snart?
    Hoppas det kommer snart och tack för alltid lika bra blogg
    /MVH Hannah

    SvaraRadera
    Svar
    1. Hej hej Hanna!
      Japp rulltårtan har vi inplanerad och den kommer att dyka upp till helgen så håll utkik:)
      Tack för komplimangen och för ditt tålamod!
      Kram Anki och Håkan

      Radera
  2. Det är ju helt klart svååårt att motstå sådana lovord!
    Vad sugen jag blev på att baka nu då. Kanske till helgen? För man kan väl äta lussekatter även efter Lucia va? Jorå!
    Kram

    SvaraRadera
    Svar
    1. Visst är det, både lovord och förhoppningar:) Klart du kan äta lussekatter efter lucia, ja året om om du så vill!
      Kramar till dej

      Radera
  3. Jag kan intyga att bullarna går ner även efter en runda i frysen. De blir inte som nybakat förstås, men det beror kanske delvis på att vi värmer våra i ugnen i brist på mikro. Mikron är ju bra på sånt annars. Att värma utan att torka ut alltså :)

    SvaraRadera
  4. Vilka fina lussekatter! :) Tänkte också prova dom, men valet föll på det gamla goda receptet istället.

    Kram till er

    SvaraRadera
  5. Tjusiga och fina lussekatter det blev! Själva har vi också experimenterat med lussekatterna detta år, det blev en hel lussekattsvetenskap. ;) Men de absolut saftigaste saffranskatter vi någonsin ätit!

    SvaraRadera
  6. Vad fina de blev! Så gott med saffran i bakverk! Får se om det blir något att baka med saffran i här hemma...
    Ha en fin dag!
    Kramar!
    //Lana

    SvaraRadera
  7. Näst efter Decibel så är lussekatten den bästa av alla katter ;-)

    SvaraRadera
  8. Jag satte min syster på att baka lussekatter eftersom jag måste ha det åtminstone 1 gg/år! Vi har alltid kesella i och testade naturligtvis ICAs nya recept. Dock tog vi vodka istället för rom, det var det enda vi hade hemma och jag gillar inte spritsmak.

    Lussekatterna blev jättegoda, lite för lite saffranssmak för mig, men det beror nog på skiftande kvalitet i saffranspåsarna, vi har köpt lite olika märken som variera i pris.

    De blev luftiga och inte alls torra och kompakta. De klarar sig utmärkt i frysen och efter en snabb upptining i micron smakar de som nybakade igen!

    Ja, ICA Buffé hade rätt, det bästa receptet och det behövs ingen kesella.

    SvaraRadera
  9. Bakar inte heller så ofta men jag och oliver bakade lussebullar förra fredagen. Det var ett äventyr! Gott att ha i frysen och plocka fram. Jag gjorde med kesella i. Blev smidig deg och goda bullar!

    SvaraRadera
  10. Vilka fina lussekatter. Jag ska baka lite annorlunda lussekatter iår, men det receptet kommer inte förrän efter jul tyvärr!!

    SvaraRadera
  11. Även jag testade detta recept, visserligen bakade jag ut dem som vanliga bullar (fyllda med smör och socker, sedan penslade med smält smör och doppade i socker) men det var ett toppenrecept! Så saftiga och goda, även efter en vända i frys/micro :-)

    SvaraRadera

Tack för att ni skriver en rad i vårt kök!