söndag 1 december 2013

Veckans underlättare och hemma hos reportage!

Hej och välkomna till första adventsfirande Mårtenssons, idag tänkte vi förutom veckomatsedel bjuda er på ett litet hemma hos reportage från vårt julpyntade hem. Men vi börjar med veckans underlättare och sparar inredningsreportaget till sist, så kan de av er som inte är nyfikna på hur det ser ut hemma hos oss enkelt hoppa över det:)

Veckans meny bjuder, helt i vanlig ordning, på två fiskrätter och båda smakar tomat. Visserligen är de färska tomaterna inte så roliga just nu, men satsar du på de som kostar lite mer och som sitter kvar på sin kvist får du oftast med dej smakrika tomater hem från affären.
Vidare hittar du en klassisk husman, en soppa som fått smak av bland annat saffran och en vegetarisk spenatsås med mustiga indiska smaker. Fredagens kycklinggratäng kräver lite mer arbete, men den är väl värd den lilla extra tiden du lägger in vid spisen.

Varsågoda, vi ger er underlättaren för vecka 49:

Måndag: Veckans vegetariska blir en spenatsås med smaker från Indien som ni käkar tillsammans med ris av valfri sort, vi kör med fullkorns- eller råris.
Tisdag: En superenkel torskrätt med tomatsås med smak av örter och vitlök går ut som veckans första fiskmiddag, snabblagad tisdagsmat. Är ni sugna på att baka hittar ni i samma inlägg en mjuk kaka smaksatt med rosmarin - smarrig också den!
Onsdag: Blandade grönsaker, några bitar korv med hetta i och så säsongens krydda - saffran -tillsammans hamnar dom i en het soppa.
Torsdag: Lite sommarkänslor så här i december kan väl inte skada? Laga till en lax med tomatsalsa och kall dijonsås och dröm om varmare dagar:) 
Fredag: Kycklinggratäng med en krämig vitvinssenapssås, rökt fläsk och allehanda grönsaker i, serveras väldigt gärna med den ultimata såsuppsugaren - pressad potatis!
Lördag: För ovanlighets skull så blir det faktiskt inget middagstips för lördagen... Nej, istället tänkte vi tipsa er om dessa saftiga varianterna av saffransbullar, fyllda med kardemummasmör.
Söndag: En gammal husmansklassiker med sting avslutar veckan när vi kokar pepparrotskött. Det hela sköter sej till största delen på egen hand, det enda större ansträngningen man själv behöver göra egentligen är att koka såsen och riva pepparroten, perfekt för en slö söndag.

Så, då var maten avklarad och vi ger oss vidare in i Mårtenssons julverkstad. Vi drog alltså ner hela julen från vinden i fredags och körde hela racet med granen (ja vi har en plastgran och den är vi så evigt tacksamma för att vi har - väl investerade pengar om ni frågar oss), stakarna, tomtar och stjärnor:

Årets upplaga av gran går i rött och guld och flera tomtar håller vakt. 

Håkan fick en av sina geniala idéer och hämtade ner ett fd skohylleprojekt från vinden, skolådorna som packats in i guldpapper ligger nu istället under granen och låtsas vara julklappar! 
Och som om att det bara var meningen att lådorna skulle tas ner från vinden så återfann vi en djupt saknad tomte i en av lådorna, ödet...?

Andra halvan av rummet, numera får vi stå ut med att sitta i en djungel när vi sitter i favoritfåtöljen...

Misteln är på plats och har använts flitigt sen den hängdes upp.

 Sängen har också julpimpats!

Och som att julpyntandet inte räckte så har vi fixat till en ny datorplats, bytt ut den gamla sitta-ner varianten mot en mycket mer hälsosam stå-upp variant. Vi har läst (bl.a här)och hört så mycket om hur bra det är för hälsan och kroppen att stå upp när man arbetar vid sin dator, sitter ner gör man tydligen tillräckligt ändå. Eftersom vi båda är smått galna i att förändra i vårt hem och gärna har nya projekt i tankarna så fick vi för oss att bygga om något som redan fanns, istället för att köpa något nytt. Och då kom den där gamla skoförvaringen, som tidigare hyste de guldinpackade skolådorna, åter till användning! 

 Återvinning när den är som bäst, en stycken så kallad lagerhylla är nu ombyggd, lite borrande och snickrande av Håkan och vips så kan vi stå oss till bättre hälsa, framförallt mår Ankis rygg så mycket bättre när den är i stående läge. Dessutom kan det hända att man kanske tappar lite vikt också tydligen, perfekt nu när det ska frossas i julgotter:)

Då ska vi se om vi kan slita oss från vår nya "arbetsplats", kanske ta en sväng ut i adventsstormen och jobba upp lite aptit till kvällens middag. Vi tänkte fira första advent med en bit smaskig tonfisk och lite bubbel, så ska det tydligen vara år 2013 enligt flera pålitliga mattidningar och det måste man ju tro på, eller hur?

Vi önskar er nu en fortsatt mysig första advent, söndag och vecka. 
Smaklig spis! / Anki och Håkan

32 kommentarer:

  1. Härliga inspirerande julbilder:)
    Här har jag tagit fram bara adventsaker julen kommer fram runt fjärde advent.
    Nu ska jag snart baka ut degen som står på jäsning provar ett saffransbull recept med vitchoklad.
    Spenatsåsen verkar spännande i veckans matsedel.
    Ha en skön söndag:)

    SvaraRadera
    Svar
    1. Tack! Låter väldigt gott med vitchoklad i saffransbullarna.

      Radera
  2. Vad roligt att få se ert julpyntade hem:) Det är mysigt framåt kvällen med allt ljus och man kan sitta ner och njuta av den fina dekorationen.
    I morgon kör jag på er torskvariant till middag. Tack för tipset!
    Önskar er en fortsatt mysig adventshelg! Kramar

    SvaraRadera
    Svar
    1. Tack, kul att det uppskattas och visst är det mysigt när det mörknar, det bästa med denna tiden. Kanoners att du hittade ett tips, hoppas det ska smaka!
      Detsamma till dej,
      kramar

      Radera
  3. Ni går all in på julen - respect! :)
    Jag har en ljusstake, en stjärna och en tomte, men nu blev det ju så självklart: en mistel såklart!
    Spenatsåsen låter som den kan passa en meat free (mon)day!

    Ha en fin första advent! Kram till er båda.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Absolut, lika bra att köra när andan faller på:) Klart du ska ha en mistel, Kim, speciellt just nu...
      Kramar till dej

      Radera
  4. Det blåser nog i hela Sverige idag...här blåser det jättemycket!
    Vilka härliga bilder på ert pyntat hem! Snyggt!
    Och veckomatsedel 'r som vanligt jättegod! Mums!
    kramar!
    //Lana

    SvaraRadera
    Svar
    1. Usch ja, fy vad det friskade på, annat har det varit idag - tack och lov.
      Tack, så kul att det gillas alltihop.

      Kramar

      Radera
  5. Så fint ni pyntat det hemma! Spenatsåsen låter mycket god. Ha en fin fortsatt första advent. Kram!

    SvaraRadera
    Svar
    1. Tack och tack,
      hoppas du hade detsamma hos dej, kramar

      Radera
  6. Här blåser det också! Just nu är resten av familjen ute medan jag är inne och värmer glögg! (lyckost mig). Tack för visning av ert fina hem! Riktig julstämning är det hos er. Undrar om det blir julkalender hos er a la ert julgraspynt som tidigare år?
    Receptet på den heta soppan ska jag ta en närmare titt på! Verkar lovande!

    SvaraRadera
    Svar
    1. Låter inte som ett så dumt sätt att mysa till det på:) Så kul att du gill't och att du minns våra två julkalendrar. Vi hade lite funderingar på en eventuell kalender i år oxå men vi visst inte riktigt vad det skulle kunna vara i den... men nu gav du ju oss en kanoners idé - tack! Men julgranspyntskalendern får vänta lite på sej, den tar vi till nästa jul om köket fortfarande håller öppet då.
      Hoppas soppan ska smaka om du testar den.

      Radera
  7. vad kul att få se lite hur ni har det:) Skitsnygga skolådor! Och vilken praktfull gran!
    Ha en skön söndag nu och njut av julefriden i hemmet:)

    SvaraRadera
    Svar
    1. Tack, kanoners att det gillas - alltihop:) Och skolådorna - jisses vilket jobb det var...
      Tack, hoppas du hade detsamma!

      Radera
  8. Så julfint ni har fått det! Älskar julgranen och och skolådorna som blev paket :) Himlans bra det där! Att stå var ju också fiffigt fixat av duktiga Håkan, heja. På veckomenyn förstår ni säkert att den indiska spenaträtten är given mmmm. Adventskramar och önskar er en riktigt fin kommande vecka!

    SvaraRadera
    Svar
    1. Tackar Amy, vi blir så glada över alla tillrop:) Ja du, ibland glimmar det till i hjärnan och idéerna bara dyker upp, bara att tuta och köra.
      Kramar till dej!

      Radera
  9. Måste erkänna att jag glömde helt bort maten den här gången. Blev å nyfiken på hur ni har det. Jättefint ju! Härligt med alla varma färger i er inredning. Passar ju också extra bra runt jul. Ha en bra vecka.

    P.S. Beaujolais Nouveau är ett s.k "färsk" vin. Det är inte gjort för att lagras. Det blir inte bättre av det, tvärtom sämre ju längre det får stå. Det ska helt enkelt rickas så snart som möjligt. Och tumregeln brukar vara under hösten. Senast under julen. Till julmaten. D.S.

    SvaraRadera
    Svar
    1. :) Se där, det var ju häftigt, och vi kan villigt erkänna att vi nog är likadana där, lite nyfikna som vi är:) Ja, vårt röda rum är verkligen ett riktigt julrum, just vid denna tiden på året är vi inte alls lika sugna på att flytta till en ny lägenhet... sen kommer våren och ändrar på det!

      Tack för uppdateringen, låter väldigt som ett spännande vin

      Radera
  10. Till och med röda väggar! All in!! :) Respect!
    Veckomenyn låter som vanligt suverän. Fisk äter vi för sällan. Fattar inte vad som ska vara så svårt.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Men visst, här kör vi på allt för julen:)
      Tackar, bra att den föll på läppen och klart ni måste öka fiskintaget, fisk som är så gott och lättlagat!

      Radera
  11. Vilket härligt hemma hos reportage :)
    Hoppas att ni fick en riktigt härlig första advent, kram!

    SvaraRadera
    Svar
    1. Tackar, kul att det går hem så väl:) Absolut, det blev så bra så, hoppas det blev lika hos dej,
      kramar

      Radera
  12. Så fint ni har fått det! Ja, ni gillar ju att möblera om. Ert vardagsrum är så mysigt och jag kan känna hur det riktigt luktar jul hos er! Stor och varm kram från mig. J hälsar från sjukhuset - han opereras i dag. Börjar om på ny kula så att säga...

    SvaraRadera
    Svar
    1. Tack fina Erika, ja du känner ju oss och minns kanske hur det såg ut när ni var här, lite skillnad är det nu, men inte så mycket:)
      Kramar tillbaka och krama lite extra på J också - det går säkert fin ska ni se!

      Radera
  13. Oj så fint ni har det! Här pyntas det bara med adventsstjärna och adventsstakar än så länge. Granen kläs enligt vår tradition först på julaftonsmorgon, och kvällen innan åker tomtar, änglar och annat pynt fram. Ha en härlig advent! Kram!

    SvaraRadera
    Svar
    1. Tack Kjersti, så kul att höra - ja vi trivs riktigt bra i vårt hem nu vid denna tiden på året och det speglar sig nog lite grann:) Så härligt med allas olika traditioner, tänk att vi firar samma högtid på så många olika vis - riktigt spännande är det!
      Hoppas du hade en fin kväll,
      kramar

      Radera
  14. Vilket trevligt hemma-hos reportage, mycket fint och juligt! Undrar om vi inte har nästintill samma tapet i våra vardagsrum...?

    Eftersom vi var i London över helgen blir det att julpynta nu istället men innan helgen ska vi nog ha kommit ikapp.

    Julmyshälsningar till er!

    SvaraRadera
    Svar
    1. Tack, så kul att höra! Vi har målat den röda färgen över tapeten för flera år sedan så den har blekts lite av solen nu med åren:)
      London låter inte alls fel, pynta hinner man ändå.

      Tack och detsamma till er!

      Radera
  15. Så mysigt ni har det! :-) riktigt juligt och fint.

    Kram

    SvaraRadera
  16. Jag flyttar in! Helt klart! Jag har ju er resväska som jag måste lämna tillbaka så vi kan väl säga att vi har en deal ;-)

    SvaraRadera

Tack för att ni skriver en rad i vårt kök!