onsdag 29 januari 2014

Hjortfärsbiffar med stomp och ginbär!

Från att vi innan har tjatat oss blå i huvudet om hur sällan som det lagas till färs i det Mårtenssonska köket, så slänger vi plötsligt upp två färsmiddagar på raken! Men det har sin förklaring och den stavas Håkan. Han uppmärksammade nämligen i veckans reklamblad att det säljs hjortfärs till bra pris på ICA och beslöt då att vår söndagsmiddag skulle in, fortast möjligt. Kanske är det någon som tänker köpa hem lite hjortkött men inte vet vad som ska göras med den, inte ska vi då att sitta och hålla på vårt recepttips till er?

Ni som hängt med oss ett tag vet att vi har en synnerligen trevlig granne som vet precis hur hon ska göra för att hålla oss på gott humör. För de av er som inte vet, så kan vi berätta att hon både fixat vildsvinskött och finfina kokböcker hem till vårt kök, en sån granne vilka matgalningar som helst kan skratta sig lyckliga över att ha. Denna gången är det hjortkött som har hittat hem till oss via henne, klart vi inte tackade nej till det!


En del av köttet har gått till färs, vi (läs Håkan) maler ju gärna vår färs själv, om inte Håkan köper hem från jobbet. Dels vet vi precis vad som hamnat i kvarnen och dels så får vi det precis så som vi vill ha det.
Här har vi använt köttet från bogen och det var en bra bit att använda till färs, om ni vill mala själv följer ni de instruktionerna i receptet. Köper ni färdig färs så följer ni samma recept, men följer då de andra instuktionerna. Är något oklart så hojtar ni till i kommentarerna eller på mejl så ska vi göra vårt bästa för att förklara, det kan vara lite trixigt ibland att få till recept som ska tala till olika tillagare:)

Hjortfärsbiffar
400 g hjortfärs, eller helt kött som du maler själv - i så fall bogkött
1 gul lök
5 enbär
2 tsk örtblandning av; oregano, mejram och timjan
1 selleristjälk
4 katrinplommon
½ msk salt
½ dl grädde
1 brödskiva för att få ut det sista från köttkvarnen om du maler på egen hand annars:
1½ msk ströbröd
Om du själv maler hjortköttet så kör du allt utom grädden i köttkvarnen, och avslutar med brödskivan och rör till sist ner grädden i köttfärsen.
Använder du färdigmalt kött så blandar du först ut ströbrödet i grädden och låter det stå och svälla en stund.
Därefter hackar du lök, selleri och katrinplommon riktigt fint, krossar enbären och blandar det sedan med färsen. Rör sedan ner skorpmjölsröran och salt och blanda väl.
Forma till lagom stora biffar som du steker i smör och olja.

Till biffarna serverade vi ett stomp på potatis och jordärtskockor och en sås som vi gjorde på stekskyn och smaksatt med ädelost. De små röda och blåa bären ni ser på tallriken är lingon och blåbär som vi plockat i frysen och marinerat i en skvätt gin och socker. Bara röra samman socker och gin (hälften av sockermängden) så att sockret smälter och blanda sedan ner bären och ställt kallt någon timme innan servering.

Ja, och så var det det där med väder och vind, för är det något vi har så är det just det - speciellt det sista! Minus 5 grader känns som bitande minus 15 när det stormar på här nere vid kusten. För herr M är det motvind som heter duga och oskottade cykelbanor i skogen som gäller på morgonens cykelmaraton. Anki däremot svävar fram i medvind av samma kaliber på snöfria saltade cykelbanor i stan på sin 10 minuters cykeltur, ingen rättvisa när det:)

Men så länge det inte är samma snökaos på lördag så är vi glada, för då är det dags för oss att ta tåget till Malmö för att se Melodifestivalen! Men mer om det en annan dag, nu är det dags att hålla kväll här i köket. Dricka te och kolla på gårdagens Big Bang,
Bazinga!

Smaklig spis! / Anki och Håkan
x

7 kommentarer:

  1. Fick en bild av min pappa, de har också hur mycket snö som helst! Vår stackars Nallebjörn får typ hoppa fram för att komma någonstans, haha! BAZINGA på er! KRAM!

    SvaraRadera
  2. Å vad gott! Ginmarinerade bär låter trevligt till. :)
    Vi maler ju all vår färs själv, men då är det alltid stora mängder varje gång som packas och fryses in. Därför har vi aldrig kört resten av ingredienserna i köttkvarnen, det låter ju annars smidigt!

    SvaraRadera
  3. Färs är ju underbart! Fast tråkmåns som jag är begränsar jag mig till nötfärsen... Stompet verkar underbart med lite jordärtskocka i, och såsen med lite ädelost. Klart man ska ha lite av det i stekskyn!

    Vad roligt att ni ska till Malmö på Melodifestival! Om jag inte har uppfattat helt fel så ska ju även Remsan dit med barnen. Kanske stöter ni på varandra i vimlet! Ha så himla kul!

    Kram + kram

    SvaraRadera
  4. Hej Anki & Håkan, Jag försöker få tag på er men er email verkar inte fungera. Skulle vilja maila er om samarbete med mitt bolag: Gastrofy.se.
    Se denna länk för en sneakpeak: https://www.gastrofy.se/delad/52ea2f63102bb

    Med vänlig hälsning,
    Robin @ gastrofy.se

    SvaraRadera
  5. Hjort har jag nog aldrig ätit... Smakar mycket vilt va? Eller hur är det? Jag önskar jag kände någon som jagade mycket och fick vildsvin, älg och annat gott över. Finns väl inget bättre kött egentligen, där djuret fått leva så fritt och härligt det bara kunnat! :)

    SvaraRadera
  6. Ser ju fantastiskt gott ut!.....👌
    Hjortfärs har jag nog aldrig smakat, här blir det ju oftast älgfärs som förstås är malet av "hälften" kusin.
    Ha det gott!

    SvaraRadera
  7. You had me at GIN! Måste passa strålande till det vilda.
    Hjortfärs har jag nog aldrig ätit, men annat vilt faller mig i smaken. Hmmm, det kanske borde blivit mitt nyårslöfte: äta mer vilt.
    Vi cyklister har det inte lätt alltid - men vi är friska (för det mesta iallafall) och pigga. Kram och bazinga!

    SvaraRadera

Tack för att ni skriver en rad i vårt kök!