fredag 10 januari 2014

Lax, igen, och därtill vita bubblor!

Fiskkokboken skriven av Mannerström som vi fick i julklapp av Carina har visat sej vara rena rama guldgruvan för dessa två fiskgalna skåningar! Vi har redan hunnit med att prova 5 av recepten, vi har tipsat er om ett tidigare på en laxmiddag och idag är det faktiskt tid för ytterligare ett. Då handlade om en gräddkokt variant som gick snabbt att fixa till (recept här), idag blir det en smalare variant - kanske passande för de av er som avgett sådana nyårslöften - med smaker som går åt det japanska hållet.

Laxen här kräver lite planering, inget som ni slänger ihop just innan den ska ätas, men är perfekt när ni vill ha maten förberedd i god tid innan ni ska käka. Den ska avnjutas kall och funkar både som förrätt och huvudrätt, servera den helt utan tillbehör i mindre portioner så har du din förrätt och plussa på lite gott på tallriken och vips så är förvandlingen till huvudnumret klar!
Och tro nu för all del inte att det är avancerat och krävande, oh nej det är precis tvärt om. Kan du bara klappa och pensla så är du nästan i mål, sen handlar det bara om lite kokning och mätning så är du framme:


Lätthalstad lax med asiatiska smaker a'la Leif Mannerrström  2 port
400 g skinn och benfri laxfilé
½ msk salt
1 msk socker
ca 10 cm purjolök, bara det vita, finhackat
2 msk dijonsenap
2 dl vita sesamfrön
Gnid in laxbiten med salt och socker, lägg på en tallrik och täck med plastfolie.
Ställ laxen i kylen, minst 5 timmar, gärna längre.
Ta upp laxen, torka av den och stek på den i en riktigt het stekpanna, ca 1-1½ minut på varje sida lite beroende på hur tjock laxbiten är (då har du halstrat laxen som de så fint heter)
När du halstrat laxen så penslar du den runt om med dijonsenap och vänder den i lökhacket och sesamfröna.
Lägg laxbiten på en tallrik, plasta över och ställ in i kylen igen där den får stå ett par timmar till.

Sås
1 dl kikkoman soja
½ dl ljus sirap
1 lime, saft och finrivet skal
maizenamjöl
riven färsk ingefära efter eget tycke och smak
1 tsk sesamolja
Koka upp soja, sirap, limesaft, skal ingefära och sesamolja, låt bubbla lite grann och smaka av.
Red av med maizena utblandat i vatten så såsen tjocknar lite.
Låt såsen svalna lite grann innan servering.

Vi serverade vår lax med en nudlar och en blandning av färsk brysselkål, skivade morötter och rödkål som vi fräste på några minuter och smaksatte med riven ingefära och pressad lime. 

Så över till ett bubblande tips som verkligen gör sig bra till laxen.
Vi gallrar ganska noga bland alla förfrågningar vi får som matbloggare, framförallt när det krävs att vi ska blogga om produkten för att få hem prover tackar vi nej. Så när vinproducenterna Gardo&Morris undrade om vi ville smaka deras vin, "no strings attached" (utan motprestation alltså) kändes det helt rätt att tacka ja till provsmakning. Vi gillar ju både bubbel och att testa nytt:)
Att vi sen är så nöjda och själva väljer att tipsa vidare till er gör säkert ingenting. Vi läste om bubblet och kom fram till att det skulle säkert funka riktigt bra till den Mannerströmska laxen och helt rätt hade vi där. Vinet föll oss så väl på läppen att det direkt blev en ny storfavorit och kommer garanterat att köpas hem för fler middagar i vårt kök. Det smakade väldigt blommigt (i våra smaklökar alltså och till maten vi åt) och fruktigt, bubblorna var många och höll i sej länge. Kvällen efter blandade fru M skvätten som fanns kvar i flaskan med lite passionsfruktslikör och det blev så gott så, passar säkert fint med en annan fruktig variant av likör också.
Blir ni sugna på det mousserande vinet så hittar ni det på Systembolaget för endast 91 kronor, nummer 7708.

Och nu då? Nu beger vi oss ner om till stans osthandlare för lite helgshopping, det kliar nämligen lite extra i den där ostnerven inför kvällen och då måste vi ju klia tillbaka.
Innan vi beger oss så vill vi önska er alla en riktigt härlig helg, ät och drick det ni blir glada av och passa på att koppla av nu riktigt efter alla intensiva helger vi har bakom oss!

Smaklig spis! / Anki och Håkan
x

18 kommentarer:

  1. Det där lät super! Både som förrätt och med tillbehör!

    Önskar er en fin helg! Kram Jenny

    SvaraRadera
    Svar
    1. Ja absolut, vi kan tänka oss det på båda sätt!
      Tack, detsamma.
      Kramar

      Radera
  2. Låter gott:) Han är allt en go gubbe den där Mannerström! Och bubblor i glaset är inte helt fel.
    KRAM

    SvaraRadera
    Svar
    1. Ja men det verkar ju som han är det, trots allt vi trott om honom tidigare:)
      Kram på dej!

      Radera
  3. Vinet finns i standardsortimentet för jag skulle knipa sista flaskan på vårt Systembolag, men någon hann före. Jag tänkte jag skulle testa.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Kanon, så bra att du håller koll på oss, då har vi ändrat det! Testa tycker vi absolut att du ska, vi brukar ju oftast gilla samma sorters drycker:)

      Radera
  4. Låter otroligt gott! Mums!
    Kul med nya kokböcker!
    Ha en toppen helg!
    Kramar!
    //Lana
    //Lana

    SvaraRadera
    Svar
    1. Ja, visst är det kul, speciellt när det finns så mycket godsaker i dom:)
      Kramar till dej Lana

      Radera
  5. Då måste jag få fråga: smakar lax "alltid" mögel?
    Är ingen fiskälskare direkt, tycker inte om stark fisksmak och har bara ätit två olika laxrätter i hela mitt liv, båda smakade väldigt starkt av mögel.

    Det är en smak och lukt som jag absolut inte klarar av. Nötter, bananer, ananas och mango smakar ofta mögel, och det är ändå födoämnen som jag älskar. :(

    Skulle gärna försöka äta mer fisk, men klarar bara av fin tonfisk och torskryggfilé (duger med fryst, men t o m "vanlig" torskfilé smakar för mycket fisk).

    Eftersom jag har ett sånt extremt smak- och luktsinne vore det bra att försöka bli lite mer "normal" och "vuxen" och kunna äta mer varierat. Men jag vet inte hur jag ska lura min näsa? :(

    SvaraRadera
    Svar
    1. Mögel har vi aldrig fått lax som har smakat (inte i våra smaklökar i alla fall) men visst har det hänt att det har smakat tran när vi haft lax på tallriken. Det är ju inget som märks, tyvärr, förrän man får in en bit i munnen och är man då känslig (och det är Håkan) så får man helt enkelt hoppa över att äta.
      Däremot kan man skära bort det vita som man ibland ser på laxbiten och även också ibland ta bort det som är lite åt det mörkgråa hållet som sitter i mitten på undersidan. Då kan det lyckas bättre.
      Att köpa viltfångad lax kan också vara ett bra tips på att undvika få den där tråkiga smaken som ibland kan finnas.

      Just denna laxrätten är en rätt som ger en lax som inte smakar fisk något nämnvärt (tyckte vi:)) eftersom man rimmar den innan tillagningen. Att tillsätta dill och möjligtvis lite stötta fänkålsfrön vid rimningen kan eventuellt också trolla med fisksmaken.
      Kanske ska man dock låta den steka på lite längre istället för att bara halstra den, får att dessutom få bort ännu mer fisksmak. Men just senapen och rimningen ger en ganska stark och salt smak, så det är kanske något för dej att prova?

      Men vad som är normalt och vuxet att äta och smaka, det kan man ju fundera på. Det hoppas vi verkligen att det inte finns några regler för, då får vi kanske inte äta popcornen som vi tänkte poppa ikväll:) Så länge man själv är nöjd så är det huvudsaken!
      Lycka till med fiskeriet,
      kramar

      Radera
    2. Tran och mögel kanske betyder samma sak, men utvecklas olika i olika munnar! :)
      Jag tycker ofta att ingen annan reagerar på mögelsmak i t ex ananas och mango. Det är nog jag som är överkänslig. :)

      Tack för svaret. Jag skär redan bort rester av "skinnet" på torsken, det gör att det blir en läskig fisksmak (mer än bara fisk alltså och äcklig).

      Kanske ska jag våga testa lax någon gång, men det värsta är att jag bara ätit det på restaurang och jag hoppades att det skulle bli ett bättre resultat än hemlagat då! Trist att förstöra en dyr restaurangmiddag genom att välja fel (fisk).

      Jag blir behandlad som en kräsen, bortskämd barnunge när jag talar om att jag inte tycker om viss mat (tex fisk, skaldjur och kaffe). Därför ville jag bli "vuxen". Men det handlar väl om andras fördomar, inte mina. :(

      Radera
  6. Låter som en härlig dag med ostshopping! Men det var väldans vad fisk ni äter... ;-) Vi åt faktiskt panerad kolja i torsdags, jag är fortfarande lite mallig över att jag var så , ähurm, duktig. Önskar er en fortsatt trevlig helg! Jag ska bjuda min mamma på restaurang i stan, och sedan blir det Kalmarrevyn på teatern, det var hennes julklapp från mig. Olof och Bally hälsar att de ska ha herr-afton här hemma.

    SvaraRadera
    Svar
    1. En av de bättre shoppingarna man kan syssla med, Ernst i ostkällaren är en guldgruva för vår del:)
      Ja men det blir ju en del, vi är smått galna i fisk och det verkar som att vi snart är det även i vår nya kokbok:) Klart du ska vara mallig som smaskade i dej koljan, ett stort steg för dej ju, redig tös!

      Låter som att du kommer att få en kanoners kväll, vilken bra julklapp att ge bort (och få så klart!) Då kanske det serveras blodpudding på herraftonen då? :)
      Kram på er alla tre!

      Radera
  7. Men åh, så laxen nästan "snabbgravar" man, och sen halstrar? Genialiskt! Han kan det där med fisk herr Mannerström (sen att han är en gubbarnas gubbe ("lilla flicka" måste vara hans favorithärskarteknik) kan man ju försöka bortse ifrån...).
    Tack för bubbeltips! Kram på er.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Jajamensan så gör man Kim. Och visst kan han sina firrar den där Mannerström, oavsett hur gubbig han är (fast det tycker vi inte han är direkt ensam om i det programmet, någon där är lite väl "gubbsjuk" i våra ögon om vi säger så...).
      Vassego, och kramar till dej från oss.

      Radera
  8. Smarrigt det där! Hade jag sett det här lite tidigare så hade min laxbit kanske blivit som din laxbit!
    Ha en trevlig helg/ Karin

    SvaraRadera

Tack för att ni skriver en rad i vårt kök!