söndag 16 februari 2014

Underlättaren för vecka 8.

Vecka 8 är på intågande och det betyder sportlov för skolbarnen i våra trakter. Några vinteraktiviteter är det dock inte tal om här nere, just nu skiner solen från blåaste himmel och vinden som stormar får Carolas scenfläktar att likna en fjärt i rymden! Men för de som är sällar sej till ledighetskommittén gör det säkert ingenting och de som önskar snö har med all säkerhet sett till att fly Skåneland mot vita vidder:)

Någon speciell vintrig mat finns det väl inte precis med på veckans matsedel här i köket, det skulle kanske vara fisksoppan i så fall. Däremot finns det sommarminnen från Bali och Thailand, drömmar om Italien och Mexico blandat med en grisigt god kotlett och en hederlig omelett på tallrikarna.
En salig röra och en blandad kompott alltså, helt i vanlig ordning, och vi hoppas att ni hittar en eller flera godbitar som faller er i smaken:



Måndag: Matig omelett med spenat och tomat, serverad med bacon kan väl vara ett gott sätt att starta veckan. Uteslut bacon om du vill äta vegetarisk, ändra fyllningen alltefter behag och kylskåp.
Tisdag: Fisksoppa, det är grejer det! Finns säkert minst en millijon olika och här hittar du en med bland annat apelsin, räkor och krossade tomater. Grönsaker och rotfrukter kan du blanda helt efter din egen smak.
Onsdag: Prova en lite annorlunda panering till fläskkotletterna, här hittar du en variant med ansjovis, kaviar och lök som blandas med ägg blir paneringen. Väldigt gott och framför allt, väldigt snabblagat!
Torsdag: Med lite goda grönsaker, någon bit kyckling, kokosmjölk och heta smaker så står det snart en smarrig humpadenga på matbordet!
Fredag: Pastafredag blir det med hjälp av en smakrik och lättfixad italiensk lax med tomater, lök, oliver och basilika.
Lördag: Med smaker av citrongräs, nejlika, kanel och chili lagar du enkelt till en Pulled beef Bali style!
Söndag: Vegetariskt långkok blir det med en bönchili som lagas i lergrytan, lagom för en slapp söndag.

Lördagskvällen här i köket ägnades åt en, för oss, helt ny upplevelse och sysselsättning. Ankis syrrason Freddy kom hit för ett länge planerat sushibesök och med sig hade han rullematta och pinnar. Vi stod för ingredienserna, Freddy för kunskapen och resultatet blev så jädra gott!
En del av det som spisades har vi redan visat på instagram och facebook, men vi lovar att det dyker upp bilder här i köket också. Vi hade en otroligt rolig, intressant och god kväll tillsammans, kameran gick varm i köket och så fort vi redigerat materialet så ska vi bjuda er på sushi!

Nu ska vi ta stormhattarna på och ge oss i kast med dagens friska vårvindar, landningsbanan är helt oplanerad men det lutar åt skogens läande träd! På kvällens meny står hjort med allehanda goda tillbehör, bland annat en blåbärssås som verkar lovande.

Vi hoppas att ni har en härlig avslutning på helgen och att veckan som kommer ska bli bra, stämplar ni ut för sportlovsvecka önskar vi er en skön ledighet.
Smaklig spis! / Anki och Håkan

8 kommentarer:

  1. Många goda rätter som vanligt:)
    Men omelett är jag riktigt svag för ha en skön dag:)

    SvaraRadera
    Svar
    1. Härligt att höra Milla, och visst är det aldrig fel med en omelett!

      Radera
  2. Inget sportlov här inte, snarare fullt ös medvetslös med hundra bollar i luften. Hoppas det är lite lugnare för er! Jag får ta det lugnt nästa söndag med ett långkok känner jag... Det gör mig lugn! Bönorna i lergrytan ska jag kika närmre på. Kram!

    SvaraRadera
    Svar
    1. Ja, just för tillfället är det faktiskt lugna gatan, peppar, peppar ta i trä:) Hoppas din vecka blir bra trots öset, långkok kan väl passa fint som avkoppling då kanske?!
      Kramar

      Radera
  3. Nä, sportlov hade man förra veckan här. Själv får jag sporta på fritiden:)

    SvaraRadera
  4. Sportlovet är över här. Ingen snö, vilket jag är tacksam över. Vintermat är fint men sommarmaten är väl det vi längtar efter, då säsongen är så kort... Vi ska göra sushi här på lördag - mycket vegetarisk blir det när äldsta dottern kommer på besök <3! Kram till er två!!!

    SvaraRadera
  5. Oh, kul med sushi! Vi gjorde det en gång och jag var hungrig som en varg när vi skulle börja - INTE bra, kan jag meddela. Tar ju ett tag att få till de där rullarna… Hoppas ni får en superfin vecka, hörni. Kram!

    SvaraRadera

Tack för att ni skriver en rad i vårt kök!