söndag 2 mars 2014

Mars första matsedel, underlättare nummer 10

Då har vi alltså lämnat februari, den sista vintermånaden, bakom oss nu gott folk och det känns väl inte helt fel? Visserligen bjöd den väl inte på så värst mycket vinterväder, men det är ingenting som vi har hängt läpp för - varje dag utan snö och slask a'la skånsk vinter är för Mårtenssons en bra dag:)

Nu är det inte bara utomhus det har blivit ljusare och lättare, det märks även i köket och framför allt på denna veckas matsedel. Det blev väldigt ljusa bilder denna veckan, inga tunga grytor så långt ögat når, istället skymtar marinader, grillat och en frisk och fräsch pasta bland våra middagsförslag. Möjligtvis kan söndagens gratäng med köttfärs och rotfrukter kännas som en liten outsider i sällskapet, men tänk istället på den som en avslutningshyllning till som tiden varit:)


Måndag: Smeta en god sweet chiliröra på laxen och ugnsbaka, mer snabblagat och gott än så kan du knappast få det!

Tisdag: Att göra annorlunda rårakor är ett oerhört smart sätt att ta tillvara på stammarna från broccolin och blomkålen. Inte bara gott utan också bra för miljön och hälsan!

Onsdag: Torsk som fått marinera i en senapsröra och sedan paneras innan stekningen, härligt god vardagsmat. Kan absolut förberedas på morgonen, ju längre marinering ju godare middag!

Torsdag: En stickig kyckling med goda tillbehör vid namn jordnötssås och asiatisk gurka tar oss till Thailand på tallriken. Även här förbereder du kycklingen på morgonen innan du ger dig iväg till jobbet så är det bara att ta fram och slänga in i ugnen när du kommer hem.

Fredag: Fredagspasta blir det med hjälp av Bo Hagström, citroner och valnötter.

Lördag: Le grand final bjuder årets svenska sångtävling på och då passar det väl fint med plockmat från havet. Vi tipsar er om några olika varianter, antingen gör ni dom alla eller så väljer ni ut de som passar er.
Gratinerade musslor med italienska influenser, laxrullar med västerbottenoströra och till sist en lax och räkbakelse.

Söndag: En mustig köttfärsgratäng med rotfrukter, smarrig tomatsås och en bot chorizokorv blir en värdig avslutning på denna helgen.

Helgen i det Mårtenssonska köket har förflutit lugnt och fint. Restaurangbesöket i fredags på Saltans Vitas var väldigt uppskattat om än en anings kostsamt, tyvärr kan vi inte bjuda på en endaste liten bild då det äts i skum belysning i deras fina lokaler. Men vi kan ju säga som så att börjar ni, som vi, få lite gamla och dåliga ögon så rekommenderar vi att ni har med pannlampa och förstoringsglas - det underlättar väldigt när menyn ska läsas:) Maten var det absolut inget fel på, det var smakrikt och smakfullt serverat och mätta blev vi!

Det mesta av lördagen spenderades till fots i en dimma tjock som vispgrädde! Långpromenaden vi gav oss ut på tog oss plötsligt runt hela stan, helt oplanerat men väldigt skönt och välbehövligt, vi snackar en sväng på lite över två timmar. Gissa om vi njöt av att koppla av i soffan sedan med plock a'la charkuterier från GeMa-Livs och ost från vår favoritkällare i stan. Sista chansen flöt förbi och vi jublade faktiskt lite när Helena gick vidare, Hannibalkopior är ingenting för dessa mesar:)

Har ni någon trevlig helgrapport att bjuda oss på så gör gärna det!
Vi önskar er alla fina en bra vecka.

Smaklig spis! / Anki och Håkan

13 kommentarer:

  1. Härligt med ljusare tider!
    veckomeny är som vanligt jättegod! Kul att göra rårakor på rester av blomkål och broccoli! :)
    Ha en fortsatt fin söndag!
    Kramar!
    //Lana

    SvaraRadera
    Svar
    1. Visst är det, så vi jublar lite grann!
      Japp, det gäller att ta vara på allt som kan ätas, dessutom blev dom så goda.
      Kramar

      Radera
  2. Jisses så mycket gott ni har med på receptlistan. Blir sugen på allt men något som jag redan har planerat in för nästa helg är kycklingen med jordnötssåsen, den såsen verkar ju hur god som helst.

    Jag har läst i kapp lite för jag har haft lite datorkrångel och måste säga att inlägget om er sushikväll är så bra. Vilken trevlig kväll ni verkar ha haft. Gillar sushi och blir nu sugen på att testa att göra själv.

    Ha en fin vecka 10! /Anna J

    SvaraRadera
    Svar
    1. Så kul att det gillas, Anna, tack för dina glada tillrop! Det är verkligen så kul att få feedback på det vi gör, bra eller mindre bra, det sporrar oss otroligt och sätter ett leende på våra läppar.
      Sushikvällen gick så väldigt bra, vi trivs verkligen i varandras sällskap - Freddy och vi - och har alltid en hel massa att avhandla när vi ses. Att han dessutom börjar bli rejält intresserad av mat och matlagning gör ju inte det hela sämre:) Kul att det uppskattades.

      Hoppa du får en fin vecka,
      kramar

      Radera
  3. Jag fick mig ock en långrunda igår, när jag irrade bort mig lite i skogen, haha! Kom hem både hel och torr så det gick ingen nöd på mig, men ett tag började jag undra var tusan jag var...

    Fin veckomatsedel som vanligtn

    SvaraRadera
    Svar
    1. (Gick lite snabbt där)

      ... Som vanligt! Jag smakr lax idag igen och det gick inget vidare, så den hoppar jag. Men torsken tar jag gärna, liksom övrigt i matsedeln!

      Ha en go' vecka, kramar!

      Radera
    2. Oups, ja men ibland kan det gå lite snabbt på tangenterna:)
      Herrejisses, vilse i skogen då alltså... nu har du fått oss att nynna på den gamla slagdängan!
      Hoppas du på laxen, så länge du får i dej av den andra fisken så har vi överseende med det:)
      Kramar till dej Sara

      Radera
  4. Oj, det var ingen dålig långpromenad. Ni måste känt er riktigt nöjda när ni slog er ner i soffan sen. Vi har också haft den ledsamma dimman i helgen men vi hoppas att solen snart tittar fram igen.

    Ha en bra vecka! Kramar

    SvaraRadera
    Svar
    1. Nej, den gjorde verkligen skäl för sitt namn:) Nöjda och lite utmattade...
      Hoppas du fått njuta av solen idag,
      kram på dej

      Radera
  5. Idag har vi haft soligt väder och det blev en löptur på morgonen. Senare tog vi en promenad för att njuta ytterligare av solen. Hoppas ni får en fin vecka, kram!

    SvaraRadera
    Svar
    1. Ja, men det gäller ju verkligen att passa på att ladda upp de där D-vitaminerna rejält när solen är framme.
      Kramar

      Radera
  6. Laxen fastnade jag för denna vecka:)
    Letade efter en Kattuggla i lördags eftermiddagmen den ville inte visa sig den bara hoade lite på oss så rösten fick vi i alla fall höra:)
    Ha en bra vecka

    SvaraRadera
    Svar
    1. Härligt, laxen verkar onekligen vara en poppis typ:)
      Vilken luring, hoppas ni får en glimt av den nästa gång.
      Tack och detsamma till dej.

      Radera

Tack för att ni skriver en rad i vårt kök!