lördag 15 mars 2014

Rapport från slottet!

Jo minsann, idag är den där Carolafläkten igång och går på högsta speed här nere, det kan vi lova. Ett tag skramlade det så på vår balkong så att vi nästan var lite oroliga att den skulle slita sej loss och ge sig iväg! Men nu börjar det bedarra och snart ska vi nog våga ge oss ut på en liten minitur på stan.

Vår plan på att bjuda er på ett bildregn i går från förra helgens slottsövernattning grusades tyvärr. Mannen, på vars ansvar detta vilade, låg däckad i soffan hela dagen och kvällen i feber, medans den kvinnliga halvan var i väg på planeringsdag med jobbet. Men nu har vi idag, med gemensamma krafter, lyckats med denna bedrift och det alltså äntligen dags att stilla er nyfikenhet:)
Men först en liten varning, många bilder blir det...

Vi börjar här, på brottsplatsen... Kronovalls slott - en lagom liten lya att kvarta i, eller hur? 
Speciellt när det blev som för vår del, 6 personer i hela slottet,
4 gäster och greveparet Sparre som huserar i västra flygeln. 

Alla övernattningsrum är döpta efter olika sorters druvor som används till vin, vi placerades i rummet som är uppkallat efter Muscatdruvan. Om det sen var för att vi är söta eller torra förtäljer inte historien!

Det är de små, små detaljerna som gör det...
Tidigare var detta Erik Sparres mormors rum när hon besökte i slottet, i vanliga fall bodde hon i Paris.
Tapeten med alla vackra blommor har hon faktiskt själv målat!

Fru M försöker sej på sin bästa grevinnepose (om det nu finns någon sådan?)... 

... oftast blir det dock så här det slutar när vi försöker oss på att modella - i ett flabb! 

Efter att vi njutit av rummet och after noon tea i salongen så gick startskottet för kvällens upplevelser.
Vi började i foajén där det bjöds mousserande vin och en historielektion om slottet, dess olika ägare genom tiderna, vad det använts till och hur det fungerar i våra dagar. 
Eric, som hållit till i slottet sedan barnsben då hans föräldrar började hyra in sej och driva vidare sin restaurang Petri Pumpa här, är väldigt påläst och intressant att lyssna på.
Efter föreläsningen begav vi oss ut på ägorna och vidare till vinkällaren.

I vinkällaren var det dags för kvällens andra intressanta lektion - även denna i sällskap av Eric. 
Förstås handlade det nu om slottets mousserande viner, framställning av viner generellt och lite om hur vinprovningar kan se ut.



Vinprovningen fortsatte vi sedan inne i slottet där det bjöds på tre olika röda viner. Samma druva fast från olika delar av världen, oerhört intressant att upptäcka att samma druva kan smaka så otroligt olika beroende på vart de har växt upp, jordmån och väder har en stor betydelse. 

Kvällens meny och det kan vi ärligt säga att detta var något av det godaste vi fått smaka på! Snacka om att smaklökarna slog volter i munnen... som vi njöööööt.

Och ja, foton på maten var prioritet sist på listan när vi satt med den framför oss.
Bilderna togs med mobilen och ni får helt enkelt ha överseende och hålla till godo med dom. 
Kalvbräss och rökt pilgrimsmussla, jisses vilken smakkombination och en genialisk idé! 
Kalvryggen serverades med syltade jordärtskockor som var makalöst goda.
Ostar från olika små mejerier i närområdet och på det en valnötsglass som inte var av denna världen.
Ni förstår förmodligen att vi var i mathimlen och fortfarande drömmer oss dit så fort vi får chansen.

Från matsalen, skåpet i bakgrunden är en av de två möbler som finns kvar från slottets början. Alla andra möbler spriddes för vinden då ett arvskifte skulle göras.
Och ljusstaken, den höll vi nästan på att smuggla ner och ta med oss hem, 
så fint den hade passat i vårt röda rum!

Utsikten från vårt rum, tänk att få vakna upp med detta utanför fönstret varje dag! 

Herr M kollar in musik- och bokutbud innan frukosten. 

Adresstolpe från Hamilton-tiden. 

Efter frukosten satt det fint med en promenad på ägorna, vilka vackra vyer det bjuds på.
Här ser ni den gamla jägarbostaden och det var dit Isabelle, en av slottets anställda, var på väg för att möta sin käraste när hon gick genom isen på vallgraven och drunknade.
Isabelle är alltså kvinnan som många anser är slottsspöket, dock fick vi aldrig äran att träffa henne...

Men vem vet... någon har tydligen lånat vår kamera, 
för denna bilden har ingen av oss tagit i alla fall...
Är ni intresserade av att läsa mer om slottets historia så hittar ni en riktigt bra sida här

Vi vill skicka ett stort tack till Eric för en kanoners kväll och tack till kocken för all den smaskiga maten och alla idéer som du planterade i våra mathjärnor. Nu ska vi experimentera i vårt eget kök!

Ha nu en alla tiders fortsatt fin helg, ät, drick och njut!

Smaklig spis! / Anki och Håkan

19 kommentarer:

  1. Så underbart det ser ut och låter! Dit måste jag plocka med mig J, så att han får gå och mysa. Det ser helt fantastiskt ut och ni passade fint i den miljön. Ni är nobla utan att vara stela. Snygga och fina på alla sätt - knappast torra... Stor kram och tack för titten!

    SvaraRadera
    Svar
    1. Ni ska absolut se till att ge er dit, J hade gått bananas på alla gamla inredningsdetaljer:) Men visst är vi så nobla så... eller inte kanske?!
      Vassego, kramar till er

      Radera
  2. Vilken härlig och fridfull plats. Hoppas Håkan känner sig bättre idag, kram!

    SvaraRadera
    Svar
    1. Så underbart fridfullt var det, härligt med fågelkvitter och tystnad.
      Jo tack, mycket bättre är det nu.
      Kramar

      Radera
  3. Wow! Ett slottsbesök är väl ändå det minsta som anstår er? :)
    Ser ljuvligt ut, både slott, mat och sällskap.

    SvaraRadera
  4. Vad kul med slottsbesök härligt med lite historia:)
    Ha det gott

    SvaraRadera
    Svar
    1. Ja det var väldigt intressant alltsammans
      Tack, detsamma till dej

      Radera
  5. Vilken kanonfin helg ni har haft! Jag skulle också vilja på ett slott! :)
    Ha en underbar söndag!
    Kram kram
    //Lana

    SvaraRadera
    Svar
    1. Ja, det var verkligen helt fantastiskt på alla sätt och vis. Det finns en hel del slott som har sådana här övernattningar har vi sett, vi planerar redan för andra besök:)
      Tackar, hoppas du får detsamma Lana,
      kramar

      Radera
  6. Uj uj uj, vilken helg ni hade! Nu blev jag sugen på att ta Daniel i hampan och sova på slott. Åh vad mysigt.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Klart du ska ta honom i hampan och dra till slotts, så mysigt så!

      Radera
  7. Vilket fint inlägg, förstår om ni hade ett härligt slottsbesök. Jag håller med er om ljusstaken, så himla läcker. Ha en fin söndag! Det ska jag ha ute i solskenet. Kram, Anna J!

    SvaraRadera
    Svar
    1. Tack Anna, så kul att det uppskattas. Och visst var den häftig den där ljusstaken, vi skulle absolut vilja ha en hemma i köket.
      Tack, hoppas du fått en härlig solskensdag,
      kramar

      Radera
  8. Ah men... Nu är jag ännu mer avis! Vilken fantastisk slottsvistelse! Allt ser ut att ha varit toppen.

    SvaraRadera
  9. Ja det var verkligen helt fantastiskt och gav mersmak om vi säger så:) Det finns flera andra alternativ också att välja på runt om i landet.

    SvaraRadera
  10. Så kul att få hänga med på ett hörn! Har aldrig varit där. Och håller med; kalvbräss och rökt pilgrimsmussla låter fantastiskt ihop!

    Kram

    SvaraRadera
    Svar
    1. Trevlig att höra:) Vi kan helt säkert tänka oss att det hade varit en rätt helt i din smak, så j-a gott!
      Kramar

      Radera
  11. Vilken härlig slottsvistelse ni haft. Va trevligt att få ta del av ett nytt utflyktsmål och kanske få ett litet tips om vart man kan styra kosan om man inte vill åka alltför långt men ändå komma iväg hemifrån en ledig helg. Och visst är det så att sådana vistelser ofta ger idéer att försöka sig på i det egna köket, det skulle inte vara matbloggare på vift annars ;)

    SvaraRadera

Tack för att ni skriver en rad i vårt kök!