onsdag 2 april 2014

En övergiven påse ruccolasallad i måndagsmiddagen.

Här om dagen så låg det en påse ruccolasallad i kylen och bad om att få användas så fort som möjligt, den hade inte fått vara med i helgens matlagning som det först var tänkt, så förmodligen var den lite stött. Vad annat göra än att ösa ruccolasallad i både det ena och det andra till måndagens middag! Det blev ruccola i fyllningen till kycklingen, ruccola i såsen och ruccola i en av salladerna på tallrikarna i det Mårtenssonska köket. Nästan så man skulle kunna tro att vi hade en egen lite ruccolaodling på balkongen:)

Hur som helst så blev det väldigt gott alltsammans på tre helt olika smaksätt, såsen drog lite åt det kryddiga hållet, salladen fick ett härligt sting tillsammans med balsamvinägern och i fyllningen anades ruccolan i bakgrunden så där lite lagom.


Fyllda kycklingfiléer  2 port + matlåda
4 kycklingfiléer
ca 1 dl grovt hackad ruccolasallad
1 stor vitlöksklyfta, riven
riven parmesanost efter smak
1 boll mozzarellaost
salt och svartpeppar
1 paket bacon
Om filéerna är stora så kan det vara en bra idé att dela dom innan du fyller dom, dels går det lite snabbare i ugnen och dels så minskar risken att fyllningen rinner ut för mycket.
Blanda samman sallad, vitlök och parmesanost, krydda.
Skiva mozzarellaosten.
Skär fickor i köttet och och lägg i en bit mozzarella och en lagom klick av fyllningen.
Tryck samman öppningen, ibland kan du behöva fästa samman med en tandpetare, glöm bara inte bort att ta bort den när du hugger in senare!
Linda in filén med bacon och lägg sedan ner biten i en smord ugnsfast form.
Stek köttet mitt i ugnen på 200 grader i ca 20-30 minuter, lite beroende på hur stora bitarna är. Kolla så köttet är helt färdigstekt, använder du termometer så ska den visa 70 grader, annars så ska köttsaften vara genomskinlig.

Ruccolasås
2 dl crème fraiche eller matyoghurt
1-2 dl ruccolasallad
½ citron, rivet skal och lite saft efter smak
salt och svartpeppar
Hacka salladen grovt och kör den sedan i en mixer tillsammans med crème fraiche och citronskal.
Smaka av såsen med salt, peppar och citronsaft.

Salladen gjordes helt enkelt med grovt hackade tomater och grovt skuren sallad, Blanda och häll över balsamvinäger och olivolja efter smak, krydda och hyvla över parmesanost. Klart!
Det hela tar faktiskt inte så lång tid som man först kan tro, Såsen och salladen kan man göra under tiden köttet står i ugnen eller så går det hur jättebra som helst att göra dom båda en dag i förväg och låta dom stå i kylen och vänta. Tillbehör väljer du själv, här blev det blomkål och brysselkål som stektes snabbt och smakades av med lite vitlök, citronsaft och skal.

I kväll bänkar vi oss i tv-soffan för att kolla på finalen av Sveriges Mästerkock på tv4 som vi faktiskt följt denna säsongen. De förra två såg vi mest lite sporadiskt, men av någon anledning har vi sett varje avsnitt denna omgången.
Vi får väl se vem som tar hem spelet ikväll, vår egentliga favorit är inte med i finalracet så för vår del spelar det ingen större roll vem som går segrande ur striden. Visserligen hade det kanske varit kul om det blev en påg som vann för en gångs skull, men det handlar ju i slutändan om vem som lagar godast mat och det är ju lite vårt att avgöra på denna sidan tv-skärmen:)

Smaklig spis! / Anki och Håkan
x

15 kommentarer:

  1. Visst kommer man på så himla bra grejer när man måste använda upp vissa råvaror?! Försöker alltid utgå från vad som finns i kyl och skåp när jag planerar måltider.

    Kram på er

    SvaraRadera
    Svar
    1. Ja, säkert är det så många nya recept uppstår, sen om detta är så vansinnigt nytänkt är ju en annan 5:a:) Alltid bra att ha koll på vad som finns hemma, sen köpa till efter det.

      Kramar till dej.

      Radera
  2. Allt med rucola är gott, tycker jag! Har en paj jag brukar göra med soltorkade tomater och rucola, den är en riktig favorit, mmm. Kram!

    SvaraRadera
    Svar
    1. Visst är det, rucola tycker vi är nästan lika användbart som basilika, ger så mycket och god smak.
      Kramar!

      Radera
  3. Ruccola är ju en finfin smaksättare som ger bra smak.
    Sett lite av mästerkocken denna säsongen och av de som var i final var det rätt som vann. Tyckte han gjorde en grym finalmiddag.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Helt rätt, Sofie, både vad gäller ruccolan och mästerkocken!

      Radera
  4. Mmm, så mycket gott!

    Har inte följt Mästerkockarna i år, bara kollat sporadiskt. Men tycker rätt vann ändå.

    Kram kram

    SvaraRadera
    Svar
    1. Härligt, det låter bra att det gillas:)
      Kramar till dej.

      Radera
  5. Gäller att föta ve lite ruccola överallt så inget förgås, det är bra! På så sätt vet man ju att hela middagen passar ihop smakmässigt också :) Ruccolakräm har jag gjort flera gånger, smakar underbart!

    SvaraRadera
    Svar
    1. Ehhh, say what?! föta ve? Men inget ska förgås, det kan vi hålla med dej om och att det går ihop smakmässigt :)

      Radera
  6. Vad härligt och gott det ser ut! Ruccola verkar ha den egenskapen på något sätt, att det blir kvar i en påse. Men det är väl för att det säljs i så stora påsar också. Ska komma ihåg er kreativitet här till vad man kan använda den till, för det är ju verkligen inte kul att slänga!

    Hoppas ni har det bra!

    Kram + kram

    SvaraRadera
    Svar
    1. Tack, så kul att höra Lotta!
      Men visst är det så, man använder en näve till just det den var köpt för, sen bara ligger den där.... Slänga vill vi inte:)

      Kramarna till dej

      Radera
  7. Åh gott! Har varit sugen på fylld kyckling senaste veckan, det här receptet får det bli! Är i Rom så baconet kanske byts mot några skivor pancetta, hoppas det är ok!

    SvaraRadera

Tack för att ni skriver en rad i vårt kök!