söndag 6 april 2014

Med en syrlig smak!

Nä, nä, nä! Stopp på belägg, det är ju så här det inte ska kännas! Gör om gör rätt, är ett av herr Mårtenssons favorituttryck och just nu känns det som att det är så vi måste göra för att behålla glädjen i våra kök. För är det något som vi absolut inte vill tappa så är det vår glädje över att röra i grytorna i våra två kök, ingen stress och ingen press har vi ju hela tiden sagt! Glädjen får inte ersättas av stress och de senaste veckorna har inläggen med veckomatsedel nästan lyckats med just den bedriften.

Att blogga ska vara roligt, inte stressigt, och de senaste veckorna har söndagsinläggen med våra matsedelsförslag blivit just det, stressigt! "Vi behöver ett fiskrecept till!" "Hade vi sill förra veckan?" "Men vi har ju redan använt det receptet, har vi inte fler recept med korv?"... Ja ni hör ju själva hur "roligt" det låter och hur lätt det är att förmedla matglädje när det känns så här:


Så nu har vi beslutat oss för att låta veckomatsedlarna vila, vi säger inte att de aldrig mer kommer att dyka upp, för vi har ju fortfarande en hel drös med smaskiga recept i skafferiet som förtjänar att lyftas fram, men de kommer inte att bli ett stående söndagsinlägg längre. Då och då kommer det säkert ett förslag, kanske i helgform, inför stundande högtider eller bara för att andan faller på:) Vi hoppas att ni förstår och att ni fortsätter hälsa på oss ändå! Blir saknaden efter matsedelsförslag för stor så kan vi tipsa er om att det finns fina menyförslag att hämta varje söndag både på Vardag.nu och i Jennys matblogg.

Så över till något som skänker oss en väldig glädje och som vi mer än gärna vill dela med oss av till er, nämligen inlagd sill! Ni som gästat oss ett tag vet med all säkerhet att vi verkligen gillar sillinläggningar och att vi gärna provar nya och gamla recept. De allra flesta recepten fiskar vi upp ur vår skattkista, gröna lådan, där Ankis mor flitigt samlade sina favoriter under en massa år. Just detta receptet använde vi oss av i julas när vi ville testa en ny variant av citronsill, en av det lite krämigare slaget. Den blev väldigt uppskattad och Guns text "gott" på lappen stämde verkligen!

En sillinläggning som passar perfekt till påskhelgen som är i antågande, eller vad säger ni.
Gul är ju påskens färg, precis som citronens. 

Krämig citronsill
1 paket urvattnad inläggningssill
10 cm purjolök, mittbiten
1 äggula
1 msk senap
½ dl rapsolja
1 citron, rivet skal och pressad saft
2 msk socker
5 msk crème fraiche
nymalen vitpeppar
Garnera med dill och strimlor av citronskal
Skölj sillfiléerna och skär i lagom stora gaffelbitar.
Hacka purjolöken fint.
Blanda samman äggula och senap, vispa ner oljan i en tunn stråle tills det blir en slät sås.
Rör ner purjolök, citronskal och saft, socker och crème fraiche. Smaka av med peppar.
Blanda i sillbitarna och ställ i kylen minst 2 dagar.
Garnera med citronskal och dill vid serveringen.

Tillhör ni de som hellre äter klara sillinläggnigar, alltså de som inte är krämiga, men ändå vill äta citronsill så har vi en riktig favoritinläggning här. En citronsill där det verkligen drar i kinderna:)

Nu önskar vi er alla en fortsatt skön söndag och hoppas att ni får en riktigt bra vecka,
kramar till er allihop!
Smaklig spis! / Anki och Håkan

27 kommentarer:

  1. Jag har uppskattat era veckomatsedlar men å andra sidan uppskattar jag allt som ni skriver om er i fina blogg och ni gör helt rätt som låter bli att göra en stressig sak - skriv om sånt som gör er glada. Det här receptet som ni bjuder på idag gör mig mig glad, vilken god kombo med citron och sill. Spar ner det receptet till påskens kommande knytbuffé med släkten. Ha en fortsatt fin söndag! Kram! /Anna J

    SvaraRadera
    Svar
    1. Så glada vi blir över din kommentar Anna, tack!
      Hoppas att du och familjen gillar sillen, låter härligt med en knytbuffé.
      Kramar till dej från oss.

      Radera
  2. Man ändrar och utvecklar innehåll på bloggen hela tiden. :)
    Men jag hoppar över alla inlägg om sill... ;) Gillar ju inte sill alls! ;)
    Många kramar!
    //Lana

    SvaraRadera
    Svar
    1. Ja, det är ju lite så det är, utveckling:)
      Ingen fara Lana, du är ursäktad vad gäller sillen, smaken är som baken!

      Kramar till dej

      Radera
  3. Ja, inte ska det vara stressigt att blogga.... inte just med veckomatsedel men ni vet ju själva hur jag ibland har bloggat... i synnerhet när det är som mörkast om året... det är som om orken inte fanns och då ekade det ibland (tyvärr) tomt på bloggen... men det finns ju så mycket annat i livet även om bloggandet är jätteroligt! Det måste helt enkelt vara roligt och inga måsten. Det är nog bra att bara följa sin inre röst... ibland bloggar jag ofta och ibland inte så ofta.

    Jag kikar in hos er oavsett om ni har veckomatsedlar eller ej... så det så! Och som svar till er; jajamän, snart ses vi... och jag längtar så mycket ska ni veta! Kram på er båda härliga, veckan kommer som vanligt att gå fort och jag blinkar och vips är det fredag... som sagt längtar!

    SvaraRadera
    Svar
    1. Nej det ska ju inte vara så, Amy, bloggandet ska vara roligt och det tycker vi ju att det är. Fast då utan stress:) Och visst finns det så mycket annat, det har du rätt i.

      Det dör du rätt i som kikar hit, du skulle bara våga göra nåt annat!
      Kram på dej, see you soon!

      Radera
  4. Jag känner så väl igen den där bloggstressen. Och veckomatsedel är inte det lättaste att leverera varje vecka! Jag tycker det är jobbigt att planera vad vi ska handla och äta i veckan, och då bloggar jag inte ens om det. För då skulle väl alla få veta hur ofta vi äter samma, enkla maträtter...

    Och hör och häpna, vi har också gjort senapssill idag! Eller vi och vi, Olof har gjort det, till vårt påskreportage i tidningen. Men han hade inte i någon citron, det får han testa nästa gång! Kram på er! (Och underbar bild, för övrigt! :-) Snart ses vi!

    SvaraRadera
    Svar
    1. Ja, förmodligen kommer den väl förr eller senare och då gäller det att dra i bromsen i tid innan det går över i något betungande, Vår egen matsedel och middagsplanering håller vi dock fast vid, utan den hade vi inte klarat oss allt för länge:)

      Men se där, sillinläggning i det Elmska hemmet, hör och häpna! Citronvarianten måste han absolut prova, för visst gillar Olof sill?
      Kramar på er, tack!

      Radera
  5. Vad kul att ni har just citronsill recept är så sugen på mat/bakverk med citron just nu:)
    Detta recept ska jag göra till påska:)
    Ingen stress med bloggandet bra beslut om veckomatsedeln. Jag har ofta så mycket jag vill skriva om på min blogg så jag får skrivkramp och då blir det inget inlägg just då. Jag får vänta ett par dag och ofta ta och skriva något helt annat i stället,det kan bli stressande för mig. Ha det gott

    SvaraRadera
    Svar
    1. :) Kanske det har något med den där påsken? Hoppas du också gillar sillen!
      Ja, det är väl precis så det är, skrivkramp är lätt att få.
      Ha det gott du med.

      Radera
  6. Det finns väl inget som är så dåligt för inspirationen som "tvång"? Huuu.
    Så ni gör helt rätt att köra på det ni känner för! Glädjen - det är ju hela basen i matbloggandet, är det inte?
    KRAM

    SvaraRadera
    Svar
    1. Nej, det är ju så det är! Glädjen, den vill vi ha, den är bra:)
      Kramar till dej

      Radera
  7. Bloggandet ska inte kännas som ett tvång eller krystat för då blir det inget roligt. Jag älskar att laga mat och fota, men facebook och Instagram känns ibland så mycket enklare och roliga än att göra ett helt blogginlägg. Jag blir stressad av bloggar som uppdaterar varje dag eller tom flera gånger per dag för så mycket hinner jag inte läsa och än mindre kommentera. Idag har jag många favoriter och bara läsa mig igenom alla kan ta ett par timmar ibland!
    Blogga så mycket som ni tycker känns roligt! Stor kram till er båda <3

    SvaraRadera
    Svar
    1. Men visst, och det lyser nog snabbt igenom om det känns krystat. Instagram och facebook är bra dom med, men vår blogg känns nästan som vår lille unge, den är vi väldigt fästa vid:)
      Ja, hur man hinner uppdatera flera gånger om dagen är för oss ett mysterium, förmodligen får man ha bloggen som sitt jobb då...
      Och det där med att läsa genom och vilja kommentera, visst tar även det tid, men på samma gång så är det ett kärt nöje. Balansen är viktig så den hoppas vi ska komma åter nu.

      Stora kramar till dej, Emmy

      Radera
  8. Klart ni ska hoppa veckomatsedeln om den ger ångest, herrejisses. Är bloggen en hobby ska den ju vara kul också. Hur många har en hobby man inte tycker är kul liksom? Kram på er!

    SvaraRadera
    Svar
    1. Men visst! Fast så himsk som ångest har det inte blivit, tack och lov, men absolut ett stressmoment att leta recept, vi vill ju bjuda på variation bland råvarorna, sätta samman bilderna och skriva. Till slut la vi ner lite över 2 timmar på ett sånt inlägg... Nu blir det istället när andan faller på, utan att ha en specifik dag inbokad, det var jo ändå uppskattat så vi lägger det inte helt ner, bara lite åt sidan.

      Kram på dej, Sara

      Radera
  9. Jag har alltid uppskattat era veckomatsedlar och använt många recept, även om jag inte kommenterar så ofta! Förstår såå väl att det kan bli stressigt. Sillreceptet verkar jätte smarrigt. Ska prövas!! Stort tack för alla era inspirerande inlägg! //Kejs

    SvaraRadera
    Svar
    1. Så himla kul att höra, det gör oss så glada att de varit uppskattade och att recepten kommit till nytta. Dom finns ju fortfarande kvar i skafferiet, så det är bara in och röja på egen hand:)
      Tack för din fina kommentar Kejs, det värmer!

      Radera
  10. Den här kommentaren har tagits bort av skribenten.

    SvaraRadera
  11. Vi förstår er fullt ut. Att blogga ska inte vara förenat med stress och press, bloggandet ska man hålla på med för att det skänker en glädje och ger energi. Klokt av er att ta en paus i matsedlarna... låt oss säga så här, ibland förundras vi även över hur ni hinner och orkar blogga varje dag!?! Men ni gör det hjärtans bra, vänner!

    En fin vecka till er, kramizar!

    SvaraRadera
    Svar
    1. Så skönt! Nej det ska ju inte det, och även om vi inte känner någon stress med själva bloggandet så blev det till slut en stress över att hitta rätt recept och publicera dom på just den där bestämda dagen. Lite svårt att inte göra det som vi hade bestämt oss för, så det blev till att tänka om:)
      Nja, varje dag blir det inte längre, snarare varannan - var tredje, men vi tycker ju att det är så roligt, både att förmedla maten och recepten, och "kontakten" vi får med de som läser här. Och så är vi ju två om det också, det underlättar ju säkert - men det vet väl ni:)

      Tack för komplimangen,
      kramar till er också!

      Radera
  12. Ojojoj,, bra att ni lagt veckomatsedlarna på is! Inte roligt att stressa, speciellt inte med bloggen. Då blir det fel riktning. Ni bestämmer vart ni styr blogg-skutan - vi är glada oavsett!
    Sill - mums - älska sill - gottis!

    SvaraRadera
    Svar
    1. Japp, vi gör ett försök att styra upp skutan utan att få magkramper:)

      Radera
  13. Sillen låter som ett bra förslag inför den stundande påsken: Veckomatsedlar har aldrig varit min grej. Popcorn till middag när andan faller på eller 3-rätters gourmet...

    SvaraRadera
    Svar
    1. Men visst, perfekt påskmat:)
      Popcorn eller 3-rätters... bara det är gott och mättande!

      Radera
  14. Vilken underbar bild :-) Och så rätt att ta bort det som inte känns rätt, oavsett vad det är. Nog för att det är ett bra sätt att lyfta fram tidigare maträtter som så lätt glöms bort, men era läsare får väl göra lite jobb själva helt enkelt, och söka i era kategorier efter godbitarna :-)

    Sillen, ja den kommenterar jag inte men syrligt är ju gott ;-)

    Kram + kram

    SvaraRadera
    Svar
    1. Tack, Lotta! Ja, det var ju liksom det som var tanken från början, det finns ju så många gamla godingar som förtjänar att plockas fram, men nu tänker vi göra det lite då och då istället. Annars får väl folk hojta:)

      Okej,
      kramarna till dej!

      Radera

Tack för att ni skriver en rad i vårt kök!