söndag 18 maj 2014

Grillad hamburgare med tillbehör och hembakat hamburgerbröd

Vilken dag det var i går, rena rama högsommarvärmen och grillosen låg säkert tätt över fler städer än vår. För är det något som vi svenskar (och många med oss) gillar så är det att grilla, i alla fall om man ska tro på alla mattidningar som översvämmar tidningshyllorna i affärerna. På var och varannan matblogg hittar man tips på smaskiga grilltillbehör och vi ska väl inte vara sämre, speciellt inte när vi har några smarriga recept på lager som bara ligger och väntar på att få komma till användning. Att det sen plötsligt blev höst idag är ju en annan femma, hur det överhuvudtaget kan växla så förstår vi inte alls, men det går säkert bra att grilla än då!

Hamburgertallrik blir det här i köket i dag, den malda biffen är gjord på fläsk- och hjortfärs denna gången, hamburgerbrödet är glutenfritt och har fått lite tuggmotstånd från solrosfrön. På hemburgaren la vi picklad rödlök, ananassalsa, klickade på en bönröra och la på lite grönt, sen var det bara att hugga in!


Här hittar du recept på picklad rödlök och ananasröran (denna gången gjord med tärnad ananas) som vi hade till våra burgare.

Hamburgare 
500 g fläskfärs
300 g hjortfärs
1 msk torkat lökpulver
1 msk dijonsenap
2 cl vodka
½ tsk rökarom, finns på flaska och heter smoked liquid
½ msk salt
1 nypa socker
1 tsk worcestershiresås
Blanda samman alla ingredienser i en skål.
Forma färsen till biffar och stek eller grilla, gör dom så platta som möjligt eftersom de gärna krymper samman och blir höga när du steker på dom.

Glutenfria hamburgerbröd
2 ägg
2 dl yoghurt, den turkiska eller ryska varianten
3 msk smält smör
2 dl mandelmjöl
1 dl pofiber
2 msk fiberhusk
2 tsk bakpulver
1 tsk salt
½ dl solrosfrön
Pensla med:
1 uppvispat ägg
sesamfrön
Blanda samman mandelmjöl, pofiber, fiberhusk, solrosfrön och salt.
Sikta ner bakpulvret och blanda samman.
Vispa äggen med en elvisp några minuter så de blir luftiga och fluffiga.
Blanda ner yoghurt och smält smör i äggen.
Rör ner mjölblandningen i äggsmeten och blanda ordentligt.
Låt smeten stå och svälla ca 10 minuter innan du rullar bullar och plattar till dom så de ser ut som hamburgerbröd. Fukta händerna med kallt vatten så fastnar inte degen så lätt.
Lägg hamburgerbröden på bakplåtspapper och pensla med det uppvispade ägget och strö på sesamfröna. Grädda mitt i ugnen på 200 grader ca 15 minuter.

Bönröra
1 lök, röd eller gul fint hackad
3 vitlöksklyftor, fint hackade
2 tsk sambal oelek
1 burk kidneybönor
1½ dl vatten
½ lime, saften
2 tsk mald spiskummin
Fräs löken mjuk i olja och smör utan att den tar färg, tillsätt övriga ingredienser och låt småputtra 10 minuter.
Mixa samman allt grovt med en stavmixer, låt det inte bli en alldeles för slät röra.
Klart!

Vi passade på att njuta av gårdagens underbara väder och det faktum att vi hade en bil i vår hand, med en skogstur. Håkan hade nämligen jobbebilen hemma eftersom han haft rökeriskiftet denna veckan och då brukar vi passa på att ta en liten sväng någonstans. Denna gången tog vi en tur till Fyledalen, ett underbart naturreservat ca 2 mil norr om Ystad, där det växer lövskog och barrskog om vart annat. Tystnaden i skogen är sån där som är öronbedövande och som man inte kan höra på så många ställen...
Vill man så kan man cykla dressin i Fyledalen, ett litet tips så här i sommar och semestertider!

Fyledalen i all sin lövprakt! 

Gröna sköna tak! 

Naturens plockepinn! 
Fru M tyckte att det hela var som gjort för en svängom på trädstocken a'la filmen Dirty Dancing, Herr M tyckte däremot att det hela verkade oerhört vanskligt och att risken att trilla i var alldeles för stor! 

Fyleån som rinner genom dalen.

På vägen hem gjorde vi ett syrenplockarstop i Fredriksberg där de växer som ogräs,
tror aldrig vi sett att de blommat tidigare än vad de gör i år! 
Nu står det två vaser med lila kvistar som sprider en galet god doft här, sommarlukt om något.
Och på tal om syrener så vill vi passa på att tipsa er, eller påminna er, om att göra syrensaft.
Hur lätt som helst och hur gott som helst. Prova att blanda en god sommardrink på saften med en skvätt vodka eller gin och lite bubblande vatten blir det kanoners gott ska ni tro!

Dagen avslutades med uteätning på vår balkong, inget som händer så väldigt ofta eftersom det tyvärr nästan alltid är väldigt blåsigt därute. Grillade gjorde vi inne i köket på elgrillen, går bra det med.
På gillen låg en flankstek, något av det bästa man kan grilla om du frågar oss. 
Middagen avrundades med en kopp java och för Håkans del även en liten cigarr i kvällssolen. vi gick baske oss inte in förrän klockan hade slagit nio, vilken varm kväll det var!  

Nu bänkar vi oss för en söndagsmiddag a'la långkok, känns oerhört passande denna gråa, stormiga och regniga dag.
Vi önskar er alla en fin vecka!

Smaklig spis! / Anki och Håkan
x

14 kommentarer:

  1. Vilken vacker natur. I Amsterdam har det varit sommarvärme nu i helgen och det lovas ännu varmare till veckan :) Här vet man att det är varmare väder och sommar när kanalerna fylls med båtfolk. Kram!

    SvaraRadera
    Svar
    1. Ja, visst är den fantastiskt fin. Vi ska tydligen också få en fin vecka, men just nu så spöregnar det igen fast det tidigare såg ganska lovande ut. Men vi behöver vatten också, så vi klagar inte:)
      Kramar till dej

      Radera
  2. Det har varit svängigt i vädret denna helgen. Sommarvärme igår och stormlikt grått idag. Men det är rätt skönt med en regnig söndag, med långkok och allt. Låter helt underbart i mina öron! Ha en bra vecka nu, kram!

    SvaraRadera
    Svar
    1. Visst är det skönt med en regnig söndag, man behöver det också ibland.
      Ha det samma, kramar till dej

      Radera
  3. Härligt att grilla... vi brukar vara rätt så sena men i år tror jag vi var oerhört tidiga som grillade innan årets påskhelg!

    Underbar utflykt, man behöver sådana inslag. Vi har skog precis runtom där vi bor med 5-10 min promenadavstånd och där går vi ofta.... även om barnen klagar lite när rundorna blir för långa... vi vill heeem snart..! Kram på er och ha en fin kommande vecka :)

    SvaraRadera
    Svar
    1. Visst är det och just innan påsk var det ju kanoners grillväder.
      Absolut behövs utflykter, vi går ju ofta ut i "vår" skog och det gäller att passa på att njuta av nya när vi har en bil tillhands:)
      Kram till dej Amy

      Radera
  4. Ja i går var det riktigt härligt var på 60-årsfirande så mysigt när vi kunde sitta ute:) Idag har jag inte varit ute , men det har varit sol, moln regn här i Närke. Idag har vi firat dottern som i dagarna fyller 18 år. Tack för tipset gillar naturen:) Syrensaft har jag tänk göra flera år ska försöka göra det i år, de brukar hinna blomma färdigt när jag har tid:)

    SvaraRadera
    Svar
    1. Verkar som det regnade både här och där i går.
      Vassego, hoppas att det kan komma till nytta.

      Radera
  5. Ja, vilken sommarhelg det blev. Grilla görs det flitigt här och var. Vi är dåliga på att grilla men idag åt vi grillade burgare hos syrran. Gott det! Lite "enklare" lunchburgare men gott!.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Ja, visst var det en härlig helg, hoppas att det får hålla i sej med fler sådana i sommar. Vi grillar inte heller så vansinnigt ofta, men elgrillen åker fram då och då när den behöver dammas av:)
      Gott, gott.

      Radera
  6. Hjälp, vilka fina bilder! Längtar så ner till Skåne just nu. Smarrigt med hamburgare dessutom (och cigarr!) KRAM!

    SvaraRadera
    Svar
    1. Tack! Då kanske vi ökade på den där Skåneabstinensen lite, sorry:)
      KRAMAR

      Radera
  7. Åh... Allt är så underbart nu! Detta är bästa tiden på hela året!
    Grillar gör vi som tokar känns det som ibland. jag hade kunnat äta grillat varje dag. Jag ska testa ert recept på hamburgerbröd nästa gång, låter mycket gott!

    SvaraRadera
    Svar
    1. Visst är det bara bästa just nu, vi vill inte att det ska ta slut! Och grillat, det tackar vi aldrig nej till - blink blink:)
      Testa på du så håller vi tummarna för att de går hem.

      Radera

Tack för att ni skriver en rad i vårt kök!