söndag 11 maj 2014

Korvlåda med grönsaker och ägg

Nu tar vi och överger de där firarmåltiderna för ett tag, ugnsbakad ost och skaldjur i all ära men vi äter ju faktiskt mat även när vi inte jubilerar:)
I dag blir det oerhört smidigt här i köket då vi först fräser på ingredienserna och sen slänger ner dom i en form, så de kan lagas till i ugnen för att bli färdiga på samma gång! I formen hittar vi denna gången grönsaker av diverse slag, tomater, aubergine, zucchini och paprika för att bara nämna några. Grönsakerna får sällskap av några goda färska korvar, både salsiccia och chorizo är två sorter som gör sig väldigt bra här, vi använde oss av Håkans hemgjorda vildsvinskorvar med smak av citron och vitlök. När korvar och grönsaker är på plats knäcks några ägg ner och fetaost smulas över, in i ugnen och tio minuter senare är middagen färdig att avnjutas!

Snabb, lättlagad och kanongod vardagsmat (eller helgmat för den delen) när den är som bäst om ni frågar oss:

Korvlåda med grönsaker och ägg

Härligt färgglada ingredienser som väntar på att få dyka ner i lådan! 

Korvlåda med ägg   4 port
4 färskkorvar av valfritt slag
2 zucchini i halvmånar
1 aubergine i grova träningar
6-8 färska tomater beroende på storlek, klyftade
1 röd paprika, grova tärningar
1 liten schalottenlök, klyftad
2 vitlöksklyftor, rivna
½ citron, rivet skal och lite saft
4 ägg
200 g fetaost
olja
salt och peppar
färska basilikablad
Fräs grönsakerna och löken i rikligt med olja och lite pressad citron.
Lägg över röran i en ugnsfast form, krydda och riv över citronskal.
Stek korvarna tills de är klara och lägg över dom i formen.
Knäck äggen ner i formen och smula över fetaosten.
Ställ formen mitt i ugnen på 200 grader i ca 10 minuter tills vitan stelnat men gulan är lite rinnig fortfarande.
Strö på basilikabladen och servera.

Korvlåda med färskkorv

Den färdiga korvalåddan så, kanske inte lika färggrann längre men klart mumsig att hugga in på!

Vilken kväll det blev igår, vädergudarna var verkligen på cruisarnas sida när de körde in i stan i karavan! Inte en endaste droppe regn, tvärtom så blev det både en och två solglimtar under kvällens gatlopp. Vi var tillsammans med familjen Persson ute och njöt av folklivet, det är verkligen fantastiskt att se det ena tjusiga slagskeppet efter det andra segla fram på gatorna. Och visst är det roligt med alla glada människor som är stolta över att få visa upp sina mästerverk till bilar, så mycket tid och kärlek som läggs ner... Men visst, vissa åkdon hade kanske behövt ännu mer kärlek än vad de fått...:)

Anki, som är väldigt förtjust i amerikanska bilar (något som lever kvar sen tidiga barndomen) gjorde sitt bästa för att försöka övertyga Håkan om deras förträfflighet och att vi borde äga en. Eftersom det inte alls föll i god jord detta året heller så blev kameran i telefonen hennes bästa vän för kvällen och en hel del bilder togs! En av dom hamnade på vårt Instagramkonto och är ni nyfikna på fruns smak vad gäller bilar så får ni kika här.

Nu fattar vi ratten och kör vidare, rakt in i vecka 20 och vi hoppas att den blir både god och härlig för er alla!
Smaklig spis! / Anki och Håkan
x

18 kommentarer:

  1. Korv och grönsaker slinker gärna ner här! Det här gillar jag. Jag är lite oinspirerad just nu (som det ju kan vara ibland) så det är extra välkommet med den här typen av middagstips.

    Sol igår, säger ni? Det var hos er den var alltså... Nu är ju inte Växjö särskilt soligt i vanliga fall men gårdagen var ändå exceptiellt grå. Det är rätt skönt ibland, å andra sidan ;) Ha en bra vecka nu! Kramar!

    SvaraRadera
    Svar
    1. Visst är det så ibland att den där inspirationen falnar lite, men den kommer säkert tillbaka när ni är i ordning i nya lyan.
      Ja, lite grann då och då i alla fall - det var mest ömsom sol och ömsom regn - men just när bilarna körde sken solen:)

      Tackar,
      kramar

      Radera
  2. Kul att ni har haft sol, här (i västra Värmland) har det mest regnat men igår höll det uppe så då hanns det med en långpromenad. Vilken smart rätt, så mycket gott i en och samma låda plus att det verkar lättlagad också. Den här ska jag testa till helgen, passar som en brunchrätt. Ha en fin kommande vecka. Kram! /Anna J

    SvaraRadera
    Svar
    1. Härligt med långpromenader, vilken tur att det slutade regna en stund!
      Ja. det är smidigt när man kan slänga ner allt en och samma låda. VIlken bra idé att ha den som en brunchrätt, lycka till!

      Tack, vi hoppas du får detsamma,
      kramar

      Radera
  3. Så härligt fina färger fotot med grönsakerna hade :) Gillas här som ni säkert förstår. Och nedan ser jag en ljuvlig ost också mmmm gott!

    Amerikanska bilar? Har jag ingen aning om... bara bilen har 4 hjul och tar mig från punkt A till B är jag helnöjd haha ;) Kram på er!

    SvaraRadera
    Svar
    1. Tack! Ja det kan vi absolut förstå:)
      Men Amy, du vet väl vad amerikanska bilar är, "raggarbilar" då vet du vad vi menar då? :)
      Kramar till dej

      Radera
  4. Råvaror kan vara så vackra, vem behöver "riktig konst" när man har mat??
    Jag har inga barndomsminnen gällande amerikanska bilar, men visst finns det de som är så vackra? (nästan lika vackra som mat...)

    SvaraRadera
    Svar
    1. Men precis, visst är det så! Ja både vad gäller bilar och råvaror:)

      Radera
  5. Den här rätten blir perfekt till dagens middag. Idag är jag aningen trött och sjuk och behöver inspiration på lätta och snabblagade recept. Tackar för det!:)

    Ja, om ni visste vilken trevlig kväll vi hade med alla nysvenska kvinnor med god mat, många skratt och mycket dans. Kul att uppleva nya händelser och känna sig lite vilse i pannkakan.
    Många kramar till er!

    SvaraRadera
    Svar
    1. Kanon, då kom den vid rätt tillfälle även om vi inte blir glada över att läsa att du inte kände dej bra. Hoppas att du mår bättre nu i alla fall.

      Kramar till dej, och krya på dej

      Radera
  6. Wow va gott! Jag åt en falukorvslåda på jobbet för ett tag sedan som ligger och snurrar i mitt huvud. Jag ska försöka återskapa den och här fick jag mer inspiration. Tack för det :-)

    Kram + kram

    SvaraRadera
    Svar
    1. Bra Lotta, då hoppas vi att vi kunde vara till hjälp och att det blir bra när det står på ditt matbord.

      Kramarna

      Radera
  7. Vilken härlig och lättgjord rätt. Och så fantastiskt att kunna använda egengjord vildsvinskorv, låter ju hur gott som helst!

    SvaraRadera
    Svar
    1. Ja, det är verkligen härligt med egengjord korv på lagret i frysen. Men det smakar säkert gott med någon smarrig köpekorv också, Kjersti!

      Radera
  8. Smidigt och säkert jättegott! Vildsvin är godare än vad de ser ut ;-D

    SvaraRadera
    Svar
    1. Smidigt var bara förnamnet:) Och tack och lov för att det är så med de vilda grisarna...

      Radera
  9. Den här kommentaren har tagits bort av skribenten.

    SvaraRadera
  10. Ungefär så här brukar jag göra de gånger vi äter falukorv. Men jag ska testa nästa gång att ta någon annan korv. Måste bli extra gott med lite smak på korven.

    SvaraRadera

Tack för att ni skriver en rad i vårt kök!