onsdag 7 maj 2014

Skaldjur gillar vitlök, precis som vi!

I går firades det bröllopsdag här i det Mårtenssonska köket, närmare bestämt den 8:e i ordningen och då är det tydligen gummibröllop. Nu gick inte firandet i gummits tecken tyvärr, hade vi vetat det lite tidigare så hade vi kanske dragit på oss gummidräkterna till middagen:) Eller inte...!
Men, helt i vanlig ordning så åt och drack vi lite extra gott, det bubblade i glasen och på tallrikarna låg det en av våra favoritråvaror - fisk! Ni som hänger med oss på Instagram och Facebook fick någon glimt i går av hur det såg ut, i alla fall dryck och efterrätt. Men bilder och recept på hövverätten får ni dock vänta lite på innan ni får ta del av, som plåster på såren så bjuder vi er istället på några av de skalklädda djuren vi satte i oss av i torsdags.

Båda recepten i dag funkar antingen att servera som förrätter eller så som vi gjorde, tillsammans med flera andra så det blir som en liten skaldjursbuffé. En bit gott bröd tycker vi att ni ska se till att ha till hands, för det blir mycket gott kvar i formarna som ni inte vill gå miste om. Den där smöriga, vitlökssmakande, lite salta vätskan är riktigt god och vill ni ha lite hetta på det så gör ni som Håkan och stänker lite tabasco också på brödet.


Först ut är en av de vanligaste tapasrätterna i Spanien, räkor i vitlökssås eller som det heter på spanska Gambas al Ajillo. Här får du själv reglera hettan från chilin och se vårt mått som en liten fingervisning för en inte så het variant (i alla fall för de av er som är som Mr M som säkerligen får dutta på lite extra hetta i efterhand!). Det viktigaste när man kockar till något med chili och andra starka kryddor är att tänka på att det är alltid enklare att tillsätta mer efteråt, än vad det är att ta bort.

Gambas al Ajillo  
1 kilo räkor med skal
1 tsk chiliflakes
1 dl olivolja
125 g smält smör
4 fint hackade vitlöksklyftor
hackad persilja
Skala räkorna.
Häll oljan i en ugnsfast form och ställ i ugnen på 225 grader tills oljan är riktigt het och det börjar puttra lite i den.
Ta ut formen och klicka i smöret i småbitar tillsammans med chili och vitlök, ställ in i ugnen tills det är bubblande hett.
Ta ut formen och lägg i räkorna, åter in i ugnen ca 5 minuter.
Strö över persiljan och servera genast med minst en bit bröd så du kan suga upp den smaskiga vitlöksoljan...

Näst på tur är humrar, dessa av den frysta varianten som vi tycker är helt okej att använda sej av om man ser till priset. Ibland är det kanske lite småväxta, men å andra sidan gör det kanske inte så mycket om man serverar andra rätter också. 
Vi lagade till de röda små hårdingarna på enklast möjliga vis, tinade dom först, klöv sedan på mitten och klickade på ett kryddsmör innan de gratinerades i ugnen:

Kryddsmör till hummer 
25 g rumstempererat smör
1 vitlöksklyfta, riven
pressad citron
½ dl hackad persilja
salt och svartpeppar
Rör samman smöret med övriga ingredienser, låt det stå kallt ca 1 timme för att dra åt sig smakerna.
Lägg de halverade humrarna i en ugnsfast form och klicka ut smöret på snittytan.
Gratinera mitt i ugnen på 225 grader i 10-15 minuter.

Ikväll blir det varken skaldjur eller fisk på våra tallrikar, hör och häpna! Det blir istället en spännande köttfärsrätt som vi hittat hos en av våra bloggarkollegor och som vi haft i vår receptmapp ett bra tag nu. Ja, receptet alltså, inte rätten:) Om det blir lika gott och intressant som vi förväntar oss så skickar vi så klart det vidare till er senare. Vi vet redan en som väntar med spänning, men Freddy du får allt vänta lite till!

Smaklig spis! / Anki och Håkan
x

17 kommentarer:

  1. Skaldjur gillar vitlök, preis som jag! Båda recepten låter vansinnigt goda, men tyvärr (eller gudskelov, det beror på hur man ser det...) så har jag ett nytt jobb sedan ett par dagar på turistinformationen härnere och då är det inte bra med vitlök i maten när man ska hjälpa turister nästa dag - jag får slå till när säsongen är över ;-)

    SvaraRadera
    Svar
    1. Härligt med jobbet, grattis! Misstänker att det kryllar av turister där du är så det blir säkert massor att göra, kul! Så klart är det värt att stå över vitlöken tills säsongen är över:)

      Radera
  2. Grattis, grattis, grattis! Kärleken är alltid värd att fira, och det låter ju som att ni firade på allra bästa sätt. Skaldjur är toppen, vitlök likaså, så här rinner snålvattnet i strida strömmar. Det kanske rentav skulle vara på plats med gummidräkt, haha! Kram på er!

    SvaraRadera
    Svar
    1. Tack Kjersti! Det låter ju nästan som den där dräkten kanske inte hade suttit så dumt på ändå:)
      Kramar

      Radera
  3. Åh vilka goda rätter (blir hungrig) och grattis på bröllopsdagen en dag i efterskott! /Anna J

    SvaraRadera
  4. Grattis på bröllopsdagen! Kram

    SvaraRadera
  5. Åh vilka paradrätter! Jag är inte så förtjust i fisk men jag kan frossa i skaldjur!
    Verkligen stort grattis till er:)
    KRAM

    SvaraRadera
    Svar
    1. Se där ja, så skaldjuren går ner:) Frossa på du bara,
      tack säger vi!
      Kramar

      Radera
  6. Grattis! Räkorna vill jag prova dirr, det bästa i en och samma rätt, smör, vitlök, bröd och räkor! Älskar't!

    SvaraRadera
    Svar
    1. Tack Lina! Visst är det gott, bara att köra!

      Radera
  7. Den här kommentaren har tagits bort av skribenten.

    SvaraRadera
  8. Mm, räkor med vitlök är ju galet gott! Hoppas ni har en fin helg!

    SvaraRadera
    Svar
    1. Visst är det!
      Tackar, här har vi det bra, hoppas du har detsamma.

      Radera
  9. Grattis ännu en gång till ert jubileum! Gummi och allt! :-)
    Ni firar som vanligt på bästa vis! Nom nom...

    SvaraRadera
    Svar
    1. Tack finaste Emmy, jajamensan det där med att fira har vi inga som helst problem med och där är vi i gott sällskap, det vet vi ju:)

      Radera

Tack för att ni skriver en rad i vårt kök!