måndag 16 juni 2014

Rökta räkor och fänkålsgratäng

Vi går hej vilt från det ena firandet till det andra här i det Mårtenssonska köket idag, men vi kom på att vi fortfarande inte har bjudit er på vårt flaggedagsfirande och vad som åts då. Det var ju faktiskt så att vi lovade då att vi skulle tipsa er om lite av godsakerna från matbordet, huruvida bubblorna föll oss i smaken och kanske bjuda på nåt recept också. Nu är det alltså då dags att infria det löftet, bättre sent än aldrig heter det ju - eller hur.

Det blev en salig blandning av skaldjur, såser, grönsaker och en superenkel och smarrig fänkålsgratäng som dukades upp, efter att vi hade mathandlat. Herr Mårtensson hade en tanke om att han skulle röka på några räkor, till skillnad från korvarna eller cigarrerna som han vanligtvis röker, och det med inspiration från räkorna vi fick hemma hos Erika. Först lades räkorna i en rimningslag, detta för att förhöja smaken och för att de ska ta till sig den rökta smaken lite mer. Har ni nu ingen röklåda så gör ni som vi, röker dom i en grill med lock och hur ni gör det ser och läser ni här i detta inlägget!

Rökta räkor
1 påse räkor, helst storlek 70/90
9½ dl vatten
50 g salt
1 gnutta socker
Blanda samman vatten, socker och salt, rör så att saltet och sockret löser sig i vattnet.
Lägg de frysta räkorna (behöver inte vara upptinade!) i lagen och låt dom ligga där i ca 1½ timme.
Låt räkorna rinna av och lägg dom sedan på gallret i röklådan och låt dom rökas tills de fått fin färg, ca 30 minuter.

Fänkålsgratängen var som sagt lätt som en plätt att göra och den smakade riktigt bra till blötdjuren. Vi kan med säkerhet säga att den smakar fint till även till vad helst ni lägger på era grillar, i era stekpannor eller i era grytor. En gratäng att komma tillbaka till med andra ord. Receptet är hämtat från ett tidningsurklipp, lite små förändringar och det bidde så här:


Fänkålsgratäng
1 stor fänkål
2 dl vispgrädde
1½ dl västerbottenost
salt och svartpeppar
Skiva kålen i centimeter tjocka skivor och koka dom en kort stund så de fortfarande är lite al dente.
Lägg de avrunna skivorna i en smord ugnsfast form och klicka över lite smör.
Blanda samman grädde och riven ost och häll i formen, salta och peppra.
Gratinera mitt i ugnen på 200 grader i ca 20 minuter.
Perfekt tillbehör till det mesta faktiskt.

Såserna blev två gamla godingar som vi gärna gjort vid flera tillfällen, västerbottenostmajonnäs (recept här) och black garlicdippa (recept här).

Förutom räkorna så låg bland annat dessa smaskigheter på tallrikarna, havskräftor stora som små humrar och även ostron. De senare är det bara en av oss som lyckas få ner, fru M har försökt och försökt men det vill sej bara inte! Men han som äter ostronen, han äter dom med sån glädje och njutning att det räcker för oss båda:) 

Bubblorna så, hur smakade dom? Jo tack alldeles förträffligt! En flaska Alexander Bonnet kändes som ett väldigt trevligt sätt att fira flaggedagen på, visserligen är det ju fransman men det svenska kungahuset har ju franskt påbrå, så det kändes ändå helt okej:) Vinet skulle, enligt gröna skylten, passa fint till just skaldjur och det kan vi bara hålla med om även om vi tyckte att det gick väldigt bra att smutta på även under tiden som matlagningen ägde rum. Friskt, torrt och bärigt, helt i vår smak!

Och nu, nu önskar vi er alla en riktigt fin midsommarvecka!

Smaklig spis! / Anki och Håkan

14 kommentarer:

  1. Åh... Jag hade gärna varit med... Gratängen ska jag testa vid passande tillfälle!
    Roséchampagnen är riktigt god! Både för att vara en rosé och för det priset.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Du hade väldigt gärna fått vara med vid bordet, Emmy! Visst är den god, priset tyckte vi också var riktigt bra.

      Radera
  2. Älskar skaldjur! Gratängen måste jag pröva, bra tillbehör!

    Kram jenny

    SvaraRadera
    Svar
    1. Ja, visst är det så gott med skaldjur. Hoppas du kommer att gilla gratängen, den passar till riktigt mycket olika godsaker.
      Kramar

      Radera
  3. Tusen tack för det fina kortet som kom på posten idag! Hoppas allt är bra med er. Här är allt bra, Lily verkar vara en matglad liten tös, och vi är så glada. Bally är lite sådär lagom intresserad, han har sniffat några gånger på henne, men verkar inte tycka det är särskilt märkvärdigt. Däremot är han extra trött, för han vaknar vid varje nattamning och är med. Eller typ, nu inatt lyfte han bara ena ögonlocket åt det hela, i övrigt låg han utslagen på sidan med tassarna utåt.

    Just det ja, det är ju midsommar på fredag. Vi har ingen koll alls på dagar längre, och midsommar i år får bli bara vi här hemma istället för stor middag som vi alltid ordnar annars. Ska bli riktigt mysigt, faktiskt. :-) Massor med kramar!

    SvaraRadera
    Svar
    1. Ingen fara, vi tyckte det passade så fint när vi såg det! Så klart hon är/blir matglad, var ska sleven vara om inte i grytan:) Bra ändå att han håller ett vakande öga på er så ni sköter det där med maten, glöm inte att krama på honom lite extra - det är viktigt med större syskon så de inte känner sig bortglömda:)

      Midsommar blir det oavsett hur ni firar det, er variant låter hur bra som helst tycker vi!
      Kramar på er, alla fyra, i massevis

      Radera
  4. Lite rosa kallt bubbel är ju sällan fel. Rökta räkor köper vi ibland på ett rökeri i närheten av sommarstugan. Sååå gott!

    SvaraRadera
    Svar
    1. Exakt, bubblor i alla färger är väldigt trevliga:) Vi har köpt en gång här men de smakade inget speciellt tyckte vi, men dessa var så goda. Misstänker att de smakar annorlunda på västkusten:)

      Radera
  5. gahhh hade gärna varit med mums på er ; ) kram Sofia

    SvaraRadera
    Svar
    1. Du hade så gärna fått vara med, du också Sofia!
      Kramar

      Radera
  6. Åh ni äter alltid så fräscht och gott:) Räkor på grillen är riktigt gott! Och gärna med bubbel:) Här hemma vet jag inte vad som har hänt men igår blev det en färdig låda micromat till middag !
    Kram på er!

    SvaraRadera
    Svar
    1. Räkor på grillen är hur gott som helst, rökta eller inte. Men så fräscht äter vi väl inte alltid, vi äter gärna bruna bönor och ärtsoppa också, fast inte på samma gång förstås:)
      Kramar på dej också!

      Radera
  7. Men gud så lyxigt det där såg ut!! :)

    SvaraRadera

Tack för att ni skriver en rad i vårt kök!