måndag 18 augusti 2014

Ladda D-vitaminer med fisken!

Hoppla, rätt som det regnar så kommer det en skur, eller hur är det man säger?! Och som om att det inte räckte med ösregn a'la "häll en mindre insjö över oss", så har de ack så berömda Skånestormarna anlänt. Lite delade känslor har vi allt för årstiden som har börjat göra sig påmind, vi saknar ju solen och den blå himlen men samtidigt är det något visst med höstrusket och all den goda maten som blåser in. Tänk att det ska vara så svårt att vara nöjd:)

I dag bjuder vi er på ett gammalt recept i det Mårtenssonska köket, till och med fotot är gammalt - ja näst intill uråldrigt är det... I går när hösten plötsligt slog till så passade vi nämligen på att ta tag i några, sedan länge välbehövliga, saker och en av dom sakerna var koll av matfoton. Både minneskort och dator fick sig en genomgång och på båda hittade vi några gamla opublicerade guldkorn!
 Det fanns även opublicerade skrotkorn bland bilderna men dom hoppar vi över, allt är verkligen inte guld som glimmar:)


Först ut i raden är en fiskbild och ett fiskrecept, kikar du lite närmare på bilden så ser du kanske att det är en sillarumpa som ligger där med en dillvippa så tjusigt draperad över sig. Vi sjunger ju som bekant gärna sillens lov, det är både billig och nyttig mat. I fet fisk finns det nämligen bland annat en hel del vitaminer av sorten D, den som vi även får i oss via solens strålar, och den behöver vi för att underhålla vårt skelett. Med tanke på att vi går mot mörkare årstider så kan vi verkligen behöva påfyllning av bokstaven D och då kommer sillen här som ett välsmakande kosttillskott!

Förhoppningsvis behöver inte receptet ligga lika länge och vänta hos er, det är ju faktiskt tisdag i morgon och då är det väl fisk som gäller, eller hur? Blink blink:)

Sill med ansjovisfyllning      2 port
300 g sillfiléer
½ dl hackad dill
½ dl hackad persilja
50-100 g ansjovis, lite beroende på eget tycke...
½ dl ströbröd
½ dl rågmjöl
salt och peppar
Hacka ansjovisen fint och blanda samman med dillen, persiljan, salta och peppra.
Klipp bort ryggfenan på sillen.
Lägg hälften av dom med ryggen nedåt, klicka på ansjovisröran och lägg de andra filéerna ovanpå.
Blanda samman ströbröd och rågmjöl och vänd sillpaketen i blandningen.
Stek sillen i riktigt med smör, någon minut på varje sida tills de fått fin färg.
Servera gärna med antingen potatismos eller blomkålsmos som du smaksatt med hackad dill och lite citronrasp.

Helgen innehöll inte bara fotogenomgång, nej då, vi hann dessutom med både lördagsutflykt, ommöblering och så klart matlagning, väldigt produktivt med andra ord:)
Det där med ommöblering är ju inte första gången det händer i vårt hem, och garanterat inte heller den sista. Även om vi säger varje gång att "detta är den bästa möbleringen vi haft hitintills", och har sagt så under alla de snart 17 åren vi bott här, så kommer vi förmodligen att asa runt möblerna någon gång till. Så vida vi inte äntligen lyckas med konststycket att hitta ett nytt boende som tillfredsställer alla våra önskemål så klart, fast då får vi ju asa möblerna dit i stället...
Men det är någonting med årstidernas växlande som gör att det kliar lite extra i förändringsnerven i oss båda och en höstlig rockad kändes därför helt rätt!

Hur är det för er del, har ni fått en försmak av hösten än och vad gillade ni i så fall den smaken?

Smaklig spis!/ Anki och Håkan
x

11 kommentarer:

  1. Så gott det lät med ansjovis! Och så gröna ärtor till, det är jag helt galen i, kan äta hur mycket som helst!

    Ha en fin vecka! Kram Jenny

    SvaraRadera
    Svar
    1. Ja visst är de goda båda, och tillsammans passar dom riktigt bra!
      Detsamma till dej Jenny,
      kramar

      Radera
  2. Än får man hoppas att D-vitaminförråden inte är tömda, för så dålig har väl sommaren inte varit :) Men fet fisk innehåller ju så himla mycket annat bra också, så jag ger tummen upp trots att jag inte riktigt är vän med fisken själv :) Ha en bra vecka nu, kram!

    SvaraRadera
    Svar
    1. Nej, vi får verkligen inte hoppas lagret är tömt, men det skadar ju inte att underhålla:) Tummen upp för allt det goda med firren, sill eller annan!
      Tack Sara, vi hoppas du får detsamma
      kramar

      Radera
  3. Ja men visst är tisdagar fiskdagar! Här blir det iofs fisk idag, i form av en gratäng, så just imorgon hoppar vi nog fisken... Denna "gamla" godingen ser inte alls dum ut! :-)

    SvaraRadera
    Svar
    1. Eller hur, visst är det så, men det går ju hur bra som helst att byta dagar också:) Fiskgratäng är aldrig fel!

      Radera
  4. Låter gott, lite så att jag blir bra sugen på att svänga ihop något liknande! Visst börjar även jag känna av hösten, med kyligare väder (och en hel del regnskurar i en minut åt gången). Lite mysigt ät det faktiskt!

    SvaraRadera
    Svar
    1. Ja men visst är det lite småmysigt med höstvädret, men solen återser vi gärna snart igen:)

      Radera
  5. Det största tecknet på att hösten närmar sig var att jag frös om fötterna och började fundera på strumpor. Annars gillar jag bår och höst bäst. När man kan ha lite lagom med kläder på sig. Dessvärre gillar jag allt detta regnande sämre. Eftersom jag cyklar i stort sett överallt och hatar regnställ.
    Men strömmingsflundror och -börsar gillar jag däremot - i alla väder!

    SvaraRadera
    Svar
    1. Nope, det där med regn och cykel går inte ihop... vi äger ju ingen bil så det tramapas ju överallt och den här skåneblåsten är inte vår bästa vän om man säger så... Håkan svär som en borstbindare vid denna tiden på året, mörka skog och ösregn är ingen bra kombination när det gäller cykling:)
      Sill och börsar däremot, där har vi en kombination som heter duga:)

      Radera
  6. Jag ÄLSKAR hösten! Men, i natt har vi sovit med öppet fönster och det har blåst helt galet så jag har inte sovit en blund. Typ. Och så är det ju bara mitten av augusti så man kunde ju tro att sommaren skulle hänga kvar ett tag till men icke!

    SvaraRadera

Tack för att ni skriver en rad i vårt kök!