måndag 11 augusti 2014

Sötpotatisbiffar och burgare!

Nej minsann, nu är det hög tid för ett vegetariskt recept i det Mårtenssonska köket, det är på tok för länge sedan vi bjöd på det! Dagens middag har vi hämtat inspiration till från Instagram där vi för någon vecka sedan såg en bild på sötpotatisbiffar som någon laddat upp, fråga oss inte vem det var för det minns vi inte. Är det är någonstans det går snabbt och bilder försvinner i ett huj är det på Instagram, det är faktiskt synd att man inte kan spara bilderna eller bokmärka dom för att plocka fram när det behövs sedan. Men, det lär väl komma en sådan funktion, eller så finns det redan utan att vi har en susning om det - vi är ju inte direkt några tekniska genier:) Tipsa oss gärna då!

Vill du servera din sötpotatisbiff så som du ser på bilden, i ett salladsblad a'la hamburgare så passar det fint med en lite tjockare dressing till. Gärna en dressing baserad på yoghurt eller gräddfil så det blir lite syrlig smak som bryter den lite sötare smaken från sötpotatisen. 

Hur som haver så kom vi i alla fall ihåg idén och gav oss på att laga till sötpotatisbiffar ett tag därefter, hur gott som helst tyckte vi att det blev. Sötpotatisen får en lite karamelliserad yta och smak när man steker den och därför passar det bra om tillbehören har lite sälta eller syra, smeten kan också med fördel smaksättas så. Vi körde på lime både i sås och biff, lite hetta för fruns del och en anings mer vid sidan så att herrn kunde ösa på så svitten lackade! Servera kan man säkert göra på en massa sätt, vi tipsar om två olika och vilket ni väljer är helt upp till er, båda är lika goda.

Sötpotatisbiffar ca 6-8 stycken
1 kg skalad sötpotatis
1 ägg
3 msk potatismjöl 
½ lime, rivet skal
½-1 tsk sambal oelek
sesamfrön för att panera biffarna i
Skär potatisen i stora tärningar och ångkok dom till de är genomkokta, låt dom svalna.
Mosa sönder potatisen i en skål, använd gärna en s.k potatispress till att börja med, eller en elvisp.
Rör ner ägget och potatismjöl, blanda samman ordentligt så att inte mjölet klumpar sig.
Blanda i limeskal och sambal oelek och låt smeten stå en stund och svälla. 
Forma smeten till biffar och vänd dom i sesamfrön, stek ca 5 minuter på varje sida på medelvärme.

Frisk yoghurtsås
2 dl matyoghurt eller gräddfil
½ lime, rivet skal och några droppar saft
ca 10 färska myntablad
salt
Strimla myntabladen fint och blanda ner dom i yoghurten tillsammans med limeska.
Smaka av såsen med limesaft och salt.
Låt gärna såsen stå kallt en stund för att utveckla smakerna.


Vill du hellre servera dina sötpotatisbiffar med en sallad så passar kall nudelsallad riktigt fint till.
Vi rörde samman en salladsdressing med bland annat sesamolja och lime och hällde över salladen. 
Gillar du inte sesamolja eller inte tål de små fröna så går det hur bra som helst med en rapsolja också, eller så gör du som vi och tar en skvätt av båda!
Hur mycket hetta du vill ha på dressingen avgör du själv, smaka dej fram med sambal och ingefära och tänk på att de heta smakerna framträder mer ju längre blandningen får stå och dra.


Nudelsallad 2 port
2 port valfria nudlar, vi använde oss av Shirataknudlar
1 paprika, tärnad
1 mango i tärningar
1 avokado, halverad och skivad
10-15 sugar snaps, strimlade
1 stjälk blekselleri, hackad
1 salladslök, hackad
ca 10 cm gurka, tärnad
Tillaga nudlarna enligt instruktionerna på förpackningen och låt dom kallna.
Blanda samman alla ingredienserna i salladen, häll över dressingen och rör om.

Dressing
1 lime, rivet skal och pressad saft
1 msk sesamolja
1 msk rapsolja, gärna med vitlökssmak
1-2 msk riven färsk ingefära
1 msk japansk soja
ev. lite sambal om man gillar hetta
Rör samman limesaft, skal, olja och soja.
Smaka av dressingen med ingefära och sambal så du får den smak som du önskar.

Äh, vi kör väl en sån där flygbild också, vi har så svårt att låt bli:)

Skulle det nu vara så att ni inte tillhör sötpotatisfansen så har vi ett alternativ till er och det alternativet är mörkrött istället för orange. Man kan nämligen även göra vansinnigt goda vegetariska biffar även på kidneybönor och detta är ett recept med indiska smaker som vi verkligen kan rekommendera. Naturligtvis får du prova receptet även om du gillar sötpotatis:)

Nu drar minsann åskan igång här nere, snart står säkert regent som spön i backen också. Men det gör oss ingenting så länge det håller sig till regn under natten är vi nöjda:)
Ha nu en fortsatt fin vecka, har ni fortfarande semester så se till att njuta riktigt och sug på karamellen så länge den varar!

Smaklig spis! / Anki och Håkan
x

21 kommentarer:

  1. Mycket sötpotatisrecept här och var nu. Ska verkligen testa göra dessa biffar. Kanske fylla ut dem med lite bönor för att få dem lite matigare?! Lite så är det ju med Instagram att man ser en bild och sen kan man kanske fantisera fram receptet själv. Jag kockar sötpotatis på tok för sällan. Sonen borde gilla det!

    SvaraRadera
    Svar
    1. Ja, vi gillar det skarpt, det finns mycket man kan göra med dom. Kul att experimentera vidare lite på receptet, vi har några idéer på olika smaksättningar, det går säkert att variera mycket. Vi håller tummarna för att det går hem hos sonen.

      Radera
  2. Har aldrig testat sötpotatis men det här lät väldigt lockande!
    Hälsningar Karin

    SvaraRadera
    Svar
    1. Så kul, hoppas verkligen att du gillar det om du provar. Vi har några andra tips på olika sätt att laga till potatisen på i vårt arkiv, om du är nyfiken på fler recept.

      Radera
  3. Jag ska nog testa de andra biffarna, men salladen är helt i min smak.
    Ha det gott

    SvaraRadera
    Svar
    1. Ja, de andra biffarna är också supergoda!
      Detsamma till dej

      Radera
  4. Älskar sötpotatisbiffar och som jag skrev till er på IG så kommer det lite andra sötpotatiskreationer inne hos mig snart... kram på er fina!

    SvaraRadera
    Svar
    1. Ja, vi ser fram mot alla förslag:)
      Kram till dej

      Radera
  5. Åh vilket färgglatt inlägg! Blev alldeles lycklig:)

    SvaraRadera
    Svar
    1. Vi tackar, härligt att kunna bidra till lycka:):)
      Kram på dej

      Radera
  6. Dessa måste jag testa! Men som ni säger, rejält med syra för att bryta av det söta. Kan bli liiite för sött ibland kan jag tycka. Men med nudelsalladen - ser så gott ut!
    Kram på er.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Klart du måste! Ja, det är en fin balansgång där med den söta smaken - det får absolut inte ta över för då blir det plötsligt efterrätt istället:)
      Kramar till dej

      Radera
  7. Hej försöker skicka ett mail till er men får felmeddelandet " Adressen "martenssonskok@ hotmail.se" i fältet "Till" är okänd. Kontrollera att alla adresser har rätt format."
    så jag skickar min fråga här i stället.

    "Hej och tack igen för en himla go blogg! Har en fråga och tänkte på er.

    Jag har en svaghet för rostad majssoppa i olika varianter. Men problemet ligger i stavmixerna. Hur länge jag än kör majs plus någon vätska så blir det majsskal kvar. Undrar vad jag gör för fel. Samtidigt kan jag inte bestämma mig vad jag tycker om dessa bitar att bita i. De är rätt knapriga för tänderna och den känslan är ju inte enbart av ondo...

    Men, vad tror ni det beror på att majsen inte vill sönderdela sig? För dålig mixer?

    Inte tålamod nog- fast jag kan stå i en kvart...

    Fel teknik vid mixerkörning?

    Det hade varit himla käckt om ni hade en förklaring. Väntar med tillförsikt! "



    Med vänlig hälsning Anna-Karin i Hyltebruk fd Halmstad

    SvaraRadera
    Svar
    1. Hej Anna-Karin!
      Så konstigt att det inte gick att skicka mejl till oss, det ska vi genast kika på, tack för att du hojtade till här. Och tack för dina fina komplimang, så glada vi blir!

      Så till din fundering över soppan och majsen. Nu har vi inte själva provat så vårt svar blir en kvalificerad gissning, men vi har suttit och spånat över det under vår middag och vi kom fram till detta:
      Förmodligen har det varken med mixern eller ditt tålamod att göra, vi tror faktiskt inte att du helt kan få majsen att sönderdela sej helt. Det kommer nog att vara småbitar kvar från kornen hela tiden och om du absolut inte vill ha dom kvar så är nog att sila soppan genom en sil den enda lösningen. Inte en alldeles för finmaskig sil, för då blir det gärna lite svårt att få en lite tjockare variant av soppa genom silen, men en med mellangrov maskighet ska nog gå bra.

      Men att ha kvar lite bitar kan ju också vara trevligt, lite brytning i konsistenserna är ju aldrig fel och tuggmotstånd är ju bra motion för tänder och käkar:)

      Hoppas du är nöjd med vårt svar, kanske någon annan läsare också har något svar att bidra med?

      MVH
      Anki och Håkan

      PS. Har du ett bra recept på soppan som du vill dela med dej av till oss så tackar vi inte nej! DS.

      Radera
    2. Tusen tack för svar! Ska prova mellansilen nästa gång.
      Tyvärr har jag inget recept att dela med mig av, kan inte låta bli att experimentera, så det blir olika varje gång...
      Trevlig helg!
      Anna-Karin

      Radera
  8. Minns jag helt knasigt om ni inte var alltför förtjusta i sötpotatis förut? Härligt att man får ändra sig, det är ju så himla gott! :) Jag åt sötpotatisbiffar häromsistens med marockanska smaker, de var fantastiskt goda. Fast det är Ann-Louise som står för receptet, men jag skickar länk till er här för jag tror ni skulle gilla dem! http://lillamatderiven.blogspot.se/2014/06/marockanska-veggie-burgers-med.html

    Hoppas ni får en finfin helg! Kramar

    SvaraRadera
    Svar
    1. Nej då, du har så rätt så vi var inte alls imponerade. Sopporna vi gjorde de första gångerna gillade vi inte speciellt, men när vi lagat till potatisen på annat sätt så blev vi omvända fanatiker:)
      Tackar för tipset, vi ska genast följa länken!

      Kramar

      Radera
  9. Sötpotatis kräver mycket kryddor tycker jag annars blir det för sött och mesigt för mig. Chili är perfekt att hotta upp mesknölarna med :-) Potatisen är grym ihop med thai eller indiska smaker tycker jag. Så dessa smaker i ert recept får mig att dregla. Otroligt vacker rätt dessutom!

    SvaraRadera
    Svar
    1. Ja, men det är nog lite så, det är lite väl sött annars - mer som efterrätt nästan.
      Vi tackar för komplimangen .

      Radera
  10. Mycket gott! Dock blev mina biffar otroligt lösa och svåra att forma och steka, de tog ihop ganska bra efter några minuter i pannan. Röran till var väldigt passande och jag vill rekommendera pitabröd till.
    / Erik sander

    SvaraRadera
    Svar
    1. Så kul att du testade dom, Erik! Ja, just vegetariska biffar har vi också svårt att få att inte bli så lösa ibland, det verkar som att det skiljer sej från gång till gång tycker vi, när vi gjort dessa. I bland kör vi ner lite fiberhusk för att få det att hålla samman bättre, kanske något att prova nästa gång?
      Pitabröd, absolut gott!

      Radera

Tack för att ni skriver en rad i vårt kök!