torsdag 21 augusti 2014

Viltfärsbiffar med morotslåda och grönpepparsås.

Inte bara ett recept får ni ta del av i vårt kök idag, nej då vi serverar hela fyra stycken i i vårt kök minsann! Det ligger viltfärsbiffar på tallriken och dom har sällskap av en morotslåda, eller gratäng, en grönpepparsås och en inlagd sallad som sätter en liten extra piff på det hela. Just inlagd sallad har fru M en nostalgiskt förhållande till och förknippar det med sin mormor som gärna la in sin egenodlade huvudsallad och bjöd på. I ett försök att imponera på sin fru gjorde herr M. en laddning ättikssallad, dock blev det isbergssallad istället och det blev ett lyckat försök:) Har ni inte provat så tycker vi att ni ska göra det, speciellt om ni gillar ättiksinläggningar.

Men innan vi dyker ner i salladsinläggningen så ger vi oss i kast med biffarna som alltså är gjorda på viltfärs, i vårt fall valde vi hjort efter som det var det som fanns i vår frys. Naturligtvis går det bra med annan sorts färs också, nöt om ni inte gillar eller har tillgång till vilt. Vegetariska biffar gör ni på sojafärs, uteslut sidfläsket och vips så har du en vegetarisk måltid, byt bara ut kalvfonden i såsen också så är din köttfria middag komplett!


Viltfärsbiffar,  cirka 10 stycken
500 g viltkött, vi tog bog av dovhjort
140 g rökt sidfläsk eller bacon
140 g gul lök
½ msk salt
svartpeppar
1 krm malen ingefära
Blanda samman alla ingredienser i en bunke för att sedan mala ner alltsammans i en köttkvarn med en grov hålskiva monterad.
Blanda samman färsen och forma till biffar, ca 10 stycken.
Låt biffarna ligga och mogna och gör morotslådan och sås under tiden.
Har du inte möjlighet att själv mala kött så går det naturligtvis bra att köpa färdigmalt viltkött. Hacka då lök och bacon riktigt fint och blanda ner med övriga ingredienser i färsen.


Grönpepparsås känns kanske lite 70-tal men det är ju hur gott som helst, så leve 70-talet!
Grönpepparsås
5 tsk hackad torkad grönpeppar
1 msk smör
2 msk vetemjöl
2½ dl kalvfond
3 dl vispgrädde
salt och vitpeppar
Fräs grönpepparn i smör, strö på mjölet och späd med fond och grädde.
Låt såsen puttra sakta någon minut och smaka av med salt och vitpeppar.


Morotslåda
3 rejäla morötter, skalade och grovt rivna
2 vitlöksklyftor, rivna
3 ägg
2 dl vispgrädde
1 tsk salt
nymald svartpeppar
smör
Sätt ugnen på 200 grader.
Smörj en ugnssäker form och lägg sedan ner de rivna morötterna blandade med vitlöken.
Vispa samman ägg och grädde, häll över morötterna och klicka över lite smör.
Ställ formen mitt i ugnen och låt den stå tills äggstanningen har stelnat, det tar ca 30 minuter.
Stek biffarna under tiden i omgångar och håll dom varma i folie till serveringen.

Servera gärna med inlagd isbergssallad, 
hur galet det än låter så är det faktiskt en riktig gammal höjdare, vi lovar! 

Inlagd isbergssallad
1 litet huvud isbergssallad
½ gurka utan kärnor
2½ dl vatten
2½ dl 12% ättika
1 dl socker
1 tsk salt
Rör samman ättika, vatten, socker och salt. Rör till socker och salt har lösts upp i vätskan.
Skär sallad och gurka i mindre bitar och lägg ner i inläggningslagen.
Täck över skålen och ställ den kallt minst en timme.

Nu kära läsare, nu väntar helgen på oss alla, den är bara precis bakom hörnet. Vi är ju som bekant lediga när det är fredag och precis som kamerabatteriet så är vi laddade till tänderna och förväntansfulla för helgens strapatser!

Vi hoppas att ni alla får en kanoners härlig helg, att ni får njuta av god mat och dryck och att solen kikar fram bakom molnen och lyser på er alla!

Smaklig spis! / Anki och Håkan

9 kommentarer:

  1. Morotslåda lät riktigt spännande! Snygg färg blev det på den också.

    Ha nu en redigt fin helg:)
    KRAM

    SvaraRadera
  2. Hej. Tycker att detta recept låter riktigt gott men undrar över mängden kalvfond i såsen. Ska det vara så mycket fond och inte buljong? Vilken sort användes? Ha en bra helg!

    SvaraRadera
    Svar
    1. Det var kanske lite dåligt förklarat, bra att du hojtar till.Det skall vara buljong, vi gör alltid vår från fond det var så vi menade.

      Radera
  3. Ojj vad gott detta recept sparas:) Inlagda grönsaker har jag inte testat att göra själv, men åt en sallad i somras som var såå god på restaurang, så den ska jag försöka återskapa här i höst:)
    Ha en riktigt skön helg
    kram

    SvaraRadera
  4. Mums! Det låter supergott alltihop! Morotslådan ska lagas hemma pronto, utan tvekan. Ikväll tar jag dock med J till den lokala restaurangen som en överraskning. Jag är helt enkelt för trött för att laga mat efter en intensiv arbetsvecka. Och förresten - jag har fått en ny tjänst! Numera är jag förstelärare på min skola. Kul att få ett erkännande efter hårt slit! Kram på er, godingar!

    SvaraRadera
  5. Morotslådan låter och ser vansinnigt god ut!

    SvaraRadera
  6. Snygg morotslåda! Den kan ni nog övertala mig till att äta, trots att jag inte har mycket till övers för potatisgratäng och liknande ;) Kram på er, hoppas ni har det bra i El Stocholmo!

    SvaraRadera
  7. Morotslåda låter jättegott! Måste också berätta att jag gjorde er Västerbottenpaj med LCHF-skal och hade med på ett knytkalas. Jag bytte dock ut osten mot lagrad prästost. Den blev jättegod och uppskattades av alla. Krämig och härlig!
    Karin

    SvaraRadera
  8. Morotslådan var jättegod, gjorde den igår och åt den ihop med en älggryta. Tack för receptet, det tänker jag använda fler gånger. Ha en fin söndag! Kram! /Anna J

    SvaraRadera

Tack för att ni skriver en rad i vårt kök!