lördag 20 september 2014

Örtmarinerad fläskfilé och rödbetsgratäng med getost och valnötter

God Morgon alla matglada, hur har ni det där ute en lördagsförmiddagsom denna? Vi har det alldeles förträffligt fint, långsittarfrukosten har just intagits i sällskap av Anders Eldeman och hans melodikryss, det gick väl sisådär om vi ska vara helt ärliga...
Vi passade på att sörpla i oss av vårt senaste kaffeinköp från Slöinge kafferosteri, ni vet det där stället som vi besökte på vår senaste bloggträff i Falkenberg (om inte, läs här) som hade det godaste specialkaffet vi någonsin hällt i våra strupar! Dagens kopp hette Adado, kommer från Etiopien och smakar citrus, persika och jasmin. Det låter kanske helt uppåt väggarna konstigt - kaffe smakar väl kaffe - men vi kan lova er att det är en smakupplevelse som går utanpå allt annat. Ett kaffe som dricks med andakt, i alla fall i vårt kök. (och nej, vi är inte sponsrade med grattis kaffe... we wish:)

örtmarinerad fläskfilé och rödbetsgratäng
Men nu lämnar vi kaffe och frukosten därhän och ger oss i kast med dagens middagstips istället! Vad sägs om en fläskfilé som legat i en örtig marinad ett par timmar för att sedan stekas i ugnen och serveras med en enkel rödbetsgratäng som smakar allt annat än enkelt! Låter det som något ni kan vara sugna på att prova?

Rödbetor är en rotfrukt som vi för tillfället snöat in på, de härligt söta, lite jordiga knölarna kan man ju variera hur mycket som helst. Att dom passar fint till ostar av det lite saltare slaget är ju ingen nyhet och i denna gratängformen har dom fått sällskap av getost tillsammans med valnötter och en skvätt honung. En liten skvätt är just var som behövs när man, som vi, hittar och använder en getost med honung i.
Spadet som blir i filéformen ska ni absolut ringla över köttet när ni skurit upp det, men någon sås tycker i alla fall inte vi behövs göras. Osten är ett fint såssubstitut:)

Örtmarinerad fläskfilé
500 g fläskfilé
Marinad
1 tsk salt
2 tsk strösocker
1 msk oregano
1 msk basilika
½ msk lökpulver
1/4 dl olivolja, gärna med smak av citron
Rör samman marinaden och häll i en liten plastpåse.
Lägg fläskfilén i påsen, förslut och lägg i kylen för att marineras några timmar.
Ta upp köttet ur marinaden och lägg i en ugnsfast form.
Stick en köttermometer i mitten av den tjockaste delen och ställ in formen mitt i ugnen på 150 grader.
Stek köttet tills det kommit upp i 70 grader, ta ut formen och låt köttet vila 10 minuter innan du skär upp det och serverar.

rödbetsgratäng med getost

Rödbetsgratäng med getost och valnötter   2 port + matlåda
500 g rödbetor (vi använde både gul- röd- och polkabeta)
1 nypa torkad oregano
300 g getost med honung
1 stor näver valnötter, grovt hackade
en skvätt flytande honung
rapsolja
salt
Koka rödbetorna tills de är genomkokta, tar ca 30 minuter.
Spola kallt vatten över betorna och låt dom stå i vatten tills de kallnat.
Dra bort skalet (plasthandskar är ett bra tips om du vill undvika blodröda händer) och skiva betorna tunt.
Lägg skivorna i en ugnsfast form, strö över oregano och ringla över olja.
Smula över osten, ringla på en liten skvätt honung och strö över nötterna.
Ställ formen i ugnen ca 10 minuter på 200 grader tills osten fått färg och smält ner lite grann.
Ta ut och servera!

I kväll gör vi ett nytt försök till middagsbjudning här i det Mårtenssonska köket, den gick ju om intet när fru M blev lite väl het förra helgen! En del av gårdagen spenderades därför i affärer och i naturen i jakt på festliga föremål att dekorera matbordet med. Helt fantastiskt var det ute i skogen och vid havet kan vi rapportera, nere på stranden har man börjat montera bort bryggorna och det om nåt är för oss är ett hösttecken. Dock låg det en hel del entusiaster i sanden och njöt av solskenet, inte så konstigt med tanke på att termometern visade 21 grader i skuggan! Vem vågade tro att september skulle bli så här varm och solig med tanke på att sommaren varit rekord-dito?!

Vi ska nu ta tag i lördagen, göra ett tappert försök att få till något förtjusande av gårdagens fynd, smälla ihop en efterrätt och förbereda middagen. Ja, som ni hör så är schemat fullspäckat så det är bäst vi sätter igång!

Ha nu en riktigt skön helg, ät och drick bara godsaker och koppla av om du är ledig!

Smaklig spis! / Anki och Håkan
xx

6 kommentarer:

  1. Inte snöat in på så mycket betor och rotfrukter ännu. Inte riktigt kommit in i höststämning ännu. Gratängen låter riktigt fin och även fläskfilén.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Nej, vi har väl också försökt motarbeta den där höststämningen länge nu men förra veckan gav vi vika:)

      Radera
  2. Jag har knappt varit ute de senaste dagarna men idag gick vi ut för att ta lite luft och det var så kallt! Men så är ju också oktober någon vecka bort. Perfekt för mig som älskar hösten! :=)

    SvaraRadera
    Svar
    1. Så skönt att du fick komma ut lite, bara du är försiktig och tar väl hand om dej. Kallt är förnamnet (2 grader i morse) men än så länge ser det mest ut som sommar ändå. Hösten får gärna komma men då gärna klädd i solsken:)

      Radera
  3. Åh vilken god söndagsmiddag det blev idag :) den gjorde succé som bjudmat. Extra plus att den är så enkel att tillaga :)

    SvaraRadera
    Svar
    1. Tack Isflingan, vi uppskattar verkligen att du hojtar till (och för berömmet)! Så kul att höra att den gick hem, visst är det skönt när det är enkelt att få till!

      Radera

Tack för att ni skriver en rad i vårt kök!