onsdag 26 november 2014

Enchiladas, bönsallad och två Margaritas, coming right up!

I dag kör vi lite av ett texmex-tema här i köket, vi bjuder på klassisk Mexikans drink och till middag blir det enchiladas och bönsallad a'la Håkan. Låter det lockande? I så fall - Vamos!

Enchiladas är mjuka tortillabröd som man lägger en fyllning på, rullar samman, river över ost och sedan gratinerar i ugnen. Tortillabröden vi använde var av sorten fullkorn men det går med vilken sort som helst, så länge de är mjuka och tillräckligt stora för att rullas ihop utan att all fyllning sprutar ut. Fyllningen då, ja i den hittar du strimlad kycklingfilé i en smakrik krämig sås, blir det över så kan du servera den vid sidan om. Eller så lägger du den i matlådan och tar med på jobbet, vilket som smakar gott!

Ett bra tips är att börja med salladen, på så vis så får den en chans att stå och suga åt sej smakerna under tiden som du lagar till dina enchiladas. I vinägretten till salladen kan du droppa ner lite tabasco eller annan het sås om du och dina smaklökar gillar lite sting, här görs det när salladen väl ligger på tallriken - Håkans tallrik alltså:)
Detsamma gäller för fyllningen till tortillabröden, smacka i så mycket hetta du vill och står ut med men tänk på dina medätare så att dom är med på noterna och inte trillar av stolarna.

Gillar du guacamole och blir sugen på att ha det till dina enchiladas 
så har du vårt absoluta favoritrecept här i detta inlägget

Bönsallad
100 g sockerärtor
1 burk kidney bönor, sköljda
1 stor morot, grovt riven
1 röd paprika, hackad
flingsalt och nymalen svartpeppar
Blanda samman alla ingredienserna i en skål.
Vinägrett
2 msk äppelcidervinäger
1 pressad vitlöksklyfta
½ tsk senapspulver
3 msk olivolja
salt och peppar
Vispa samman och häll över salladen.
Låt stå kallt minst 30 minuter innan serveringen.

Enchiladas
6-7 tortillabröd
500 g kycklingfilé, tunt skivad
½ msk salt
1 tsk spiskummin
1 krm het paprikapulver
1 tsk sambal oelek
2 msk tomatpuré
några drag med svartpepparkvarnen
1 vitlöksklyfta i tunna skivor
1 rödlök, fint hackad
2 dl crème fraiche
riven ost av valfri sort, vi hade västerbottensost
Lägg kycklingskivorna i en skål.
Rör samman salt, spiskummin, paprikapulver, sambal, svartpeppar och tomatpuré till en kryddmix och rör ner bland kycklingen.
Fräs lök och vitlök i smör, tillsätt kycklingskivorna och fräs så de får färg runt om.
Tillsätt crème fraiche och blanda, låt puttra någon minut.
Tycker du att såsen blir för lös så reder du av den lite.
Lägg ut bröden och fördela fyllningen mitt på bröden.
Rulla samman bröden och lägg tätt intill varandra i en smord ugnsfast form.
Strö på den rivna osten, ställ formen mitt i ugnen på 225 grader ca 10 minuter.
Servera med valfritt tillbehör.


Frozen Margarita  1 glas
4 cl tequila
2 cl Grand Marnier eller Cointreau eller Triple Sec
4 cl pressad limejuice
is
salt till att frosta kanten med
ev. kolsyrat vatten
Häll upp ett lager salt på en tallrik.
Dra med limen runt kanten på glaset och doppa det sedan i saltet så det fastnar runt om.
Blanda tequila. Grand mariner och lime i ett glas.
Krossa is, mycket is ska det vara, och häll ner i glaset.
Vill man kan man fylla på med kolsyrat vatten för en lite "vänligare" drink som räcker längre.

För en Frozen raspberry Margarita kör alkohol, limejuice och några frusna hallon i mixern.
Häll över i ett glas, ös på med krossad is och fyll eventuellt på med kolsyrat vatten.

Så, då hoppas vi att ni fått lite inspiration till nästa gång ni är sugna på lite texmex-mat, det behöver ju inte alltid serveras i form av tacos. Inte för att det är nåt fel på tacos, absolut inte, men omväxling förnöjer eller hur?

Smaklig spis! / Anki och Håkan
x

9 kommentarer:

  1. Yummy :) Kram och önskar er en fin dag!

    SvaraRadera
  2. Muy buen! (Eller nåt sådant ;-)) Låter riktigt gott! Vi brukar också göra enchiladas med liknande fyllning och det blir verkligen mums.

    SvaraRadera
  3. Älskar enchiladas! Har en variant som har hängt med mig sedan jag var liten, en med wokgrönsaker och crème fraiche. Låter ju lite märkligt men det är väldigt gott! Hoppas ni får en ljuvlig adventshelg! KRAMAR!

    SvaraRadera
    Svar
    1. Märkligheter kan ju smaka hur gott som helst, vi litar på dej!
      Tack, den blev så bra som den kunde:)
      Kramar

      Radera
  4. Ja, tack!!! Middag helt i min smak. Kryddig texmex och goda drinkar - I love it!

    SvaraRadera

Tack för att ni skriver en rad i vårt kök!