måndag 10 november 2014

Kycklingsoppa

Har ni tänkt på att det väldigt ofta botas, eller försöks bota, amerikanska förkylningar med kycklingsoppa? I alla fall om vi ska tro på filmer vi ser från det stora landet i väst, där grannar, vänner och familjemedlemmar ofta kommer med en burk av denna meducin så fort någon nyser. Vi var faktiskt tvungna att googla lite på detta fenomen och det visar sej att forskare har kommit fram till att kycklingsoppa kan ha en viss läkande effekt på just förkylningar och lindra besvären en del. Det kan dels ha att göra med brosket i kycklingen men även med att många av de andra ingredienserna hjälper till med helandet, t.ex vitlök, vitlök och buljong.


Vi har inte provat denna huskur själva, men om det det sitter någon snörvlande läsare i vårt land och letar efter en smarrig huskur så är vi inte sämre än att vi kan bjuda på ett recept på en lättlagad kycklingsoppa. Huruvida den sen botar förkylningar låter vi vara osagt, däremot kan vi intyga att den smakade gott! Den innehåller både vitlök, peppar och buljong så det verkar ju lovande:) Grönsakerna kan man så klart byta ut precis som man vill, vi tog de som fanns hemma i vår kyl och skafferi:

Kycklingsoppa  2 port
300 g kycklingfilé, eller annat kycklingkött
2 potatisar
1 palsternacka
2 morötter
1 persiljerot
10 cm purjolök
2 vitlöksklyftor, riven
1 tsk timjan
1 liter kyckling- eller grönsaksbuljong
Dela köttet i mindre bitar och stek så de får lite färg runt om.
Dela grönsakerna i lagom stora munsbitar.
Lägg över köttbitarna i en gryta och tillsätt grönsaker, lök och buljong.
Koka under lock till grönsakerna är genomkokta, smaka av med salt och peppar.
Strö över lite finhackat kryddgrönt vid serveringen.

Huskurer som däremot testats av frun inatt är äppelcidervinäger, sötmandlar och banan. En gammal ovän vid namn magkatarr kom nämligen på besök i natt och inte en endaste blund i ögat blev det, novalucolen som fanns hemma hjälpte inte till någon längre stund. Tyvärr finns det inga nattöppna apotek i vår lilla stad heller så det var till att stå först i kön i morse för att införskaffa rejäla doningar! Tack och lov hjälpte dom nyinköpta pillerna snabbt och det hela la sig, dock fick den indiska grytan på menyn se sig utbytt mot kokt torsk och kokt potatis... dom där starka kryddningarna får allt vänta lite.
Vad är det man säger, en dålighet kommer sällan ensam? Jo tack, det vill vi lova!

Nu önskar vi er alla en riktigt fin vecka,
Smaklig spis! / Anki och Håkan
x

18 kommentarer:

  1. Den här skulle min sambo behöva just nu. Herregud vilket gnäll det är här ikväll...Manliga förkylningar är tydligen lika med döden! ;-D

    Ha en skön måndag! Kram

    SvaraRadera
    Svar
    1. Haha, tänker direkt på reklamen som visas på tv då och då:) Du får koka samman en dundersoppa till honom!
      Tack,
      kramar till dej

      Radera
  2. Anki, jag vet vad du går igenom - dras numera med BÅDE magkatarr och gallsten. Precis som om en sak inte hade varit nog… Jag äter numera omeprazol varje dag och tänker göra det tills den här bebisen befinner sig utanför magen för jag är så TRÖTT på de här magsyraattackerna som kommer lite när som helst. Kramar till er båda!

    SvaraRadera
    Svar
    1. Men jisses, både och!!! Usch, fi och tvi vale - hoppas det går över så fort som bulan kommer ut! Omeprazol är verkligen som plåster för magen, det blev et sådant inköp här i går och nu tas kuren - tack och lov att det hjälpte fort.
      Krya på dej vännen,
      kramar

      Radera
  3. Hemska magkatarr! Natten då jag var nyopererad i foten, för två veckor sen, fick jag en magkatarr-attack av den värre sorten. Gräsligt att ha så ont på två ställen. Samma när jag var inlagd för magen förra hösten. Som väl var denna gång, dök barnens farmor upp som en räddande ängel med Novalucid. Halleluja vad skönt! Kram på er och god bättring Anki! Soppan ser så god ut. Jag spar receptet tills förkylningen dyker upp!

    SvaraRadera
    Svar
    1. Ja fi för den lede! Visst är det ljuvligt när det kommer nåt i maggen som hjälper, det är som att andas ut.
      Kramar till er också, och tackar!

      Radera
  4. Matlusten har varit i botten senaste veckan, men den här soppan hade jag gärna haft på middagsbordet ikväll. Magkatarr är inte att leka med, hoppas lite medikamenter och lugn och ro fungerar bra. Kram på er!

    SvaraRadera
    Svar
    1. Så tråkigt när det är så, hoppas det blir bättre snart! Jo tack, medikamenterna lindrade ganska snabbt och det hela blir bättre och bättre - tar det lugnt och äter snällt:)
      Kramar till dej!

      Radera
  5. Vi har (änsålänge peppar peppar) klarat oss fint utan förkylningar. Skönt!
    Värmande soppor och grytor är alltid bra att ha till hands!

    SvaraRadera
    Svar
    1. Åh, lyckans er, här nere verkar det vara en otrolig epidemi vad gäller förkylningar, lunginflammationer och hostor... Hoppas ni håller er friska!

      Radera
  6. Mums så gott ! Älskar soppar nu till hösten / vintern :)

    SvaraRadera
    Svar
    1. Visst är det gott med en värmande soppa nu.

      Radera
  7. Kan ni ordna hemleverans av en sopportion tro? Låter som att det är precis den medicinen frun i hushållet skulle behöva just nu för sin förkylning som håller henne hemma från jobbet hela veckan. Hoppas på att Felix ärtsoppa med fläsk kan ha liknande effekt eftersom herr W är i fädernesland och blir borta till söndagskvällen.
    Ta hand om er! Kramizar!

    SvaraRadera
    Svar
    1. Ja, det skulle väl gå att fixa, men smaken tar vi inget ansvar för när den väl kommer fram:) Usch för förkylningar, hoppas den där Felix kunde fixa ett tillfrisknande:)
      Ha det gott och krya på sej,
      kramar

      Radera
  8. Ajajaj, hoppas det är bättre med frun nu då ;) Kram!

    SvaraRadera
  9. Det här lät gott. Milt och fint. Precis i min smak! :-)

    SvaraRadera
  10. Usch och fy! Så skönt att medicinen hjälpte i alla fall! Magkatarr har jag sluppit, men däremot däckat i en rejäl förkylning. Jag som skrutit så om att jag klarat mig hela hösten. Det skulle jag inte ha gjort! En rejäl portion kycklingsoppa vore inte alls dumt, men jag får nöja mig med en bit kycklingpaj som jag plockat fram ur frysen. Matlagning är det inte tal om just nu! Ha en bra och frisk helg! Kram!

    SvaraRadera

Tack för att ni skriver en rad i vårt kök!