fredag 28 november 2014

Middagar med glögg!

God kväll på er alla, och välkomna till Mårtenssons julverkstad:) Jodå, här har det julats hela dagen (nästan) och vi är just färdiga med pyntande och dekoration, puh! Fast vi ska inte gnälla över jobbet, vi tycker faktiskt båda att det är roligt och mysigt att plocka fram tomtar, änglar, ljusstakar och stjärnor. Och nu när mörkret har lagt sej över vår stad och granen står här grön och grann i stugan, så njuter vi av skenet den ger. Rena rama Astrid Lindgren idyllen:)

I dag tänkte vi plocka fram tre gamla godingar från vårt julskafferi som vi tycker förtjänar lite extra strålkastarljus nu när den första adventshelgen närmar sej. Alla tre innehåller dom glögg på ett eller annat vis, förmodligen den mest druckna drycken i december månad, en god smaksättare på olika maträtter. Så tänk på att inte hälla ut eventuell överblivna glöggslattar, nej korka och spar till framtida köksäventyr!

Först ut är grytan med glögg, ett välbesökt inlägg under tidigare julmånader i Mårtenssons kök, som vi fortfarande lagar till och gillar. 

2011 provade vi att marinera fläskfilé i glögg som serverades med en sås med äpplen och lök.

Nästa gång det var dags att skvätta glögg i maten så hamnade det i en lergryta tillsammans med griskinder (något som vi inte lagat till på länge - note to selves...). 

Huruvida det kommer att lagas till middagar med glögg i detta året återstår att se, men känner vi oss rätt så är det stor risk att det blir så.
Nu tänkte vi att ni skulle få en chans att lära känna oss lite mer, ja tillhör ni våra stamgäster så känner ni väl oss rätt bra vid det här laget, men lite mer kött på benen kanske skulle passa? Vi har nämligen blivit utmanade av Hovkonditorn (Katarina i Singapore) att svara på 5 frågor och den antar vi så klart!

1. Vilket livsmedel kan vi inte leva utan?
Håkan svarar ägg, absolut! Det äter jag varje dag. 
Anki svarar fisk, utan tvekan! Det kan jag leva på.

2. Godaste efterrätten?
Håkan säger ost, krämig, hård, stark eller mild - det kvittar. Bara den är god! 
Anki säger att hon hellre äter förrätt än efterrätt. Men en riktigt syrlig sorbet är ju aldrig fel! 

3. Vad tränar du helst en dag då du har all tid i världen?
Håkan är ju som bekant cykeloman och gillar skarpt att pedala fram. Visserligen görs det ju varje dag till och från jobbet, 2 mil, så det är kanske ett ganska fantasilöst svar, men ärligt:)
Anki är ju tyvärr ganska så begränsad vad gäller träning på grund av vissa skador i rygg osv, men en promenad i rask takt eller att träna i lagom takt på gymmet blir bra.

4. Bästa träningsredskapet?
Håkans favorit är cykeln, en gammal trogen vän! 
Ankis favorit är benen och fötterna.

5. Vad är du tacksam för just nu?
Att vi har det så bra som vi har det, vår hälsa, vårt liv och varandra!

Så där ja, då har ni fått veta lite mer om Mårtenssons och vissa av våra vanor. Skicka vidare utmaningen ingår också i uppgiften och det gör vi till dessa bloggare: ChiliconKarin , Bara en kaka till , Millas Hälsoblogg , Mitt godaste finaste , Erikas funderingar och ser fram mot deras svar.

Mot köket ska vi bege oss nu, det är dags att börja förbereda kvällens måltid och det står en massa plockmat på menyn. Kylen är laddad med ostar, charkuterier, grönsaker, dippor och röror och i skafferiet väntar kex och frukt. Vinet är uppkorkat och står på luftning, det känns som att det lutar åt att bli en god fredagskväll.
Vi önskar er alla en fantastiskt fin adventshelg, att maten smakar gott och att dryckerna gör likaså. Ta det lugnt i trafiken, det väntas en faslig rush nu i dessa lönetider, har vi hört!

Smaklig spis! / Anki och Håkan

10 kommentarer:

  1. Tack att ni antog utmaningen! Glögg är gott både i glaset och i mat och bakverk. Kram och ha en fin helg!

    SvaraRadera
    Svar
    1. Så lite så, det tog ett tag att få ner dom bara:)
      Tackar, detsamma till dej,
      kram

      Radera
  2. Det är bra att få lite inspiration till dagarna efter jul när man har tröttnat på julmaten och vill ha annan mat men ändå lite julsmak över det hela ändå. Sparar ner receptet med fläskfilen, det kan bli middagen på annandagen eller helgen emellan jul och nyår.
    Hoppas helgen har varit bra och att ni får en fin söndag. Jag ska snart duka fram till frukost framför VInterstudion och mysa ett tag innan det får bli en långpromenad i det lite småsura gråvädret. Kram på er! /Anna J

    SvaraRadera
    Svar
    1. SÅ bra att det kommer till användning, både tips och glöggskvättar!
      Låter som en skön start på söndagsmorgonen, hoppas det blev en skön promenix också,
      kramar

      Radera
  3. Glögg är verkligen perfekt att använda som smaksättare på grytor och såser eller att marinera kött i. Sedan är det ju alltid gott att sippa på lite varm glögg en kall mörk kväll också så klart :-)
    Kram på er!

    SvaraRadera
    Svar
    1. Ja men visst är den perfekt, det blir en härlig smak! Och sippar gör vi, nästan på tok för mycket:)
      Kramar till dej!

      Radera
  4. Härlig smaksättare. Får mig att tänka på julmustkycklingen som jag gör varje år. Smarrig även om jag inte gillar julmust. Glögg dricker jag hellre men kan tycka att det blir lite sött i längden. En favoritdryck under jul är en god julöl.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Ja, den har vi ju provat kommer vi på och den gillade vi skarpt! Glögg är herr Ms favoritdryck vid dessa tider, fru M är som du:)

      Radera
  5. Spännande med glögg-gryta, men det där med plockmat låter ju alldeles förträffligt det med! Vi var bortbjudna i fredags och våra vänner hade gått bananas i saluhallen och köpt SÅ mycket god plockmat. Rullade därifrån, kan jag lova. Och det var inte bara pga bebis i magen!

    SvaraRadera
    Svar
    1. Plockmat är en ständig återkommande favorit här, så smidigt, gott och bra sätt att få lite tömt i kylen också:)
      Ingen dum bjudning inte, vi gillar't!

      Radera

Tack för att ni skriver en rad i vårt kök!