onsdag 12 november 2014

Oxbringa med ett annorlunda tillbehör.

I dag blir det, till skillnad från måndagens kycklingsoppa, en middagsrätt som kräver lite mer tid och köksarbete. Men bara lite så ni ska inte bli oroliga för att ni ska behöva stå och slava i ert anletes svett flera timmar, så farligt är det inte. Det är en gammal klassisk husmanskost som piffats hottats upp lite med ett annorlunda tillbehör än den vanliga kokta potatisen, nämligen bräserad kålrabbi och morot. Låter det inte väldigt flott, så säg?
Köttet sköter sej helt på egen hand när det väl hamnat med sina kompisar i grytan på spisen. Däremot så vill rotfrukterna gärna att du lägger lite omsorg på dom under tiden de tillagas, de behöver en omrörning då och då och detsamma gäller såsen. Men annars behövs det inga större arbetsinsatser från kocken!


Oxbringan köper man färdigrimmad i affären, om man inte vill rimma den själv så klart. För ovanlighetens skull avstod herr Mårtensson att göra egen rimningslag, det händer ju annars titt som tätt här i köket:) Skulle ni väldigt gärna vilja prova på att fixa till er egen helt från grunden så har vi skrivit tidigare om hur man gör och ni hittar det inlägget här.
Detta är sån där riktig höstmat, om ni frågar oss, allt behöver ju inte vara grytor och soppor vid denna tiden på året. Lite barndomsnostalgi är det väl också om vi ska vara helt ärliga, nästan på lite "må bra mat":)
Helt i vanlig ordning slevade vi i oss "pipparrotsås" denna gången också, kan man egentligen äta någon annan sås till en rimmad oxbringa?

Oxbringa
½ kg rimmad oxbringa
4 lagerblad
5 vitpepparkorn
1 morot delad i mindre bitar
1 tsk timjan
några persiljestjälkar
1 liter vatten
Lägg allt utom köttet i en stor gryta, koka upp och lägg ner köttbiten.
Låt sjuda under lock ca 1 timme, kolla så att köttet är mört.
Skiva upp och servera.

Bräserad kålrabbi och morötter
½ kålrabbi skivad i 1 cm tjocka skivor
2 morötter skivade i 1 cm tjocka skivor
isterflott eller smör
spad från tillagningen av oxbringan
Bryn rotfrukterna i stekpanna i isterflottet eller smör.
Slå i lite spad från den kokta oxbringan, lägg på lock och låt det hela småputtra tills rotfrukterna har mjuknat, det tar mellan 15 och 20 minuter, rör om då och då.

Pepparrotssås
2½ dl spad från oxbringan
2½ dl mjölk
3 msk riven pepparrot
salt och peppar efter behag
Häll spad och mjölk i en gryta och låt det koka samman ca 5 minuter.
Riv ner pepparrot och red av till önskad konsistens.
Smaka av med salt och peppar.

Så kan vi berätta att fru Ms "magchattarr" ger med sej allt eftersom, pillerna är en skänk från ovan något som säkert de flesta som haft chattarproblem vet och håller med på. Snällmaten kan bytas ut mot lite vågligare, så i kväll blir det faktiskt indiskt som lagas till.
Vi gjorde nämligen ett riktigt fynd i lördags då vi hittade en kokbok som vi pillat på många gånger tidigare, nu nersatt med 200 kronor! Det var "David Batras inte så tråkiga indiska mat" som äntligen fick flytta in hos oss och vi kan lova er att det är en kokbok som är allt annat än tråkig. Det finns mycket mer att läsa än bara recept och det har skrattats en hel del under högläsningsstunderna i soffan:) Recepten är lätta att följa och maten verkar inte vara varken avancerad eller särskilt tidskrävande att laga till, en helt perfekt kokbok med andra ord!

Smaklig spis! / Anki och Håkan
x

8 kommentarer:

  1. Ja både kålrabbi och morötter gillas här.... tummen upp med andra ord! Vilket bra pris på kokboken :) David har jag träffat när han skulle ha stand-up på universitetet.... ja, han fick hänga med och festa lite med oss som förfest lagom till hans show ;) Kram på er fina!

    SvaraRadera
    Svar
    1. Bra det Amy, och visst var det ett fynd!
      Du slänger dej med kändisar både hit och dit, då kom du ju närmare David än Roberto i alla fall:)
      Kramar till dej

      Radera
  2. Skönt att Anki mår bättre hemskt när magen krånglar vet hur det är har från och till problem själv.
    Kålrabbi är jag dålig på att använda tack för tipset:)
    Ha det gott

    SvaraRadera
    Svar
    1. Usch ja, fi för inte är det kul inte... men frun mår bra nu igen, tack!
      Ha det bäst.

      Radera
  3. Mycket god mat. Väldigt fint upplagd och fotad också. Trevlig helg

    SvaraRadera
    Svar
    1. Men visst är det gott! Vi tackar för komplimangen, skulle helst vilja ändra på den där köttbiten lite men det är så svårt att flytta när den är på bild...
      Tack och detsamma!

      Radera
  4. Åh vad gott det lät! Pepparrotssås är bara så gott och kålrabbi en fantastisk liten sak!

    Ha en fin helg! Kram Jenny

    SvaraRadera
    Svar
    1. Tack, ja visst är en pepparrotssås smarrig, det där stinget är så gott!
      Tack detsamma Jenny,
      kramar

      Radera

Tack för att ni skriver en rad i vårt kök!