söndag 14 december 2014

Att grava lax och blanda gravlaxsås.

Har ni testat att grava lax på egen hand? Det har inte vi! Nope, det är så sant som det är sagt, däremot har vi sagt otaliga gånger att vi ska prova på det någon gång, men det är ju det där med att få tummen loss:)
Vi har alltid överlåtit gravningen till gravadlaxfabriken eller till Ankis far som är en fena på det där med att grava lax. Hasses lax är något som alltid funnits med på julbordet men inte förrän i år lyckades vi komma ihåg att fråga hur han egentligen gör när han gör det han gör. Det visade sej att det inte alls är särskilt svårt, inte heller kräver det en massa arbetsinsatser eller arbetstimmar för den som vill prova. Kylen är den som får göra de flesta timmarna och det låter väl trevligt, att låta någon annan göra jobbet som du sedan får njuta av!

Så här har vi nu Hasses gravade lax ackompanjerad av den godaste gravlaxsås vi vet, Hasses även den, vassegoa!

Gravad lax
1 kilo lax, helst mittbiten. Laxen ska ha varit frusen minst tre dygn innan den serveras, antingen fryser du den innan den gravas eller efter.
4 msk socker
3 msk salt
1 tsk grovt mald vitpeppar
hackad dill
Använder du bara en sida av laxen så delar du den på mitten först.
Strö socker, salt, peppar och dill på den ena biten och lägg den andra ovanpå.
Lägg fisken i dubbla plastpåsar, tryck ut så mycket luft du kan och förslut påsarna ordentligt.
Låt det hela ligga framme ca 1 timme så att kryddorna börjar lösas upp.
Lägg påsen i en form och ställ någon form av press på, det kan t.ex vara en mortel eller en paket socker. Formen ställer du i kylen 3-5 dagar och varje dag så vänder du på påsen.
Ta ut laxen och skär den i tunna skivor, gärna lite på snedden, och servera med en gravlaxsås/ hovmästarsås.


Laxen har vi, som ni ser, ingen bild av. frågan är om den halkade av minneskortet eller om det kanske var en jultrött fotograf som höll i kameran förra julen... Gravlaxsåsen fick kameramannen/frun i alla fall med, inte illa det:) Någon av er kallar kanske denna eminenta sås för hovmästarsås och det får ni så gärna göra, vi har alltid sagt gravlaxsås och om det egentligen är någon skillnad på de två är vi inte riktigt säkra på. Men vår efterforskning säger oss att det inte är någon större skillnad på dom två, kanske någon av er sitter på det rätta svaret?

Gravlaxsås
1 msk dijonsenap
1 msk vanlig senap
1 msk socker
2 msk rödvinsvinäger
1 dl rapsolja
hackad dill
salt och vitpeppar
Se till så att alla ingredienser håller rumstemperatur.
Rör samman senap, socker och vinäger i en skål.
Vispa ner oljan i en tunn stråle, vispa rejält hela tiden så att såsen tjocknar.
Smaka av med kryddorna och tillsätt dillen.
Låt såsen stå någon timme i kylen så smakerna kan mogna innan du serverar den.

Så är snart denna söndag och tredje advent till sin ända. Den manliga halvan av köket har spenderat ett antal timmar i röken på jobbet där bland annat skinkor har snörats och hängts in. Den andra halvan har donat här hemma, vilket inte betyder "legat i tvsoffan med duntofflorna på och käkat chokladpraliner":) Planering tillsammans med våra medjulfirare inför detta års julfirande har också hunnits med, med andra ord har det varit en synnerligen produktiv söndag i Mårtenssons kök!
I kväll tänker vi sätta tänderna i en hemburgare som Håkan först tänker att han ska röka på, visst låter det spännande? Den där röklådan har visat sej vara en oerhört bra och spännande investering, det finns snart inte nåt som hamnar på våra tallrikar utan att dom varit ett varv i lådan först...

Nu hoppas vi att denna sista skälvande veckan innan julen sparkar igång på riktigt, blir så bra som den bara kan bli för er alla!

Smaklig spis! / Anki och Håkan

1 kommentar:

  1. Jag var bjuden på julbord på lokal förra veckan och kan ni tänka er, inte ens sill eller gravlaxsås hade de gjort själva. Gissa om jag vart besviken :-( Jag kommer till er och frossar i hemlagad sill och lax i stället!

    SvaraRadera

Tack för att ni skriver en rad i vårt kök!