fredag 5 december 2014

Grönkålsrisotto och en kryddmix.

I dag fortsätter vi på måndagens inslagna spår av lite juligare känslor och ingredienser här i Mårtenssons kök när vi bjuder på en härlig grönkålsrisotto. Nu tillhör väl kanske inte risotto kategorin julmat, i alla fall inte på vårt julbord, men grönkålen får väl ändå räknas som ett juligare tillbehör? Ja, egentligen är väl kål överhuvudtaget ganska så vanligt förekommande på julborden, i en eller annan färg, form och tappning. Grönkål äter man tydligen främst i Halland vid juletid och då kallas den för långkål, här nere i våra delar av landet är det mest brunkål som äts till skinkan och på andra platser är det rödkål som gäller. Tänk så olika det är i ett land som inte är större ändå!

Grönkålsrisotto

Men nu var det ju grönkål som det skulle handla om och inte någon matlektion i kålens Sverigeresa:) I risotton har den hamnat bara några minuter innan den ska serveras, på så vis behålls en del av spänsten utan att det blir alldeles för stabbigt. De hårda mittstjälkarna tas bort, men de andra går fint att låta vara kvar. Vill man kan man dekorera med rå grönkål också som vi gjort på bilden, det piggar upp lite i färgen och det kan ju verkligen behövas dessa gråa dagar.

Grönkålsrisotto
1 rödlök, fint hackad
2 vitlöksklyftor, fint hackade
3 dl risottoris
1 tsk timjan
1 msk olja
8 dl varm grönsaksbuljong
2 dl västerbottensost
5 färska grönkålsblad, repa bort stjälken
salt och peppar
Koka upp grönsaksbuljongen i en gryta och håll den varm under tiden som du lagar din risotto.
Fräs lökhack, timjan och ris i oljan tills riset är genomskinligt.
Tillsätt ca 2 dl buljong i grytan och låt det koka in sakta på svag värme under tiden som du rör, då och då.
Fortsätt späda på med den varma buljongen, lite i taget och fortsätt att röra i risotton med jämna mellanrum. Gör så under ca 20 minuter, smaka på risotton som fortfarande ska ha lite tuggmotstånd i riskornen när den är färdig.
Repa grönkålsbladen och ta bort de hårda stjälkarna, riv i mindre bitar och tillsätt i risotton när ca 5 minuter återstår av kokningen.
När din risotto är färdig rör du i osten, smakar av med salt och peppar och serverar, antingen som ensamrätt eller till en bit kött eller fisk

På tallriken ligger även några skivor fläskkarré som vi stekte i hel bit efter att den rubbats med en kryddmix. Kryddröran passar egentligen till vilken bit fläskkött som helst, ja kanske med undantag från rökt sidfläsk... fast vem vet, det hade säkert funkat det också!

Kryddmix till fläskkött
½ tsk mejram
½ tsk timjan
½ tsk lökpulver
½ tsk paprikapulver
½ tsk malen torkad ingefära
½ tsk salt
½ tsk svartpeppar
½ tsk socker
1 krm vitpeppar
Blanda samma alla kryddor och gnid in köttet med mixen.
Låt köttet ligga ca 1 timme så att smakerna har en chans att tränga in innan du tillagar det.

I kväll kör vi bästa hämtmaten här i köket, det uppstod ett sug på sushi och sådana sug ska man icke förtränga! Till sushin ska vi sippa cava, Håkan var på gröna skylten tidigare idag och hämtade ut ett gäng bubblande flaskor ur beställningssortimentet som vi inte testat förr, alltid lika spännande. Det blygsamma sortimentet som finns på hyllorna på stans systembolag har vi sippat oss igenom för länge sedan...

I morgonkväll har vi besök av vår favorithjälpreda i köket, Freddy kommer hit med älggrytbitar som vi ska laga till i vårt kök tillsammans. Håkan har spånat på recept hela veckan och just nu verkar det som att det lutar åt att det blir någon form av en vild Boeuf Bourgogne, vi får se vad köttleverantören och medkocken tycker om det.
Är ni nyfikna på hur det hela kommer att gå så dyker det säkert upp bilder från kökseskapaderna under kvällen, både på vår Facebooksida och vårt Instagram, så häng mé - som den gamle Aschberg säger!

En riktigt skön fredagskväll hoppas vi att ni får och att helgen som nalkas också blir så bra som den bara kan bli för er!

Smaklig spis! / Anki och Håkan
x

5 kommentarer:

  1. Sushi är en sådan sak jag sällan får craving på, men så bara för några veckor sedan slog det till! Det blev dock aldrig någon sushi för jag ville göra själv och det tar liiite för lång tid när man är hungrig på direkten :=) Hoppas ni får en superfin helg! Kram!

    SvaraRadera
    Svar
    1. Ja, det tar aningens lite mer tid att göra egna även om det blir så attans bra :) Men då är det tur att bästa stället ligger alldeles runt hörnet:)
      Tackar, kramar till er (3?)

      Radera
  2. Vi pratade om kål på julbordet över kålpuddingen som vi åt till middag ikväll. I min familj gör vi kålpudding till julbordet, men Daniels familj äter rödkål. Jag och syrran har försökt införliva lite nya favoriter på julbordet, som brysselkål som är så gott, men vi får se om de stannar. Kål verkar alla ha på julbordet i någon form i alla fall :)

    SvaraRadera

Tack för att ni skriver en rad i vårt kök!